Muziek, kunst en creativiteit op de camping van Solar

Creatief met kamperen

Roger Smeets ,

Solar staat bekend als een festival waar niet alleen de muziek, maar ook kunst en creativiteit een belangrijke rol spelen. Deze thema's worden op de camping dankbaar omarmd. Vrijdag, nog vóór het begin van het festival, was 3voor12 limburg aanwezig om hiervan verslag te doen.

Onder de naam "Art of Camping" schreef Red Bull, in samenwerking met Extrema, een wedstrijd uit. Wie ontwerpt de meest creatieve tent? De prijs is niet mis. Je idee uitvoeren op de Solar camping en toegang tot het festival. Uiteindelijk zijn er 18 winnaars die hun droomtent mogen bouwen op een speciaal stuk van de camping. 

De tenten zien er erg mooi uit. Variërend van een vissenbek, de Taj Mahal en een houten huis vallen de tenten op op de centrale locatie op de camping. De winnaars zijn zichtbaar trots op het resultaat. En terecht. Er is de afgelopen week hard gewerkt om alles af te krijgen en het resultaat mag er zijn. 

De winnaars hebben ook toegang tot de cocktailbar. Een festivalcamping voelt dan toch gelijk anders aan. Cocktails in plaats van lauw bier, je kan het slechter treffen.

Vanuit je luie stoel heb je zicht op het podium, waar Cortonville voor het programma heeft gezorgd. Onder andere Pink Oculus, the Doots, the Deaf en Baskerville treden op.

Als je over de camping wandelt, kom je alleen maar vrolijke mensen tegen. Een glimlach ontbreekt alleen bij de slapende medemens, hoewel ik me kan voorstellen dat de dromen op deze camping ook een vrolijk karakter moeten hebben. Ondanks de hitte is de sfeer erg goed. Gezelligheid en verdraagzaamheid vallen als een warme deken over de maasplassen in Roermond.

Het ontbreekt de campinggasten aan niets. Er is een masseur, je kan naar de kapper of je neemt een duik in het zwembad. Het kan allemaal. Voor de actieve kampeerder is er een volleybalveld en een heuse apenkooi. Het lijkt wel een beschrijving uit een reisgids!

Op naar de muziek, daar komen we uiteindelijk voor. Of toch niet? Menigeen loopt een beetje verbaasd langs het podium. Sommigen blijven staan, en dat is een compliment voor The Doots. De jonge mannen spelen vol enthousiasme hun nummers voor een handvol publiek en dat is te prijzen. Poppy gitaarliedjes met een indierock ondergrond komen in rap tempo voorbij. Tussen de nummers door brengt frontman Jeffrey Hendriks ook nog zonnebrillen aan de man. De cover van Lennon's "Instant Karma" past perfect bij de sfeer. Niet voor niks is deze band een Cortonville favourite. Het optreden had zeker meer publiek verdiend.

Terwijl de zon langzaam ondergaat maakt The Deaf zich klaar om de camping te veroveren. Dat is niet gemakkelijk, maar dat houdt de band niet tegen om vol enthousiasme en energie tekeer te gaan. Zanger Spike (ja, die van Di-rect) speelt alsof zijn leven ervan afhangt. De rest van de band volgt gewillig. Spike legt zelfs het optreden stil om de voorbijlopende mensen te laten stoppen. "Het is jullie enige kans om rock en roll te zien dit weekend, dus maak er gebruik van!" Dat helpt, het wordt iets drukker. The Deaf is gewoon een goede band. No-nonsense, aftikken en gaan! Solar heeft ook de primeur van een nieuw nummer. In het najaar komt er eindelijk een nieuw album. Gezien het voorproefje iets om naar uit te kijken.

De afsluiter is Baskerville. Mooie set en, voor het eerst, staat het vol voor het podium. Gezien de muziek is dit ook te verwachten. Het Haarlemse producersduo stort electro uit over het publiek. Aangevuld met een zanger en zangeres danst de camping. Een mooi slotstuk van een warme dag.

Het festival moet nog beginnen, maar op de camping zit men er al helemaal in. Solar is veel meer dan 2 dagen festival. Het is een gevoel en een ervaring die men met elkaar deelt. Muziek, kunst en creativiteit. Het komt allemaal bij elkaar op een festivalcamping aan de Maasplassen in Roermond.