Heerlen Jazzt Out!

Kovacs, Jett Rebel en Roy Hargrove sluiten Heerlen Jazzt maand af

Pascal Lemlijn ,

Het Parkstad Limburg Theater in Heerlen stond afgelopen maand in het teken van de Jazz. Op 29 november 2014 was 3voor12 limburg aanwezig en nu doen we verslag van ontmoetingen met Kovacs, Daniel Jonkers, Mo Jones, Michiel Borstlap, Roy Hargrove en Jett Rebel.

Als ik 's middags het Parkstad Limburg Theater in Heerlen binnen loop om de live uitzending van L1 bij te wonen loop ik Sharon Kovacs tegen het bonte hoofddeksel. Ze is een van de vele artiesten die in deze speciale Jazzout! uitzending geinterviewd wordt door John Hendrix. Ik vraag haar of ik na het interview een paar foto's van haar mag maken in het Theatercafe en dat vindt ze wel tof. Als we daar even later aankomen stelt gitarist/partner Ruud de Groot voor dat Sharon even stiekem achter het drumstel kruipt dat in de hoek van het Theatercafe staat en een paar minuten later heb ik unieke foto's van Kovacs die helemaal uit haar plaat gaat achter de drumkit, een mooi begin van een nog mooiere avond.

Een paar uur later mag de pas 21-jarige Geleense jazzdrummer Daniel Jonkers zijn kunsten vertonen achter hetzelfde slagwerk. Als winnaar van de EU-Jazz Award opent hij met zijn trio officieel Jazzout! 2014 en bevestigt deze uitverkiezing met verve. Een andere Limburger, Mo Jones, staat met zijn 19-koppige Big Band in de Limburgzaal geprogrammeerd. Met medewerking van Jo Didderen op contrabas worden voor een goedgevulde zaal zowel eigen werk als covers van onder meer Johnny Cash en Ray Charles gespeeld. Mo is op dreef vanavond en met veel gekke bekken en een goed gevoel voor humor gaat het dak eraf, het heerlijke avondje is nu echt begonnen.

Van het muzikale geweld van Mo Jones naar de intieme pianoklanken van Michiel Borstlap is een groot contrast. In de Rabozaal kun je een speld horen vallen, ondanks dat de zaal uitpuilt. Met zijn trio zet Borstlap een ongekend mooi optreden neer, nu al een van de hoogtepunten van deze avond.

Kovacs mag vanavond de Limburgzaal muzikaal opluisteren. De uit Baarlo afkomstige zangeres heeft het podium omgetoverd in een zeer sfeervolle setting, inclusief ouderwetse schemerlampen. Met haar opvallende bontmuts en schattige voorkomen stond deze Wolflady eerder al geprogrammeerd op North Sea Jazz Festival en vanavond laat ze zien waarom. Een ongewoon talent waar we de komende jaren nog veel van gaan horen.

Tijd voor de grote namen op het affiche van Jazzout!

Als eerste tweevoudig Grammy Award winnaar Roy Hargrove. Deze Texaanse trompettist speelde eerder met vele grootheden, waaronder Herbie Hancock en Wynton Marsalis. Ondanks zijn geringe lengte geen kleine jongen dus. Met zijn kwintet brengt hij vanavond een soulvolle en melodieuze bebop set, waarbij Hargrove zich regelmatig terugtrekt naar de zijkant van de stage en zichtbaar geniet terwijl hij veel ruimte laat aan de andere leden van de band. Een headliner waardig.

En dan last but not least: Jelte Steven Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel. Net als Kovacs uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, en talent heeft hij in overvloed. Met veel energie speelt hij zijn vorige maand uitgebrachte album 'Hits For Kids' en doet daarbij regelmatig denken aan Prince toen Prince nog Prince heette. Een waardige afsluiter van een mooie veelzijdige tweede editie van Jazzout! Ik verheug me nu al op nummer 3.