En toen waren er nog negen...

Young Pioneers blog

Ron van der Sterren ,

We hebben het altijd gezegd: Young Pioneers is een experiment op elk vlak. Ook de vraag hoe je van veel muzikale individuele talenten één sterke groep maakt, moest beantwoord worden. En dat dat niet vanzelf gaat, kan Guus Hiddink je ook vertellen. Maar we zijn er. Het korte antwoord: door de helft.

Je leest het goed. Van de 18 deelnemers begin dit jaar zijn er nu nog 9 (zegge ‘negen’) over. Niet omdat we een afvalrace hebben uitgebuit in een gelikte mediaspektakel, maar omdat we de groep de kans hebben gegeven om te vormen. Dat ging soms heel natuurlijk. Eerder in het traject viel een aantal Pioneers al af om wisselende reden die zichzelf aandienden: sommigen ontdekten dat een groep als Young Pioneers niets voor hen was, anderen konden het niet bolwerken met andere zaken in hun agenda. Soms ging het ook lastig en werd er ingegrepen door groepsleider Sjang (Coenen, red.) of de groep zelf. 

Een bijzonder proces, dat alleen achter betrekkelijk gesloten deuren kon plaatsvinden. Jaja, we weten het, dat klinkt gek in deze tijd waarin je elke scheet deelt met de wereld, maar sommige dingen gedijen nu eenmaal echt beter bij een beetje privacy. 

De Young Pioneers groep is er nu. En ze werkt komende maand aan het bijschaven van haar muziek. Teksten worden herschreven (yep, er zijn teksten), songideeën gedemo’d, geluiden toegevoegd of geschrapt, darlings gekild. En geloof of het of niet, we liggen nog steeds lekker op schema om begin volgend jaar het eerste YP album te presenteren. Keep you posted!