Solar 2014: de zaterdag

Sprookjesachtig festival met o.a. Hans Teeuwen, Great Minds en Bassnectar

Roger Smeets ,

Afgelopen weekend vond het Solarweekend plaats. 3voor12 limburg was erbij en doet verslag van de muziek en de sfeer van dit festival aan de Maasplassen in Roermond. Hier het verslag van de zaterdag.

Solar vierde afgelopen weekend haar tiende editie. We kunnen spreken van een geslaagde verjaardagseditie. Het festival aan de Maasplassen in Roermond was met 27.000 bezoekers per dag uitverkocht.

Wie Solar 2014 betreedt komt onmiddellijk in sprookjesstemming. De organisatie heeft het festival een thema meegegeven en dat luidt: Sprook. Omdat ze hier op Solar niet aan verkleinwoordjes doen. Sprook, dat is sprookjes voor volwassenen.

En de Sprook omringt je aan alle kanten. Een festival waar creativiteit en kunst een belangrijke rol spelen, omlijst door muziek. Dat is de beste omschrijving die past bij dit feest. Alles ziet er heel goed uit en er is veel aandacht besteed aan het mooie uiterlijk. In het middendorp kun je als afleiding voor de muziek een potje "skippy-bal-hockey" spelen. Of badmintonnen, als je daar zin in hebt. 

Je kan geschminkt worden of het theater bezoeken. Een kunstenaar aan het werk zien. Dansen in de techno tent of bij House of House, alwaar men gemoedelijk met elkaar omgaat.

Wat meteen opvalt als je door de toegangspoort loopt, een heus kasteel, is dat iedereen vrolijk is. Dat je door de modder moet lopen om het terrein op te kunnen wordt gezien als onderdeel van het festival. De enkeling die uitglijdt wordt spontaan door een medebezoeker schoongemaakt met een papieren zakdoekje. Het gebaar zegt meer dan de daad zelf, op Solar help je elkaar als het nodig is.

Er zijn talloze podia met verschillende soorten muziek, variërend van jazz tot dance, en alles wat daar tussenin past. Het aantal acts is niet te bevatten. In dit verslag beperken we ons tot drie namen: Hans Teeuwen, Great Minds en Bassnectar. 

Deze zaterdag staat Hans Teeuwen op het hoofdpodium. De band om hem heen is slim geformeerd. Allemaal topmuzikanten! Wie komt voor een conference van de artiest is op de verkeerde plek. Hans is hier om jazz te zingen. Tussen de nummers door kan hij het niet laten om toch de cabaretier te zijn.

"Ik ken Remunj nog uit de tijd dat ik heroïne gebruikte, wie doet dat nog meer?" De massale reactie doet hem een beetje schrikken, en met de kwinkslag "Dan gaan we dat straks samen allemaal doen!" wordt het volgende nummer ingezet.

Hij dolt ook nog even met een fotograaf, maar verder zingt hij vooral. Dat het publiek tijdens het optreden steeds verder uitdunt is jammer voor de band. Je moet ervan houden, maar de uitvoering van de jazzy liedjes is dik in orde. 

Meer succes in het vasthouden van het publiek hebben de rappers van Great Minds. Met een paar gevestigde namen uit de Nederlandse hiphop scene in de gelederen brengen de mannen een erg strakke show. Goede, kritische teksten die de jongeren luidkeels meerappen golven over het terrein.  

Met Bassnectar krijgt het hoofdpodium een waardige afsluiter. Iedereen danst op de beats van deze Amerikaanse dj. De mix van rock en beats wordt ondersteund door een geweldig mooie lichtshow. De beelden op de achtergrond maken de show helemaal af.