Rock 'n' Roll met Birth Of Joy op 5 december

De Sint schenkt Heerlen goede muziek

Duncan Vrösch (tekst) en Marcel Degens (foto's) ,

Met bijna 100 optredens in 2013, een nieuw album, Prisoner, aan het begin van 2014 en optredens over de hele wereld kun je concluderen dat het goed gaat met Birth Of Joy. Toch loopt het Nederlandse publiek tot nu toe nog niet warm voor misschien wel een van de meest onderschatte bands van ons land. Het trio pakte echter op Sinterklaasavond flink uit.

Voordat Birth Of Joy het podium betreedt, is het eerst de beurt aan het voorprogramma, Heymoonshaker. Het zijn twee energieke mannen uit Nieuw-Zeeland met Andy Balcon op gitaar en zang en Dave Crow die door middel van beatboxen een heel drumstel uit zichzelf tovert. Het is een soort blues samengevoegd met de beatboxkunsten van de muzikant. Het is dan ook bizar als je een drumstel hoort terwijl je alleen een man met een microfoon ziet. De mannen weten het publiek met hun muziek, show en goede interactie op te warmen voor het hoofdprogramma Birth Of Joy, waarvan je bijna bent vergeten dat je daarvoor gekomen bent en niet voor Heymoonshaker.

Na het verrassende voorprogramma komt Birth Of Joy op. Zanger Kevin Stunnenberg doet dat met krukken en een gebroken voet. Als hij is gaan zitten op een flightcase en het Heerlense publiek heeft gegroet, speelt zijn band de eerste noten. Het trio start goed met lekkere rock 'n' roll muziek en het gierende geluid van de orgel maar weet geen interactie met het publiek te krijgen. Er is namelijk ook geen dansende zanger die het publiek kan opzwepen.

Na wat meer biertjes, nummers en gierende gitaarsolo's weet Birth Of Joy het 150 man tellende publiek dan toch te boeien met nummers als Rock 'n Roll Show en Grow, die worden beëindigd door luid gejuich van de oude mannen achter in de zaal. Hierna volgen bijna allemaal nummers die worden verlengd door lange jams. Dit laat zien hoe goed Birth Of Joy is met de instrumenten die ze bespelen. Drummer Bob Hogenelst en toetsenist Gertjan Gutman laten zich dan ook van hun beste kant zien. Deze jams duren echter te lang waardoor de energie en het enthousiasme van het publiek weer verminderen. Als laatste zet de band dan nog een keer aan met het bekende nummer Make Things Happen waarin de gehavende zanger toch nog een dansje waagt tot grote vreugde van het publiek.

De mannen van Birth of Joy doet deze pakjesavond dus waar ze goed in zijn: lekkere rock 'n roll muziek maken. Het publiek vermaken ging iets minder makkelijk deze avond, maar uiteindelijk wisten ze dit toch de bereiken door hun energieke en enthousiaste performance. Na het optreden weet iedereen het ook zeker: Birth of Joy is ten onrechte een van de meest onderschatte bands van Nederland.