ParkCity Live Interview met Tim van Delft

Drummer De Staat aan het woord

Camiel Rodigas ,

Na het optreden van De Staat op ParkCity Live spreekt 3voor12 limburg met drummer Tim van Delft.

Jullie hebben de laatste tijd best veel gespeeld, krijgen jullie steeds nieuwe ervaringen of wordt het toch een beetje routine?

"Nou, je merkt nu dat het festivalseizoen bezig is dat het allemaal veel intensiever is. Je zorgt ervoor dat je in dat tijdsbestek dat je hebt, veel speelt en het herkenbaar is voor het publiek. Bij een clubtour is dat toch anders, daar duren de shows sowieso langer. Maar daarnaast kun je gewoon soms even de tijd pakken om op adem te komen. Om ook niet steeds in hetzelfde patroon te vallen passen we wel ook vaak de setlist aan. Niet alleen voor ons maar ook mensen die ons vaker zien."

Kun je een voorbeeld noemen van een nummer, waarvan je zegt "ik ben blij om dat weer te spelen"?

"Jazeker, zoals vandaag spelen we Wait For Evolution weer. Dat vind ik heerlijk. In die nummers kun je ook steeds improviseren, zodat het niet hetzelfde blijft. Daarmee houden we elkaar ook scherp." 

Het nummer Fantastic Journey Of The Underground Men, toch jullie doorbraak, speelden jullie niet, heeft dat dan een reden?

"Misschien wel, misschien niet. Het is een nummer met een kop en een staart. Hierin kan je dus niet zoveel veranderen of improviseren. Bij festivals is dat toch wel lekker om te doen. Maar het blijft een nummer dat wel altijd fijn is om te spelen."

Hebben jullie nog doelen, zoals bijvoorbeeld meer bekendheid in het buitenland?

"Zoals je weet hebben we toch al redelijk veel gespeeld in het buitenland, maar het geeft natuurlijk wel altijd een kik. Als je ergens speelt, dan komen wel mensen. Of gewoon uit nieuwsgierigheid kijken of echt mensen die ons kennen qua muziek en naam. Dat geeft wel een speciaal gevoel. Maar bijvoorbeeld Duitsland is toch ook wel alternatiever, dat is wel anders dan hier in Nederland. Uiteindelijk gaat het ook om het plezier van het spelen en dat hebben we eigenlijk wel overal."

Vorige week werden er in een bericht twee leuke nieuwtjes bekend gemaakt, eentje is het lanceren van een EP. Wat kunnen we hiervan verwachten?

"Ja tof he! Het zal veelal semi-akoestisch zijn. Op YouTube staan een paar voorbeelden die in Torre's huis zijn opgenomen (Torre Florim is de frontman van De Staat red.). Gewoon lekker spelen, plezier erin. Het geeft ook een hele andere dimensie aan het spelen. Stiekem zal het ook wel gaan knallen."


Komen op deze EP ook eventueel nieuwe nummers?
"Nee, daar ga ik niet van uit. Gewoon bestaande nummers die goed passen in deze stijl."

Dat andere leuke nieuwtje is dat jullie op het einde van dit jaar gaan werken aan een nieuwe CD. Hebben jullie hier al ideeën over?

"We gaan in ieder geval heel veel zelf doen. Niet uitbesteden. Doen wat wij leuk vinden. Het zal misschien wel iets harder worden, lekker knallen! Of iets meer hiphop invloeden erin. Eigenlijk is heel veel nog mogelijk."

Als je de mogelijkheid zou hebben om met iemand te kunnen samen werken hiervoor, wie zou je dan hiervoor willen vragen?

"De drummer van The Roots, Questlove. Daar zou ik ook gewoon alles van willen leren. Alles is zo ongelofelijk strak. Maar niet alleen de drummer is geweldig, ook de bassist. Owen Biddle is iemand waar ik wel eens een dagje mee zou willen optrekken. Super."