Heavy Metal van Ill Niño dondert door Volt

Voer voor liefhebbers van het zware werk

Roger Smeets ,

Op een regenachtige woensdagavond in Sittard is het tijd voor gitaarmuziek. Uit New Jersey is Ill Niño overgevlogen om de boel eens flink op stelten te zetten in poptempel Volt. Een klassieke latin metalband. Met gitaren uiteraard, en een percussionist. Een beproefd concept voor de liefhebbers van het betere lawaai. Vernieuwend is het niet, vermakelijk zeker wel.

Ill Niño bestaat inmiddels bijna vijtien jaar en in die tijd heeft de band zes albums uitgebracht. In het kader van hun Europese tour werd Sittard bezocht. De zaal in Volt is niet helemaal gevuld. Dat geeft wel meer ruimte om te springen. En gesprongen wordt er. Vol enthousiasme begint de band aan zijn set. Niet teveel poespas, gelijk goed stevig beginnen.

Vol energie stort de band zich op de eerste nummers. Het recept is bekend. Twee gitaren, diepe bas, een enorm drumstel, wat percussie en een zanger die niet alleen zingt, maar ook schreeuwt. Dat is latin metal en Ill Niño weet hoe ze dat moeten brengen.

De nummers zitten goed in elkaar. En ach, er wordt zo links en rechts een foutje gemaakt. Maar dat deert niemand. Het veelal jonge publiek neemt de muziek dankbaar in ontvangst. Zoals de band het applaus net zo dankbaar aanneemt.

Heel veel energie op en voor het podium. Zanger Christian Machado schreeuwt en zingt zijn teksten alsof zijn leven ervan afhangt. De toeschouwers wordt bij elk nummer gevraagd om te blijven springen, de band geniet zichtbaar van de energie die ze terug krijgen van hun aanhangers.

Soms zijn de pauzes tussen de nummers door wat lang, hetgeen de vaart een beetje uit het optreden haalt. Komt het door technische problemen of zijn ze nog een beetje vermoeid van het vele optreden de afgelopen tijd? Het maakt de bezoekers in Volt niet veel uit. Muziek willen ze, en graag zoveel mogelijk. En dat krijgen ze. Goed uitgedachte en uitgevoerde latin metal. Strakke nummers, goede zanger en muzikanten die weten wat ze doen.

Na ruim een uur is de koek dan toch echt op. Ill Niño is klaar en de lichten in de zaal gaan aan. Geen toegift vanavond, dat is een beetje jammer.

IIll Niño noemt zichzelf op Twitter 'the undisputed kings of latin metal'. Zo ver zijn ze nog niet, voor die titel komen andere bands eerder in aanmerking, Soulfly bijvoorbeeld. Neemt niet weg dat het heel erg prettig luisteren en kijken is naar deze mannen.