Muzikale diversiteit met Daan

Belgische zanger gaat vooral de goede kant op in Maastricht

Roger Smeets ,

Daan trad dinsdagavond 25 november op in de Muziekgieterij in Maastricht. Je weet vooraf nooit wat je van hem kan verwachten. Het kan alle kanten op met de wispelturige Belg. Het optreden komt wat aarzelend op gang. Gaandeweg ontwikkelt de show zich snel tot een hoogwaardige mix van zijn repertoire. Ondersteund door een geweldige band wordt het een mooie avond aan de Maas.

Strak in het pak, stropdas om en zonnebril op. Met zijn diepe, zwoele stem brengt hij twee nummers van zijn laatste album 'La France Belge'. Al snel wordt hij vergezeld door de rest van de band en gaat de zonnebril af. Drumster Isolde Lasoen, de beste drumster van onze zuiderburen volgens de Humo, leidt de rest van de band met verve. Zij geet het ritme aan en de rest volgt met dodelijke precisie.

Mooie, sfeervolle nummers worden afgewisseld met onvervalste rock. Indie, electro en een ballad. Het komt allemaal voorbij. Gaandeweg verandert de in eerste instantie schuchtere Daan in het podiumbeest dat hij ook kan zijn. Hij vertelt korte verhalen en gooit er zowaar een paar grapjes tegenaan. De band is in topvorm vandaag en hij gaat daar volledig in mee. Heel veel variatie in de setlist, een mooie reflectie van zijn repertoire. Opvallend veel extra effecten in de nummers, met name door gitarist Geoffry Burton. De synthesizer van Jeroen Swinnen doet de rest.
 


De stropdas gaat af. Tijd om te dansen! 'Exes' is dan het perfecte nummer om de voetjes van de vloer te gooien. De zaal doet mee, je voelt aan alles dat dit één van zijn betere optredens aan het worden is. En passant complimenteert hij de Muziekgieterij voor het mooie licht achterin de zaal. Hij lacht, zingt en danst. Daan op zijn best. Afgesloten wordt met een lange versie van "Swedish Designer Drugs', het knalt de ruimte in. Het volume wordt nog eens extra omhoog geschroefd. Hij loopt het podium af om met zijn fans te dansen én om zelf te genieten van zijn band. Met een brede glimlach neemt hij afscheid. Gelukkig heeft hij nog een toegift in petto. 'Victory (For You And Me)' en dat dekt de lading volledig. Met 'Housewife' in een electro jasje is het dan toch echt gedaan.

Daan doet in Maastricht waar hij goed in is. En dat is vooral doen waar hij zelf zin in heeft. In de goede zin van het woord. In dit geval was het een garantie voor een heel erg toffe avond in de Muziekgieterij.