“Young Pioneers is niet noodzakelijk”

Interview met YP-initiatiefnemers Jan & Jan

Francis Pronk ,

Jan Bruschke en Jan Sluijsmans hebben beide hun sporen verdiend in de Limburgs popscene. Bruschke als muzikant van meerdere bands, Sluijsmans behalve als bassist van onder andere het nationaal geroemde Transpunk ook als organisator. Met Young Pioneers lanceren ze een nieuw project dat uit het niets een orkest probeert op te richten met aanstormende talenten uit Limburg. Hun ambities zijn groot, toch lijkt Young Pioneers in niets op de standaard talentenjachten op zoek naar de nieuwe grote hit. 3voor12 limburg sprak met de initiatiefnemers.

Waarom vonden jullie het noodzakelijk om Young Pioneers in het leven te roepen?

"Noodzakelijk is zo’n groot woord. Young Pioneers is niet noodzakelijk. De wereld vergaat niet als het niet had bestaan. Tegelijkertijd geloven we oprecht dat je met kunst in het algemeen en in ons geval specifiek met muziek de wereld beter of mooier kunt maken. Dat klinkt erg groots, maar uiteindelijk is dat wel onze drijfveer. Het woord noodzaak impliceert trouwens ook dat er iets mis is, dat er iets ontbreekt. Zonder te zeggen dat alles geweldig is, dat vinden wij erg negatief. We zijn Young Pioneers niet begonnen omdat er iets mis was, maar juist omdat we zien dat er hier heel veel goeds is dat gezien en gehoord mag worden, waar we mee mogen pronken. Daarom faciliteert Young Pioneers getalenteerde artiesten uit onze provincie om zonder de dwang van commercieel of anderszins vluchtig succes zichzelf te verder ontwikkelen tot autonome, uitgesproken artiesten. Als dat lukt, hebben we volgens mij iets gezaaid waar we als provincie op cultureel vlak straks mooie vruchten van kunnen plukken."

Onder leiding van Sjang Coenen (onder andere Milow) wordt er uiteindelijk gezorgd voor een groep jonge musici die samen muziek gaan maken. Hoe is de samenwerking met Sjang Coenen ontstaan?

"We zochten naar iemand die op hoog niveau muziek kan produceren, maar ook een groep kan aansturen, begeleiden en leiden. Sjang is het perfecte antwoord op die queste. Hij speelde op grote podia en hij heeft tegelijkertijd die zendingsdrang die nodig is om de jonge pioniers in dit project te laten samensmelten tot een hecht orkest. Ook is hij geen egotripper: hij is een leider die als het moet voor zijn troepen zal staan, maar ook in de schaduw durft te blijven als zijn orkest de spotlights pakt."

Met welke Limburgse muzikanten/artiesten gaan jullie samenwerken?

"We hopen bij Young Pioneers een groep getalenteerde muzikanten bij elkaar te brengen die we nog niet kennen als ‘bekende naam’. Als project sluiten we geen enkele samenwerking uit. Young Pioneers leent zich bij uitstek ook als mogelijke verbinding tussen verschillende disciplines. Het is voor ons een beetje gek om er al heel concreet iets over te zeggen, omdat Young Pioneers als orkest haar eerste noot moet gaan spelen, maar om je een beeld te geven van de dromen die we hebben: het orkest dat filmmuziek speelt in een oude bioscoop of een muziek perfomance doet in een half voltooide parkeergarage van drie verdiepingen is ook heel goed denkbaar. Daarom doen we bij deze ook graag een oproep: elke partij die cultuur presenteert aan een publiek is een partij waar we mee kunnen samenwerken."

Zijn er nog andere samenwerkingspartners?

"We zijn blij dat Stichting Popmuziek Limburg en Paul Moerel in het bijzonder dit project heeft omarmt en ons op elke denkbare manier faciliteert in de uitvoering en dat de provincie dat financieel ondersteunt. We zijn even blij dat L1 zich heeft gecommitteerd om een documentaire over het project te maken. Daarnaast is het de bedoeling dat we straks Young Pioneers aan het publiek presenteren op de bekende poppodia van de provincie. Het is heel fijn om te merken dat alle betrokkenen het project zo omarmen."

Staan er al activiteiten op de planning?

"We hopen binnenkort de eerste noot van het orkest te laten horen. Zonder opschepperig te doen; dat zal een bijzondere gebeurtenis worden."

young-pioneers.com