Onderweg naar de finale met... Cherry Darling

Francis Pronk ,

Op zondag 9 maart is de finale van Nu Of Nooit 2014 in Theater de Maaspoort in Venlo. De winnaar opent Pinkpop! Zijn de finalisten al een beetje zenuwachtig? En wat zijn hun plannen ná Pinkpop? We vragen vandaag de band Cherry Darling het hemd van het lijf!

Zijn er al spanningen voor de finale?
Natuurlijk is er wel een zekere spanning. Toen we in 2012 in de finale stonden hadden we meer zoiets van: "Laten we het maar naar onze zin hebben en verder zien we het wel". Als je twee jaar later weer aan de finale mag deelnemen is dat toch anders, want dan moet het toch daadwerkelijk eens gebeuren. Maar ook nu proberen we nuchter te blijven, ervan te genieten en onze muziek te brengen zoals wij dat willen, ondanks het feit dat onze drive als band ongekend hoog is om het maximale eruit te halen.

Gaan jullie extra uitpakken in de finale?
We zijn momenteel wel aan het kijken om een bus te regelen, aangezien van Maastricht naar Venlo toch wel een eindje is voor ons publiek. Verder willen we extra uitpakken met ons optreden in de manier waarop we onze muziek brengen, want daar draait het uiteindelijk om: een goede show. Uiteindelijk moet je het tijdens zo'n finale hebben waar je het op Pinkpop en ieder ander optreden ook van moet hebben, en dat is je performance en je muziek, in plaats van poespas om een extra sticker op je schrift te krijgen.

Hoe vaak per week oefenen jullie?
Van begin af aan hebben wij altijd vast op de zaterdagen gerepeteerd. In het begin zaten we in de ruimtes van Stichting Popmuziek Parkstad, waar alles super geregeld was en men ook heel veel voor alle bands deed. Het was dan ook met pijn in ons hart toen we vertrokken bij de stichting die zoveel voor ons gedaan had, maar we kozen er begin vorig jaar voor om in een eigen ruimte te gaan zitten om goed aan ons nieuwe album te kunnen werken. Nu hebben we een oefenhok dichtbij huis, in een achterruimte van een gemeenschapshuis in Maastricht. Daar kunnen we nu onbeperkt repeteren met onze eigen spullen iedere zaterdag, op een steenworp afstand, waardoor de productiviteit hoger ligt.

Wat vinden jullie van de concurrentie?
De concurrentie is te gek. Amish Winehouse opende onze voorronde, en die hadden mooie, integere en ingetogen nummers. Les Djinns' album is ontzettend sterk en die mannen hebben duidelijk hun strepen reeds verdiend in het muziekcircuit. Maar ook CUDA en The Mothmen zijn sterke bands die goed zijn in hetgeen wat ze doen. Kortom de concurrentie is goed, en daar zijn wij blij mee, want zo staan we in een mooi rijtje finalisten!

Kunnen de finalisten elkaar nog recht in de ogen kijken?
Dat hoop ik toch ten zeerste van wel! Uiteindelijk moet je als finalisten geen concurrentiestrijd met elkaar aangaan, het blijft appels met peren vergelijken, en je moet maar in de smaak vallen bij de jury. Toen wij twee jaar geleden in de finale stonden hebben wij ontzettend veel plezier met de andere bands gehad, we zaten allemaal in hetzelfde schuitje en gunden elkaar de winst ook. Dat is gewoon mooi als het zo kan verlopen, dat je er zelfs muzikale vriendschappen aan kunt overhouden. Er zijn al genoeg muzikanten die elkaar het daglicht niet gunnen, in zo'n finale moet je er met z'n allen gewoon plezier aan hebben, zonder kapsones.

