Interview: Southern Sunrise

"We hebben eigenlijk weinig te klagen hier, er zijn provincies waar veel minder support aan bands en jong talent wordt gegeven."

Francis Pronk ,

Het gaat lekker met Southern Sunrise. Momenteel staat er een druk weekend voor de boeg, maar voordat het zover is vraagt 3voor12 limburg de band de hemd van het lijf!

Jullie zijn een voorjaarstour gestart. Wat is de aanleiding van deze tour? 
World domination! Haha, nee, we willen zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met onze muziek. We zijn nog steeds druk bezig met het promoten van onze debuut EP in alle kanten en hoeken van het land.

Onlangs speelden jullie twee keer op Record Store Day. Op welke locaties hebben jullie gespeeld en hoe was de speelervaring? 
We speelden in Vinilo in Maastricht en in Satisfaction Records in Heerlen. Beide optredens waren ontzettend tof. We speelden een normale set met een kleine drum-setting en alleen de instrumenten die het echt nodig hadden werden versterkt. Er heerste een toffe sfeer. Record Store Day is een te gek concept. Iedereen komt voor de muziek en de platen en daarom hebben we inderdaad ook meer platen verkocht dan normaal. Zulke independent platenwinkels moeten nooit verdwijnen.

“Het is iedere dag Record Store Day.” Wat vinden jullie van deze stelling?
Wás het maar elke dag Record Store Day. Dan zou het een stuk beter gaan met de muziekindustrie. Maar aan de andere kant zou het dan uiteindelijk ook weer een gewone dag worden, en dat neemt de magie van het concept weg. Nu is het iets heel speciaals. Voor één dag heersen de muziek en de platenzaken, zijn er speciale releases te koop en doet iedereen zijn/haar best om er iets tofs van te maken. Dat is waarom het zo goed werkt. Elke dag Kerstmis zou ook niet alles zijn, dan kijk je er niet meer naar uit! Wel zou iedereen wat vaker mogen stilstaan bij het kopen van muziek in plaats van alles illegaal te downloaden.
 

Hebben jullie zelf nog platen of cd’s gekocht op Record Store Day?
Onze bassist, Daan, heeft een stuk of vijf LP’s gekocht, waaronder Stevie Wonder, Ray Charles en Randy Newman. Daarnaast hebben we allemaal de single van de Afterpartees gescoord in onze goodie bag!

Waar spelen jullie de komende tijd nog?
Op 5 mei spelen we op het Bevrijdingsfestival in Heerlen. Ook spelen we 24 mei in Amsterdam in de North Sea Jazz Club. Daar kijken we erg naar uit.  

Jullie spelen vooral in Limburg. Is het voor een Limburgse band moeilijk om de provincie uit te gaan? 
We zijn er zelf juist trots op dat we ook regelmatig buiten de provincie spelen, zoals de bovengenoemde optredens. Het is een beetje 50/50 momenteel: de helft in Limburg, de andere helft verspreid door de rest van het land. Voor ons helpt het heel erg dat we bij een boeker in Amsterdam zitten, die heeft meer connecties buiten Limburg, omdat Limburg vanuit Amsterdam gezien vrij ver weg is natuurlijk.

Wat vinden jullie van de Limburgse muziekscene t.o.v. andere steden? 
We vinden zelf de Limburgse scene best wel tof! Er wordt steeds meer gedaan op verschillende vlakken om jonge bands te stimuleren. ZEF Magazine is een mooie aanvulling op de Limburgse scene. Vanuit ZEF Magazine wordt er alles aan gedaan om een podium voor aanstormend talent te creëren. Zij zetten bijvoorbeeld hun ZEF caravan op grotere festivals, om bands daar te laten spelen. Ook het nieuwe poppodium VOLT en de nieuwe Muziekgieterij zijn ontzettend gave toevoegingen. Daarnaast waren er al heel wat positieve krachten in de Limburgse scene, zoals de Nieuwe Nor, festivals zoals Bruis en Mama’s Pride en wedstrijden zoals Nu of Nooit, Kunstbende en Pop Sport om je als Limburgse muzikant in de kijker te spelen. Ook Stichting Popmuziek Limburg is een drijvende kracht in het ondersteunen van jong talent. We hebben eigenlijk weinig te klagen hier, er zijn provincies waar veel minder support aan bands en jong talent wordt gegeven. Het publiek mag misschien af en toe wat minder kletsen. Voor de rest is de Limburgse scene een fijne scene!

Vinden jullie dat er voor een lokale band genoeg optreedmogelijkheden zijn in de provincie?
In principe wel. Naast de bovengenoemde mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld ook verschillende muziekkroegjes en -zaaltjes die met grote regelmaat live bands boeken of avonden voor jong talent organiseren. Het kan uiteraard altijd beter en meer, maar zoals we eerder al zeiden hebben we het niet slecht in Limburg.

Waar gaven jullie het eerste optreden? 
Ons eerste optreden was als duo in Brighton in 2012, toen we pas begonnen waren met de band. Dat was in een kroeg genaamd ‘World’s End’. We speelden toen op een zondagavond voor drie stamgasten met slecht geluid en kregen één blikje bier als beloning, maar ook daar leer je van. Ons eerste optreden met band was in De Dikke Stein in Elsloo en ons eerste optreden in de huidige bezetting was op Bruis in Maastricht, afgelopen zomer. Dat was een onwijs gaaf optreden, een supermooie dag en wellicht daarom wel ons favoriete Limburgse festival.

Wat zijn jullie verdere plannen voor dit jaar?
Veel spelen en de plaat verder promoten. We hebben nog een aantal EP’s liggen, die mogen allemaal op! Verder hopen we op een aantal festivals te mogen spelen, waaronder we een heel tof festival al bevestigd hebben: het Bochum Total festival in Duitsland. Daar mogen we 6 juli aantreden. Verder duiken we eind juli de studio in om onze nieuwe EP op te nemen, die in het najaar zal verschijnen. Daarna mogen we hopelijk weer op tour!