Anneke van Giersbergen betovert Reuver

The Rock Station perfecte setting voor een intiem concert

Roger Smeets, Antoine Bongers (foto's) ,

Op de warmste 1 november ooit staat in de voormalige ledikantenfabriek in Reuver akoestische muziek op het programma. The Rock Station ademt muziek. Het gebouw bestaat uit een zaal, een studio en meerdere repetitie- en lesruimtes. Mooi opgezet en alles in het teken van muziek maken en beleven.

De Duitse metalband Aeverium opent. De powermetal van het zestal is gemaakt om je omver te blazen. Het akoestische jasje past hun niet heel erg goed. De band lijkt zich niet helemaal prettig te voelen en de nummers komen daarom niet echt uit de verf. Geen slechte muziek, maar niet geschikt als er zonder versterkers gespeeld wordt.

Op naar de hoofdact van de avond. Anneke van Giersbergen kennen we allemaal van The Gathering. Die tijd ligt inmiddels ver achter haar, aangezien ze in 2007 de band verliet. 

Met ongeveer 150 man is het optreden uitverkocht. Als ze het podium op komt valt de zaal stil, in afwachting wat er komen gaat. Vrouw met gitaar, niet meer maar zeker ook niet minder. Het geluid in de zaal is perfect. De hoge, zuivere stem van Anneke doet de rest.

Haar uitvoering van "All I Want Is You" van U2 is heel erg goed. Zelfs aan de bar vallen de gesprekken stil. Perfect uitgevoerd, gevoelig en met passie gezongen. Het publiek geniet zichtbaar, het applaus dat volgt is intens en verdiend.

De balans tussen de nummers en de verhalen er om heen is perfect. Ze houdt de aandacht van de hele zaal moeiteloos vast. Zo is muziek bedoeld, gemaakt om van te genieten. 

"Time After Time" van Cindy Lauper is het volgende hoogtepunt. Anneke gaat helemaal op in het nummer en het publiek gaat daarin mee. Tijd voor een korte pauze. De bezoekers zijn onder de indruk van het optreden. Waardering en respect voor de artiest, daar gaan de gesprekken over.

Na de pauze wordt de zangeres vergezeld door de Roermondse gitarist Ferry Duijsens. Beter bekend als Punto. Hij speelde in het verleden onder andere bij Dreadlock Pussy en Kill Ferelli. Sinds een paar jaar is hij de vaste gitarist in de band van Anneke. 

Mooie nummers volgen, wederom perfect uitgevoerd. Alles in balans, foutloos gespeeld en gezongen. Je ziet het niet vaak, de hele zaal luistert en stil is. Dat zegt iets over de kwaliteit van de act en over het respect van de luisteraars. Het absolute hoogtepunt van de avond is "Just Breathe" van Pearl Jam. Wat een briljante interpretatie van dit mooie nummer. Kippenvel alom. Als het nummer is afgelopen is het een paar seconden helemaal stil, er wordt pas uitbundig geklaptals de allerlaatste toon geklonken heeft. Wauw, dit was magisch. Ontroerend mooi. Met "Jolene" van Dolly Parton wordt een mooie avond afgesloten. Minutenlang applaus is de beloning voor de zangeres.

Een voltreffer. Dat was dit optreden in The Rock Station in Reuver. Alles klopte. De zaal is mooi, het geluid was perfect en de artiest was van wereldklasse!

Veel meer heeft een muziekliefhebber niet nodig.