DVERS pakt uit

Muzikale kadootjes in Volt - deel 1

Roger Smeets (tekst), Jonny Ladeur, Sharik Derksen & Jörg de Groot (foto's) ,

Showcasefestival DVERS heeft voor de zesde editie ruim 75 acts klaarstaan. Door heel Sittard op meerdere locaties is er Limburgs talent te zien en te horen. En dat allemaal geheel gratis. Poptempel Volt heeft maar liefst drie podia voor de muzikanten. Het eerste deel van onze verslaggeving op DVERS 2014

O opent de mainstage. Dromerige, dreigende muzikale landschappen, gehuld in een constante rode gloed. Dat is wat er gecreëerd wordt op het podium. Psychedelisch, ambient en post-rock. De mannen gaan helemaal op in hun muziek en het publiek luistert in stilte naar de nummers. Niet alleen muziek, er wordt een gevoel uitgedragen waar je helemaal in op kan gaan. Apart, maar zeker mooi. Creaties die je moet ondergaan en over je heen moet laten komen. Zware kost voor sommigen, anderen genieten zichtbaar. Ogen dicht en genieten!

Het café van Volt is gereserveerd voor singer-songwriters. Jesse Deledda, oftewel Barn pakt het publiek beet met vrolijke nummers en een paar covers. Het plezier spat ervan af en dat slaat over op het publiek. Hou hem in de gaten. Zijn nummers zitten goed in elkaar en de performance is gewoon erg goed. 

Tijd voor wat stevigers. Two Days Left uit Venlo stormt het hoofdpodium op. Metalcore, gemixt met melodische soundscapes. Gas geven van begin tot eind. Wat een energie! Hoekige gitaarrifs à la Rage Against The Machine golven door Volt. Twee zangers wisselen elkaar af tijdens de nummers en beiden springen over het podium alsof het hun laatste dag op aarde is. Heerlijk even alle frustraties uit je lijf headbangen. Een heerlijk optreden van het vijftal.

Kunstbende-winnares Francis stond al in de Melkweg in Amsterdam. Ze lijkt op het eerste gezicht een fragiel jong meisje. Eenmaal achter haar piano verandert dat, ze heeft een krachtige stem en de emotie druipt door de teksten heen. Tom Odell's "Another Love" wordt mooi vertolkt, er klinkt zelfs een beetje boosheid doorheen. Met een nummer geschreven voor haar moeder laat ze ook haar mooie, kwetsbare kant zien. Een talent met veel potentie voor de toekomst.

One Wonders levert een mooie set af. Poppy rocknummers met een alternatief randje. Wat het apart maakt is de mooie, zuivere stem van zanger Ruud Lemmens. Hun muziek pakt je en ligt prettig in het gehoor. een album is klaar en wordt nog deze maand uitgebracht. Op basis van dit optreden het beluisteren waard.

Ook hiphop komt aan bod. Weertenaar Major Dreamin' rapt en zingt in het Engels en dat gaat hem heel goed af. Samen met danser Roberto Coppens pakt hij zijn publiek beet en laat ze niet meer los. Het geheel zit goed in elkaar, en de toeschouwers gaan er helemaal in mee. Men smeekt om een toegift, natuurlijk voldoet hij aan deze smeekbede. Onder de voorwaarde dat een fan met hem op het podium danst. Erg plezierig om naar te kijken! Een feestje, zowel op het podium als ervoor.

DVERS laat zien dat Limburg barst van het talent. Talent dat een mooi podium verdient. Sittard is de perfecte plek hiervoor. Volt, mooie café's en de Markt.  Het festival is hard op weg om een vaste plek te veroveren op de agenda. En dat is vooral een goede zaak voor de muziek in Limburg.