New Model Army verovert Heerlen

Fans in de Nieuwe Nor genieten met volle teugen

Roger Smeets ,

Donderdag twee oktober speelde New Model Army in Heerlen. In het voorprogramma stond het Zuid-Limburgse Cowboys of the Sky. Een mooie nazomeravond in Heerlen. Het optreden is ruim van tevoren uitverkocht. De band uit Bradford (UK) bestaat al bijna vijfendertig jaar en heeft in die periode een trouwe fanbase opgebouwd.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Cowboys of the Sky. Na een rustperiode van tien jaar zijn de mannen uit Heerlen en omgeving weer begonnen met muziek maken. Combineer een gitaar, bas en drums met een scratchende dj en je hebt een stel cowboys. De combinatie blijkt een goede! Strakke gitaarpartijen, vette en groovy baspartijen, strakke drums. Daar doorheen het sausje van de dj. Het vult elkaar alleen maar aan. Stevige, punkachtige blues rolt over de zaal heen. 
 
De zaal staat vol met NMA-fans die wachten op het optreden van hun favoriete band. Geen eenvoudige opgave om dan het publiek op te warmen. Het lukt de Cowboys echter om de zaal mee te krijgen met hun aparte muziekstijl. Na tien nummers volgt een mooi applaus voor de mannen. Mooie, strakke show met vooral goede muziek. Hun nieuwe album komt binnenkort uit. Nu al een aanrader, gezien hun prestatie in de Nieuwe Nor.


Dan is het tijd voor de hoofdmaaltijd van de avond: New Model Army. Fans uit Duitsland, België en Nederland hebben zich verzameld om hun helden te bekijken. Ze worden 'The Family' genoemd. Dat ze de band steunen blijkt op voorhand al uit de vele t-shirts van de band die trots door het publiek gedragen worden.

Geen poespas, aftikken en beginnen. Nummer van hun laatste twee albums worden als eerste gespeeld. Dankbaar worden de teksten woord voor woord meegezongen door de eerste rijen. Voorzichtig wordt er al gepogood zo links en rechts. Het nieuwere werk is sfeervoller en bombastischer dan de oudere nummers en het duurt even voor de hele zaal op gang komt.

Langzaam maar zeker wordt het warmer en warmer in de Nor. De band heeft er zin in en gaan ze verder terug in de tijd met hun muziek. Frontman Justin Sullivan vertelt volop verhalen tussendoor en geeft aan dat het steeds zwaarder wordt om de gitaar om zijn nek te houden. Gezien zijn leeftijd ook niet zo heel gek, hij is tenslotte al 56 jaar. Aan zijn gezicht is dat te zien, zijn performance doet anders vermoeden.

Vol overgave stort hij zich in zijn muziek. Hoe ouder de nummers, hoe enthousiaster de zaal. 'Today Is A Good Day' wordt door iedereen meegebruld. De Nieuwe Nor barst bijna uit zijn voegen door het zingen, schreeuwen en dansen van de NMA-fans. Na anderhalf uur is de koek dan toch op. Zichtbaar vermoeid verlaat Sullivan het podium. Hij weet zich echter nog één keer op te richten. De toegift wordt dankbaar aanvaard door de bezoekers.

New Model Army bewijst dat je ook na dertig jaar nog een mooie en goede show kan neerzetten. Enthousiasme, beleving en waardering voor je fans. Sullivan en zijn leger laten zien dat "rock 'n roll never dies"!