Diversiteit aan acts laten Mama's Pride slagen

Verslag van festivaldag twee op Moederdag

Camiel Rodigas en foto's Nadia Hagen ,

Mama's Pride vierde afgelopen weekend alweer haar twintigste editie, niet slecht voor een gratis festival. Ze hebben ze goed uitgepakt! Hoe? Lees hier verder wat de zondag allemaal te zien maar voornamelijk te horen was!

De zondag begint goed, drie acts uit Limburg hebben allemaal een vliegende start. Mitch Josten, de winnaar van Podiumvrees, heeft de eer om de zondag van Mama's Pride openen en doet dit naar behoren. Met zijn eigen stem en gitaar laat hij het aanwezige publiek genieten. Vervolgens is het tijd voor CUDA, heerlijke onvervalste knallende cowpunk. Dit is gewoon plankgas en dat op een 'vroege' zondagmorgen! Daarna mogen de AFTERPARTEES uit Horst aantreden op de kiosk. Het is de eerste act van de dag die volgende maand ook mag schitteren op Pinkpop dus dit is een mooi voorproefje erop. De gasten maken goede garagerock/70's poppunk. Ook vandaag laten ze zien waarom ze een belofte zijn en steeds meer naamsbekendheid krijgen. Al met al openen onze Limburgse muzikanten de zondag geweldig.

Hierna is het tijd voor Town Of Saints. De groep uit Groningen/Finland die zich ontmoet hebben in Oostenrijk heeft heerlijke indie-folk muziek in petto voor ons. De vrolijke deuntjes zorgen ervoor dat iedereen voor de kiosk in het Burgemeester Damenpark begint te bewegen. De zang van Harmen en het vrolijke viool geluid van Hetta maakt het een geheel. Na het optreden was er nog de mogelijkheid om enkele vragen te stellen aan Harmen en Sietse: Hoe is de naam Town Of Saints ontstaan? Harmen: 'Eigenlijk heeft het geen speciale achtergrond, het is een van de vele namen die konden. Ik heb wel paar jaar geleden in Dublin gewoond en zo noemen ze het daar ook wel zo, maar niet bewust daarom.' Jullie groeien enorm, mede door 3FM Serious Talent te zijn. Is het makkelijker of moeilijker om dan nu op Mama's Pride te spelen? Sietse (drummer): 'Eigenlijk is dit een hele grote show voor ons geweest vandaag. Maar we proberen bij elke show het publiek ons eigen te maken. Het blijft wel heel gezellig allemaal. We proberen iedereen in de show vrienden van ons te maken en dat is bij een grote show een stuk lastiger. Maar zoals vandaag zag ik vooraan en achteraan mensen in beweging dan is dat een heel mooi gevoel'. Op naar nog groter publiek dus.

Na Town Of Saints komen de gasten uit Den Haag het podium op, Taymir. Dit is gelijk al de tweede Pinkpop act over een maand. Deze gasten maken indierock/britpop en bestaan eigenlijk pas anderhalf jaar. Uit het niets hadden ze een 3FM Megahit met het nummer 'Aaaaah' en sindsdien groeien ze met de dag. Het is no-nonsense, knallen, genieten en gaan! De kwaliteit die ze laten zien is heel hoog. Tussen de nummers wat onzin uitkramen en daarna weer vrolijk verder. Vooral de hits 'All We Know' en uiteraard 'Aaaaah' krijgen de handen op elkaar maar ook hun nieuwe single 'Melanie' slaat aan. Op het festival heeft 3voor12 limburg de mogelijkheid gehad om even met ze te babbelen. Het interview lees je later deze week op onze website.
 
Voordat waarschijnlijk wel dé publiekstrekker op het podium komt, is het tijd voor een geboorte van een nieuwe project: Young Pioneers. Young Pioneers is het nieuwe talentenproject van SPL voor de muzikale durfals van Limburg. Maximaal twintig getalenteerde muzikanten gaan hun eigen grenzen ontdekken en overschrijden. Met regelmaat lees je op 3voor12 limburg alle ontwikkelingen van het nieuwe poporkest onder leiding van Sjang Coenen.

De publiekstrekker is waarschijnlijk wel de man uit Groningen, Kraantje Pappie. Het is goed druk op het veld en dit komt de sfeer alleen maar ten goede. Vanaf de eerste beat gaat het goed los. Met hits als 'Wat Nou Als Het Lukt', 'Feesttent', 'Achtbaan' en uiteraard 'Waar Is Kraan?', zorgt hij er samen met Fiddox voor dat iedereen losgaat in deze drie kwartier. Maar niet alleen op het podium zorgt hij voor sfeer, ook later in een exclusief backstage concert laat hij zien dat hij heel puur kan zijn. Maar hij toont ook zijn skills met een freestyle. Een aanwinst op het lijstje toppers van Mama's Pride. 
 
Het begin van de avond is gereserveerd voor Jungle By Night. Dit is een negenkoppige, instrumentale band die een mix maakt van funk, afrobeat, jazz en ook een vleugje rock. Alles zit in deze band: trompet, tenorsaxofoon, trombone, gitaar, orgel/keyboard, basgitaar, conga, djembé en drums. Waar je weet dat bij deze muziek de zon hoort te schijnen begint het helaas te regenen. Desondanks gaat veel publiek lekker knus vooraan staan en ook heerlijk dansen, iets dat Jungle By Night kan waarderen. Ze maken er echt een feest van. Veel wordt er gespeeld van hun nieuwe album, 'The Hunt', waaronder de single 'Atilla'. Regen of zon, Jungle By Night staat garant voor muzikale genialiteit.
 
De organisatie is er ook dit jaar weer in geslaagd een grote vis binnen te halen. Er is sprake van de publiekstrekker maar ook van de grootste band van Mama's Pride. Dit is Puggy. Enorm groot bij onze zuiderburen en stonden vorig jaar al op Pinkpop en dit jaar Rock Werchter. Maar nu mooi op het podium in Geleen. Dit is pas een internationaal gezelschap: Britse zanger, Franse bassist en een Zweedse drummer. Ze hebben elkaar ontmoet in België, dus ze beschouwen zich ook als Belgische band. Het optreden van Puggy is sterk. Hier zitten geen zwakke momenten in, je merkt dat het ervaren artiesten zijn. Hun poprock neemt het publiek lekker mee en zorgt voor een goed vibe op het publiek. Het is wel minder druk dan eerder op de dag maar dat nemen de gasten voor lief en spelen een goed setlist.
 
Dan is het alweer tijd voor alweer de afsluiter van het weekend, Kadebostany. Voor velen waarschijnlijk een onbekende naam. Kadebostany is een Zwitserse band maar ze noemen zichzelf een eigen kleine republiek. Ook tijdens hun show roepen ze dit een paar keer. De muziek wat ze maken is popmuziek te noemen maar ze zoeken wel de grens op. Er zit vanalles is: blazers, electronica, rap en een hele duidelijke, enerverende lichtshow. President en producer/DJ Kadebostan en vice-president/zangeres Amina zorgen ervoor dat de twintigste editie van Mama's Pride niet zonder slag of stoot wordt afgesloten, voornamelijk de show is spectaculair te noemen.
 

Kijkende naar het hele weekend kan worden gezegd dat Mama's Pride in 2014 weer een goed feest geweest is. Ondanks de eerst aangekondigde weersvoorspelling is het weer ook best redelijk geweest en dat heeft er mede gezorgd dat het lekker gezellig druk is gebleven. De sfeer was uiteraard super en de artiesten hebben zich allemaal goed in de spotlights gezet. Al met al een uitstekende opmaat voor het komende festivalseisoen.