Young Pioneers verwekking: pure sex

Eerste gig op Mama's Pride

Ron van der Sterren ,

Young Pioneers woordvoerder Ron van der Sterren blogt op 3voor12 limburg over de voortgang van het ambitieuze project dat uit het niets een poporkest probeert op te richten met aanstormende poptalenten uit Limburg. Deze week een verslag van het aller-allereerste begin van het orkest.

Alles leek te kloppen: de groezelige omgeving, het vervallen gebouw, de versleten leren banken met ondefinieerbare vlekken. En natuurlijk de cameraman en die ene lamp om de belangrijkste delen goed uit te lichten. Er was slechts één afwijkend detail met een normale pornoset: iedereen hield zijn kleren aan. Nadat iedereen zijn plek had ingenomen, begon het aftasten, met bescheiden vragen aan elkaar. Maar al snel veranderde het snuffelen aan elkaar in een innige verstrengeling.  

Zondag 11 mei zullen bezoekers van Mama’s Pride getuige zijn van de geboorte van Young Pioneers. Onder leiding van Sjang Coenen betreden ze het podium en verrichten ze hun allereerste daad als collectief. Maar wat we hier zagen, een week eerder, was - ondanks die kleren - pure sex. De verwekking van het Young Pioneers orkest. En wij - organisatoren, woordvoerders en andere 'buitenstaanders' van deze muzikale paringsdans - stonden erbij en keken ernaar. Als kleine vieze mannetjes. Maar we voelden ons uitverkorenen. Getuigen van een bijzonder moment.  Sjang begon natuurlijk met een introductie en deed kryptisch uit de doeken wat hij in petto had voor het optreden op Mama’s Pride. Een optreden waarvoor geen enkele repetitie gepland is, slechts een idee om de tijd in het blokkenschema te vullen. Ook gaf hij de groep meteen een keuze. Zelf zou hij het liefste zonder enig voorspel willen optreden op Mama’s Pride. Maar als de groep daar anders over dacht, mochten ze van hem wel alvast even kort samen muziek maken. En toen gebeurde het.

Eén drummer zat al achter een keyboard. Hij kreeg gezelschap van een pianist. De violiste stond op, snel gevolgd door een gitarist, een percussionist. De basgitarist raapte een contrabas op. Twee zangeressen keken elkaar aan en lieten twee melodieën samensmelten. Binnen drie minuten was er harmonie van het zuiverste soort: ontstaan uit de chemie tussen musici met een open blik. Dit had Sjang graag op het podium laten zien. Het allerallereerste begin. Maar de groep besloot dat dit een privémoment moest zijn. Een intiem proces dat de eerste fundamenten voor een mogelijk bijzondere band legt. De verwekking. Dat ze dat zelf besloten, was het eerste resultaat van een groep met een eigen wil. 

Komende zondag 11 mei 2014 mag het publiek van Young Pioneers getuige zijn van de geboorte. Ook dat is eigenlijk al een bizar idee. Nog nooit stond deze groep samen op een podium. Een week geleden kenden ze elkaar niet eens. En op 11 mei staan ze voor 5000 mensen. Het maakt niet uit wat ik daar ga horen, het feit dat deze groep dat aandurft en het publiek vanaf het allereerste begin wil meenemen, is wat mij betreft genoeg om Young Pioneers nu al een succes te noemen :-) 

Tot zondag. We hebben beschuit met muisjes!