Gaellus Open Air

Diverse muziek voor iedereen

Ankie Kunzler ,

Voor de zevende keer op rij maakte Tienray zich op voor een nieuwe editie van Gaellus Open Air. Iedere editie gezegend met mooi weer en een gevarieerde line-up. Dit jaar stonden onder andere Fresku, Tim van Tol, The Road Home, Maison du Malheur, The Mothmen en No Man’s Valley op de bühne.

De eer om te openen was aan No Man’s Valley. De Limburgse band wordt omschreven als orgelrock, maar is eigenlijk niet in een hokje te plaatsen. Stoere muziek met soundsamples uit speeches, films en series geven het geheel een mysterieuze sfeer. De muziek die ze maken is van hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de mannen de volledige aandacht trekken van het tot dan toe rustige festivalterrein. The Wolves Are Coming, het slotnummer van de heren en tegelijkertijd hun nieuwe single. No Man's Valley is zeker een band is om in de gaten te houden.

Liedjes van onder de twee minuten, onder andere over monsters en andere gruwelijkheden, die Dracula vast en zeker in zijn afspeellijst zou zetten. Dat is The Mothmen. Een garagerock trio uit Sevenum die garant staan voor een strakke set en een dosis humor.

The Road Home wordt omschreven als punkrock, maar ze zijn muzikaal gezien eigenlijk te braafjes voor punkmuziek. Daarentegen zijn ze naar de dames toe heel wat ondeugender. De heren hadden echt de flirtbroek aan. Ze lieten weten dat ze bij hun vorige optreden in Limburg met zes dames een avontuurtje hadden beleefd. Het was duidelijk dat ze vandaag weer zin hadden in een dergelijke speurtocht en deden daarom extra hun best. Opmerkelijk in hun optreden was dat ze tussen al hun eigen nummers een cover van Neil Youngs Rockin’ In The Free World speelden. Hiermee trokken ze niet alleen de gewenste aandacht van de dames, maar van het hele publiek.

Denk je aan een muzikant met baard, dan denk je aan Tim Vantol. De zanger maakt folkmuziek met een ruig randje. Dit doet hij solo en met begeleiding. Maar het klinkt altijd bijzonder. Liedjes met een diepe betekenis, die klinken als drunken sailor-songs met punkrock invloeden, zorgen ervoor dat je stof hebt tot nadenken. Wat Tim Vantol vooral siert is zijn dankbaarheid voor het vak. Hij neemt een moment om zijn fans te bedanken, om daarna een stuk akoestisch te spelen.

 

 

 

Maison du Malheur is een 7 koppige band wiens muziek gemaakt zou kunnen zijn voor de soundtrack van de Moulin Rouge. De band brak door op Into The Great Wide Open en krijgen nu de kans om Tienray te overtuigen. Wat op het eerste oog opvalt is de grote bebaarde reus, omwikkeld in een blaasinstrument. Wat een bijzonder beeld. Het publiek moest even wennen aan de muziek die overduidelijk invloeden haalt uit de balkanmuziek. Desondanks wist het publiek het enthousiasme van de band al na het eerste nummer over te nemen en gingen de voetjes van het gras.

Stop Eminem en Jochem Meyer in een blender en je krijgt Fresku. De drukke rapper uit Eindhoven, bekend van onder andere De Lintworm en Hedde Druksop, was de headliner van GOA 2014. Het publiek zong luidkeels mee met Kutkop en Fresku toonde uit dank zijn bolle buik. Het optreden was een waar feestje en bracht een lach op ieders gezicht.

Voor iedereen die geen afscheid kon nemen van GOA ging het nog door tot in de late uurtjes, binnen in de soos. Gaellus Open Air is een prachtig gratis festival dat de regio verrijkt.