Nu is de grote vraag: Wat gaan jullie ná Nu Of Nooit doen? Mochten jullie de wedstrijd winnen, wat is het plan ná Pinkpop? Er wordt veel gesproken dat je na Pinkpop nooit meer iets hoort van Nu Of Nooit bands. Of ze gaan uit elkaar of het lukt niet om het succes vast te houden. Wat gaan jullie doen om het tegendeel te bewijzen?
Op de eerste plaats zien we onszelf als een hechte band met een gedeelde serieuze passie. We zijn nu sinds 2010 als Cherry Darling hard aan het werk en hebben ons ondanks vele tegenslagen niet uit het veld laten slaan. We beseffen dat je met het winnen van Nu of Nooit niet binnen bent, maar hiervan gebruik moet maken om jezelf als band te profileren. Zo hebben we bewust de nieuw opgenomen cd achtergehouden, mochten we winnen kunnen we de release goed inzetten als middel om meer uit een eventuele winst te slepen. Op Pinkpop spelen is zeker een hoogtepunt, maar niet hét hoogtepunt, want er valt daarna nog zoveel winst te behalen in de muziekwereld: een platencontract, boeker, goede manager, nog meer festivals, het buitenland. Ondanks dat je natuurlijk met de voetjes op de grond moet blijven, moet je ook na zo'n overwinning bereid zijn door te zetten om het onderste uit de kan te halen. Die instelling delen wij wel als band.

Als jullie niet winnen, gaan jullie dan nog eens proberen om mee te doen aan Nu Of Nooit of andere bandwedstrijden?
Nee, wij zijn sowieso niet van bandwedstrijden. In de opstartfase moet je dit wel als band, want zo maak je naam en haal je meer optredens binnen, dan is het een gedwongen kwaad. Maar over het algemeen houden wij er niet van om de 'strijd' aan te gaan met andere bands, dat is niet echt de bedoeling van muziek. Maar Nu of Nooit is anders. Er is een andere sfeer, het is gezelliger en daarnaast erg goed georganiseerd. Maar na twee finales in twee jaar houdt het wel op, je wil niet die band zijn die steeds probeert mee te doen. Over deze tweede keer hebben we al getwijfeld, want het had gekund dat we de voorrondes niet eens haalden of daar zouden blijven steken. In dat geval hadden we het minder goed gedaan dan twee jaar eerder, en dat wil je als band voorkomen, je wil immers bevestiging van vooruitgang. Nu staan we toch weer in de finale en is het voor Cherry Darling daadwerkelijk nu of nooit, want een derde ronde komt er voor ons niet.

Mochten jullie winnen, welke band ga je dan zeker bekijken op Pinkpop?
Het merendeel van de band is wel fervent liefhebber van Led Zeppelin, dus Robert Plant live zien is al te gek. Ook als de Rolling Stones daadwerkelijk zouden komen is dat iets dat we zeker eens gezien moeten hebben. Maar beide zijn dan ook namen die je niet zo snel op een festivalaffiche ziet tegenwoordig, ten opzichte van de andere bevestigde namen. Dergelijke muzieklegendes geven iets speciaals aan zo'n programmering natuurlijk, en dat mogen we niet missen.

Wat kunnen we nog van jullie verwachten dit jaar?
Zoals eerder vermeld staat sowieso nog een albumrelease op de planning. We namen afgelopen jaar een twaalftal nummers live op in de studio en de cd is sinds december ook al gemixt en gemasterd. Afhankelijk van het verloop van de finale proberen wij een release hiervan slim te timen, maar we hopen natuurlijk de schijf zo snel mogelijk met de wereld te kunnen delen. Verder hopen wij de komende twee jaar in ieder geval zoveel mogelijk optredens binnen te slepen en ook eens wat meer uitstapjes naar het buitenland te maken. We zijn in elk geval achter de schermen weer een hoop optredens aan het boeken om weer menig poppodia en festival onveilig te maken de rest van het jaar.

Staan er buiten de finale van Nu Of Nooit nog andere optredens (of festivals) op het programma?
We zijn met een hoop leuke dingen bezig, maar mogen nog niet alles prijsgeven. Dat is ook niet erg, want momenteel delen wij dezelfde focus als ons publiek en dat is de finale van Nu of Nooit. Daarna komt de rest, eerst die finale zo goed mogelijk doorstaan.