Sjwaampop 2014

32e Editie van gratis festival werd goed bezocht

Antoine Bongers ,

Sjwaampop is een jaarlijks terugkerend gratis festival dat dit jaar voor de 32e keer is gehouden.

Gemoedelijke sfeer ondanks enkele regenbuien

Dag twee van Swjaampop bestaat de laatste jaren uit diverse bekende landelijke acts, maar ook uit acts uit de regio. De uit Sevenum afkomstige band The Mothmen mag het spits afbijten. Ze maken garagepunk en warmen het toestromende publiek alvast warm voor de tweede band DI-RECT. Door deze headliner al vroeg te laten spelen wil de organisatie al vroeg een vol plein dat tot het einde zal blijven. Door een flinke regenbui lukt dat maar gedeeltelijk. Vooral de jeugdige fans keren door de regen snel huiswaarts. Spike en zijn mannen geven een spetterende show en Marcel laat horen waarom hij de beste zanger voor deze band is. Een heerlijke stem en een geweldige uitstraling.

Hierna is het de beurt aan de mannen van Dead Man's Curse. Met heavy rock laten ze het publiek merken dat de regen hun niet deert en al snel geven de buien zich over aan een mager zonnetje. Geïnspireerd door de rockhelden uit het verleden weet Dead Man's Curse een eigen stijl te ontwikkelen die zorgt voor headbangende liefhebbers op het plein.

Met Reincarnatus wordt er een andere weg ingeslagen. De middeleeuwen nemen even bezit van Swalmen. Met instrumenten uit die tijd wordt muziek van nu gemaakt. Af en toe een nummer met oorsprong uit ver vervlogen tijden maar ook een nummer met Rapper Stijn en enkele bekende covers, uitgevoerd met oude instrumenten. Diverse fans zijn uit Stein en omstreken meegereisd naar Swalmen om van de show te genieten.

Terwijl het langzaam donker wordt begint De Staat aan een geweldige show. Torre en zijn mannen geven alles en krijgen het publiek mee. Eerst aarzelend even wennen aan de kenmerkende, aparte stijl van De Staat maar gaan dan ook helemaal los.

De afsluiting was voor de Nederlandse festivalband van het moment, Bazzookas. Met onder andere blazers, ritmische gitaar en een zanger die over het hele podium rent, kan het publiek natuurlijk ook niet stil blijven staan. Een uur lang wordt er gedanst en meegezongen op de ska klanken die Swalmen niet snel zal vergeten.

Na een drukke zaterdag met veel jeugd die op de dance en house is afgekomen en de goed bezochte zondag kan de organisatie tevreden terug kijken op weer een geslaagde editie. Op naar editie 33.