Zoks 2014 trekt publiek ondanks regen

Verregende vrijdag voorkomen

Angelique Leurs (foto's Erwin Verbeek) ,

Vrijdag 27 juni 2014 vond in Blerick op het Lambertusplein het Zoks Festival plaats. Een mix van doorbrekende en al gevestigde bands leverde een boeiend programma op, daar konden zelfs vervelende regenbuien niets aan veranderen.

Het Zoks Festival beslaat twee dagen: vrijdag en zaterdag. 3voor12 limburg doet dit jaar, de 28ste editie, verslag van de vrijdag. Op het programma staan The Mothmen (laatst nog in het nieuws vanwege het allereerste optreden ooit in het in aanbouw zijnde nieuwe poppodium Grenswerk), King of the World (Nederlandse blues-, rhythm & rootsband), the Baboons (roots'n'roll uit Turnhout, België), Lone Road Station en Jett Rebel.

Lone Road Station komt uit Venlo en speelde hier op het door regen geteisterde Zoksplein een thuiswedstrijd. De betrekkelijk jonge band kreeg, ondanks de regen, toch verbazingwekkend veel publiek voor hun podium. En sterker nog, met hun enthousiasme en lekker in het gehoor liggende nummers, wisten ze het publiek tot het laatste moment aan zich te binden.

Hoewel deze band nog niet al te lang bezig is, heeft ze zeker potentie om het Zoksfestival te ontgroeien en op grotere podia in het land te kunnen staan. Hun nummers zijn afwisselend, niet echt onder een noemer te vangen, en frontman Marinho laat zien dat hij een echte showman is en zich op een podium als een vis in het water voelt. Al met al een erg leuk optreden van een band waar we vast nog veel van gaan horen in de toekomst.

Jett Rebel is de publiekstrekker van de avond en, niet geheel onbelangrijk, de grote belofte van de Nederlandse muziekscene. Hij kwam, zag en won het publiek helemaal voor zich. Jett Rebel is niet alleen Jelte Tuinstra, er staan louter talenten op het podium. Ongelooflijk dat zo'n jonge band zo ontzettend goed op elkaar ingespeeld is. Je kunt zien dat een groot gedeelte uit improvisatie bestaat, waarin ruimte gecreëerd wordt voor Jelte, om zijn capriolen ten toon te spreiden. En het werkt!

De muziek is weergaloos, de nummers zijn aanstekelijk en Jelte blijft boeien. Het lijkt misschien alsof hij een kunstje staat te doen, maar dit is rock and roll in zijn puurste vorm, vet en ruig. Zijn liedjes zitten ongelooflijk knap in elkaar en boeten live niets in waarde in. Al zijn hits passeren de revue, en ook wordt het publiek nog getrakteerd op een nummer van zijn nieuwe cd, een soort Mika met scheurende gitaren op de Roze Maandag in Tilburg. Dat is ook precies waar het nummer over gaat: Jelte roept raadsels op, is hij een she-boy, of is het nou een he-girl?

Het optreden was veel te snel voorbij en smaakt zeker naar meer! Ben razend benieuwd naar hoe dit multitalent zich zal gaan ontwikkelen. En met Lone Road Station en Jett Rebel hadden wij twee feestjes achter elkaar, niet gek op wat anders een verregende vrijdagavond in Blerick was geweest.