Sittards poppodium trapt nieuw seizoen af met Therapy?

Onweer in Volt

Joséphine Kurvers ,

Na een week of zes zomervakantie opent poppodium Sittard haar deuren vanavond weer voor het publiek. Het Maastrichtse trio Chomain and the Kandahar Twins en het Noord-Ierse Therapy? trappen het nieuwe seizoen af.

"Was ik maar twee minuten eerder van huis gegaan", zegt een man terwijl hij Volt letterlijk binnengedruppeld komt. Inmiddels is er een onweer boven Sittard losgebarsten. Als Chomain and the Kandahar Twins plaats maakt voor Therapy? barst ook een onweer los in het poppodium.

Frontman Andrew Cairns deelt het publiek aan het begin van het optreden mede dat bassist Michael McKeegan net vader is geworden van Niek. Een oerhollandse naam, aangezien Michael met een Nederlandse getrouwd is. Cairns draagt de show dan ook op aan de kleine McKeegan. Daarna houdt het op met het bespreken van lieflijke taferelen en voeren de heren de zaal mee in een achtbaan die alleen maar in tempo toe zal nemen. McKeegan bijt soms op zijn tanden om net dat ene akkoord er nog uit te kunnen persen, terwijl Cairns het volledige podium benut om zijn gitaarkunsten te tonen alsof het hem geen moeite kost. Nonchalant strijkt hij de snaren over zijn microfoon. Alleen het alom bekende Diane vormt een rustpunt in de set. Ondanks de energie van de band duurt het tot halverwege de set voordat de fans ook in beweging komen. Het gaat er dan ook meteen ruig aan toe.

Hoe bedreven hij ook speelt en zingt, Cairns zoekt steeds het contact met het publiek. Vrijwel bij elk nummer spoort hij iedereen aan om mee te klappen of te zingen. Ook gaat hij de interactie aan met zijn mede-bandleden en kijkt daarbij hoe ver hij kan gaan. Hij stelt de bassist maar liefst twee keer voor. Hij kijkt Cairns aan met een blik van "moest dat nou echt een tweede keer?".

Therapy? speelt vanavond een grote greep uit hun muzikale oeuvre. Daarvoor gaan ze zelfs terug naar 1992 met Teethgrinder van het album Nurse. Ook is er plek voor een spik-splinter-nieuw nummer Still Hurts, dat te horen zal zijn op de nieuwe plaat die begin volgend jaar uitgebracht zal worden. Met Die Laughing wordt een ode gebracht aan Robin Williams, maar stiekem ook een beetje aan Kurt Cobain en Amy Winehouse. In ieder geval kan het publiek vanavond lachend naar huis.