Pitchstone wint dECIbattle

Vers bloed voor Limburgse podia en festivals

Erwin Bongaerts ,

Afgelopen zaterdag organiseerde de ECI Cultuurfabriek een wedstrijd voor beginnende bands. Vier bands met een zachte G mochten uitmaken wie de meeste potentie heeft. De inzet was een geldprijs. Het Heerlense Pitchstone ging er uiteindelijk met die prijs vandoor.

Rond acht uur kan de battle beginnen. De eerste band is OLIVER uit Maastricht/Heerlen. Deze vijf Limburgers spelen doordachte nummers die hier en daar wat weg hebben van Keane. De meeste liedjes zijn upbeat, hoewel er toch veel diepgang en afwisseling in het repertoire verwerkt is. Ook qua teksten heeft deze band veel te bieden. Jammer voor OLIVER is dat het waarschijnlijk nooit een voordeel is om een wedstrijd te openen. De zaal is nog niet vol en het geluid niet helemaal goed afgestemd. 

Na OLIVER is het de beurt aan Pitchstone. Deze Heerlense band werd geboren uit een jamsessie. De leden hebben allemaal een studie popmuziek gevolgd. Dit verklaart misschien waarom Pitchstone moeiteloos meerdere genres combineert, waaronder rock en blues. Ook wisselt de band emotionele nummers gemakkelijk af met opzwepende liedjes. Een groot pluspunt van Pitchstone is de energieke show die neergezet wordt. Ook zijn de bandleden goed op elkaar ingespeeld. Echt los komt het publiek in de ECI nog niet, maar hopelijk is Pitchstone een blijvertje in de Limburgse muziekscene. 

De dECIbattle kent geen aparte prijs voor beste zanger(es). Als die er wel was geweest, dan had Last Suggestion die zonder meer gewonnen. Zangeres Imke van Schijndel zorgt voor verbazing. Ze is jong en heeft niet bepaald het postuur van Adele, maar wat een dijk van een stem! Daarnaast beschikt ze over een interessante presentatie. Haar expressieve manier van zingen heeft bijna iets weg van een toneelstuk. Je zou haast vergeten dat er nog een band omheen speelt. En eerlijk is eerlijk, qua gitaarwerk behoort Last Suggestion ook tot de creatievere bands. Overigens is deze Eindhovense band de enige die al een plaat opgenomen heeft: Close to Far from Home. Een aanrader voor wie van alternatieve rock houdt.

Als afsluiter mag Hunting for Henry opdraven. Deze jonge rockers uit Reuver spelen hoofdzakelijk covers van bekende nummers. Deze variëren van Rage Against the Machine tot The Dandy Warhols. Erg samenhangend is het niet. Ook oogt en klinkt het soms wat nonchalant. Op één front troeft deze band de rest wel af: Hunting for Henry kan rekenen op een aanzienlijke groep enthousiaste fans. Een interessante vraag is welke richting de band uitgaat als ze zich richt op eigen werk.
Na Hunting for Henry is het tijd voor pauze. De jury beraadt zich op de uitslag en de rest van de zaal vraagt zich waarschijnlijk af wie Henry en Oliver in vredesnaam zijn. Hoe dan ook, omstreeks twaalf uur is de kogel door de kerk: Pitchstone wint. Als beloning krijgt de band een geldprijs mee. Altijd handig voor een beginnende band. Is Pitchstone de terechte winnaar? Last Suggestion had een betere zangeres; Hunting for Henry meer binding met het publiek. Toch is Pitchstone een absolute aanwinst voor Limburg.