Debuut-album Dark Waves van From Earth imponeert

Een razende storm bestaande uit donkere golvende wolken

Jerome Crutsen ,

Hallelujah, opeens raast er een duizelingwekkende storm door mijn speakers. Het betreft het debuut-album van From Earth.

From Earth is een metalband pur sang die geformeerd is in 2012 en bestaat uit bandleden van Born From Pain, Blind Sight, Colossa en 37StabwounZ. Al met al een gevarieerd gezelschap met de nodige ervaring in de gelederen in de vorm van wereldwijd touren, spelen met gerenommeerde bands en het opnemen van al de nodige platen met een aanzienlijke bravoure en positieve recensies.
Van het eerste nummer, 'The Fallen Ones', tevens de single, is onlangs een preview van de videoclip verschenen en dat oogt een en al professionaliteit. Dit is niet de zoveelste metalband die zich een weg baant door metallievend Nederland, maar een band met een eigen gezicht. Diversiteit staat voorop en dat blijkt uit de vele tempowisselingen en het niet constant doorrammen zoals dat op vele albums al gebeurt. Op gezette punten wordt er gevarieerd in melodie en dynamiek.

Ook de afwisseling in zang maakt deze plaat tot een zeer smakelijke pot herrie. Naast zanger Che Snelting, bekend van Born From Pain en Herder, die van zichzelf een rauwe en gezonde gruntstem heeft, is er ook gitarist Dave van Loon die voor de nodige variatie zorgt. Zijn cleane zang maakt de nummers zo nu en dan catchy waardoor je geneigd raakt bepaalde songs op repeat te zetten zoals bijvoorbeeld 'Blood Runs Cold' en 'Fragment Of Creation'.
Het geheel is retestrak mede door de vaak getriggerde drums. De gitaarsolo's zijn spannend genoeg doordat ze net niet te lang zijn. Op gezette tijden worden er samples ingezet die voor een verrassend effect zorgen. Intermezzo 'Libera Nos' geeft de luisteraar een korte adempauze na een wervelstorm van vijf songs die zich onvermoeid doorzetten met 'The Longest Fight'.
Door deze plaat wordt ook overduidelijk waar de bandleden persoonlijk naar luisteren. De invloeden zijn zeker aanwezig maar lopen zeer uiteen en dat maakt het tot een overtuigende en eigenzinnige plaat. Deze is overigens professioneel geproduceerd door gitarist Tommie Bonajo die een pluim dik verdiend heeft.
Voor liefhebbers van Meshuggah, Dillinger Escape Plan, Textures, Fear Factory en Unearth kan deze plaat met de ogen dicht aangeschaft worden. Een must-have in de platenkast!