Booch! Heerlen: zaterdag

Dog Eat Dog, Soul Sister Dance Revolution, Taymyr

Roger Smeets, foto Marcel Degens ,

Al sinds 1998 wordt Booch georganiseerd in het centrum van Heerlen. 3voor12 limburg was aanwezig op zaterdagavond.

Het begint rustig op de Bongerd. Tijd om even te acclimatiseren. Het weer is goed, het hoofdpodium is erg mooi opgezet. Er is zeker niet bezuinigd op licht en geluid. Alle facetten zijn aanwezig om er een geslaagde avond van te maken. In de tent draaien dj's en zijn er dance battles. Genoeg keuze voor een divers publiek. 
 
Het is nog erg rustig als Soul Sister Dance Revolution het festival opent. De jonge band uit Den Haag staat voor de zware taak om in veertig minuten Heerlen te veroveren. De indierock van de heren ligt erg prettig in het gehoor. Zanger en frontman Thomas van der Want is goed bij stem en vol overgave probeert hij het publiek bij het optreden te betrekken. Mede door het enthousiasme van de band, maar vooral door de goede en strakke nummers lukt dit. Gedurende de set oogsten de jonge muzikanten steeds meer applaus, en terecht. Een goede band om Booch mee af te trappen.
 

Langzaam maar zeker stroomt er wat meer publiek het plein op. Net op tijd voor Taymir. Dat het barst van het talent in Den Haag wisten we al. Deze jongens bewijzen dat eens te meer. Hun debuutsingle 'Aaaaaah' kwam uit in de herfst van 2013 en al snel werd de band opgepikt door de landelijke media. Qua podiumpresentatie heeft zanger Bas Prins goed naar Noel Gallagher gekeken. Zonnebril op, handjes op de rug en zingen. Gelukkig komt de arrogantie van Gallagher niet overeen. Soepel en doeltreffend wordt de indierock (met zeer zeker een rauw randje) aan de man gebracht. Hoewel het lastig is voor de mannen om de aandacht van de bezoekers vast te houden, brengt Taymir een mooie, swingende set. Het talent is duidelijk aanwezig, deze haagse jongens kunnen uitgroeien tot een vaste waarde binnen de Nederlandse scene.  


Dan wordt het langzaam tijd voor de headliner van de zaterdag: Dog Eat Dog. Het is alweer twintig jaar geleden dat het hitalbum 'All Boro Kings' uitkwam. De band viert dit met een tour door Europa. Het enige optreden in Nederland is in Heerlen. Compliment voor de organisatie dat ze een grote naam hebben weten te strikken! Uiteindelijk stroomt het dan toch vol op de Bongerd. De verwachtingen zijn hooggespannen, vol overgave beginnen de mannen aan hun optreden. In het begin komt 'Who's The King' al aan bod en dat smaakt naar meer.
 
Helaas loopt het anders. Langzaam maar zeker daalt het niveau. Het optreden is rommelig, zanger John Connor roept te pas en te onpas dat hij van Nederland houdt en bassist Dave Neabore houdt drummer Brandon Finley maar nauwelijks bij. De spontaniteit bij de geplande gitaar- versus saxofoonsolo is volledig afwezig en de twee breien er al snel een saai einde aan. Van achteruit lopen er steeds meer mensen weg, Dog Eat Dog weet niet te overtuigen. Erg jammer, meer dan een mislukt optreden is het niet. De fans op de eerste rijen zullen er wellicht anders over denken, maar dit was niet goed.
 

Het was helaas, zeker aan het begin van de avond, niet druk genoeg in Heerlen. Booch verdient zeker meer bezoekers. Het festival is professioneel van opzet met oog voor de bezoeker. Alles is aanwezig om er een succes van te maken. Laten we hopen, voor de organisatie en de stad, dat Booch kan blijven bestaan. Want een een stad als Heerlen kan toch niet zonder?