Interview met Orange Skyline

Jonge gasten met blik op de toekomst

Camiel Rodigas ,

Na het super optreden op 3voor12 Hollands Nieuwe podium in café Dwaas sprak 3voor12 limburg met frontman Stefan van der Wielen van de band Orange Skyline over hun eigen ontwikkeling en gedachtes.

Hoe is jullie ontwikkeling tijdens de Popronde?
Eigenlijk gaan we van 0 naar zoveel. We begonnen op een nulpunt en vanuit daar groeien we spelenderwijs. Het komt ook omdat we op steeds wisselende, minder waarschijnlijke locaties spelen. Zoals vandaag (zaterdag red.) is het een kleine plek en moeten we spelen zonder toetsen. Dus wordt het muzikaal ook ietwat anders. Desondanks helpt dit allemaal aan ons groeiproces kijkende naar de toekomst. Daar moeten we mee verder.

Jullie hebben ondertussen op veel plekken gespeeld tijdens de Popronde, wat was de tofste?
Zonder twijfel Rotown in Rotterdam! Dat was een show waar alles gewoonweg klopte. En het was natuurlijk een echt groot podium, een naam waar je speelt.
Wat de lastigste was? Schijnbaar zou Den Haag lastig zijn maar dat viel uiteindelijk wel mee, tenminste dat was mijn gevoel. Je krijgt over het algemeen toch wel een totaalbeeld door heel Nederland. Je moet ook overal kunnen spelen, zeker kijkende naar de toekomst. Je weet nooit wat je uiteindelijk kunt verwachten op een podium, dat maakt ons sterker.

Wat is jullie doel voor de toekomst?
We willen absoluut een nummer in FIFA krijgen, dat lijkt ons echt master! Verder is een missie om in 2015 een volledig album op de markt te brengen. Zeker omdat het nummer Rapture, toch onze doorbraak, al een tijdje geleden is. We willen door al deze ervaringen in de Popronde ons ook technisch verbeteren. Alles met het oog op de toekomst. In de toekomst kunnen we die ervaringen omzetten naar ‘winst’. In de zin van: betere artiesten worden.

Waar komt jullie sound vandaan? Is het echt alleen Britpop?
Nou, eigenlijk willen we niet specifiek denken in artiesten. Toch zullen er altijd vergelijkingen worden getrokken. Logisch ook. Als je echt kijkt naar het begin was het Oasis, de broertje Liam en Noel Gallagher. Verder is bijvoorbeeld onze single Rapture meer de sound van Stone Roses.
Ik heb eigenlijk wel een totaalbeeld hoe ik muziek bekijk/maak: Ik denk in een soort piramidevorm en dan in drie verschillende facetten. Ten eerste denk ik aan rock ofwel britpop, dat is waarschijnlijk wel de basis. Daarna komt het gedeelte chanson, misschien vreemd maar heel belangrijk. En last but not least is het experimentele gedeelte: denk in de trant van David Bowie. Die drie onderdelen komen tot een geheel en dat is dan Orange Skyline.

Zoals te merken is, is de ontwikkeling en toekomst voor deze jongemannen erg belangrijk. Ze hebben doelen maar vooral ook plezier in hun doen. Dat is de basis om goed te kunnen presteren, niet alleen in de muziek maar overal. Met die instelling zal dat zeker wel moeten lukken. Succes!