¡Pendejo! presenteert nieuw album

Eindhoven het toneel voor Atacames

Bianca Stommel, foto's: Patrick Spruytenburg ,

Donderdagavond 1 mei 2014 staat ¡Pendejo! in de Effenaar voor hun albumpresentatie. Hun eerste album Cantos A La Vida kwam uit in 2010. Vier jaar later is daar dan de opvolger. Atacames is de naam die nog lang zal blijven hangen.

Het album is onder leiding van producent Pieter Kloos opgenomen in Eindhoven. Tracks waren al te beluisteren via de website van de band. Bij het nummer 'Amor Y Pereza' (vrij vertaald: liefde en luiheid) is een clip gemaakt, waarbij de schrijver, dichter en columnist Herman Brusselmans de hoofdrol 'vertolkt' van excentrieke schrijver.

Support act is Borracho, een 'zwaar' gezelschap en komt uit Washington. De band past goed in het straatje van het hoofdprogramma van vanavond. Jammer genoeg zal niet iedereen dat meemaken. Op het moment dat zij het podium betreden, is de zaal nog vrijwel leeg. Gedurende het optreden komen rustig aan steeds meer mensen binnen. Opvallend is dat iedereen achteraan staat.

De zanger/gitarist van de band heeft wat weg van James Hetfield van Metallica, door de gitaar en de poses die hij aanneemt en zelfs een beetje het stemgeluid. De band probeert nog het publiek verder naar voren te krijgen, maar dat lukt niet echt. Enkele mensen geven gehoor aan de oproep en volgens de band is de rest dan "te cool" om vooraan te staan. En dus draagt de band een nummer op aan de "brave souls" die wel naar voren zijn gekomen. Zij zorgen voor een rustige opbouw naar hoofdact ¡Pendejo!. Leuk detail: de band speelt zonder setlist.

Dan is het tijd voor ¡Pendejo!. Achter deze Spaanse naam (google maar eens voor de betekenis) gaat een heavy rock band uit het zuiden van Nederland schuil, gestart door twee neven met banden met Latijns-Amerika. Twee van hun leden, Jaap Melman en Jos Roosen, hebben hun sporen verdiend bij nu-metal helden van weleer: Dreadlock Pussy.

¡Pendejo! speelt in totaal dertien nummers, waaronder natuurlijk veel werk van de nieuwe plaat Atacames maar ook een aantal tracks van hun eerste album waaronder 'Juanita' en 'Nadadoras'. Een mix van rauwe Spaanse teksten, over een dikke laag sonisch geweld gecombineerd met hier en daar een soms desolaat, soms vrolijk klinkende trompet en afgemaakt met harmonische refreinen. Gooi daar de ingredienten rook en rood licht bij en je hebt alles wat nodig is om stevig te rocken.

Het publiek komt langzaam op stoom. In het begin staat het overgrote deel van het publiek met de armen over elkaar naar de band te luisteren maar naarmate de set vordert, wagen meer mensen zich naar voren en bewegen wat mee. Later in de set staat iemand vooraan een soort "moderne dans" te doen, samen met wat yoga-oefeningen. Dit helpt anderen om hem heen om wat losser te komen en mee te headbangen. Alleen de moshpit mist nog in het geheel.

Zanger El Pastuso geeft aan dat hij wat mensen wil bedanken, want dat hoort bij zo'n album releaseparty en zegt: "Wat mensen... bedankt!".

De sfeer is gedurende het hele optreden gemoedelijk en heeft wat weg van de ambiance in de oude Effenaar. Donker, rokerig en zweterig. Er worden zelfs door wat bezoeksters BH's op het podium gegooid. De muziek is heet, dampend, spicy en vooral hard, met af en toe een rustiger liedje tussendoor om even bij te komen. Gedurende een van die nummers staat El Pastuso met een wierookbrander in elke hand te zwaaien. Dit zorgt ervoor dat er een prettige, zachte geur van wierook in de kleine zaal komt te hangen en dit houdt ook de bier- en zweetlucht tegen.

Voorafgaand aan de toegift verlaat de band het podium en dat leidt tot een hard boe-geroep vanuit de zaal. En terecht, we hebben allemaal zichtbaar staan genieten van de muziek, we willen meer! De toegift volgt, maar daarna is het dan toch helaas gedaan. Veel van de aanwezigen zijn duidelijk enthousiast en zo ook op Facebook blijkt later dat er een goede indruk is achtergelaten door het zwaar beukende kwartet. Helemaal mee eens. ¡Pendejo! doet wat ze moeten doen: zorgen dat de nieuwe plaat goed onder de aandacht komt. Dat doen ze met verve.