Sounds het decor voor muziek en ontroering

#RSD14: Record Store Day 2014 in beeld

Janneke Michels, Kris Riem en Jörg de Groot ,

Zaterdag 19 april 2014 is de dag voor de vinylliefhebber, een dag met aandacht voor de onafhankelijke platenzaak. Een hoop artiesten brengen alleen op die dag een speciale release uit op vinyl. Er worden intieme instores georganiseerd. Sounds, Venlo is een van de platenzaken die een aantal artiesten op de poster hebben staan: Afterpartees, Mintzkov, Frankly, Triggerfinger, Blaudzun, Doug MacLeod en Chef'Special. 3voor12 limburg maakte deze intense dag van dichtbij mee.

Record Store Day ontstond in 2007 toen een klein gezelfschap een dag rondom de onafhankelijke platenzaak organiseerde. Artiesten en vinylliefhebbers pikten dat signaal snel op. Anno 2014 is het een groot feest waarbij meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers komen op één dag wereldwijd bij elkaar komen om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. Er doen meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan aan mee en Record Store Day claimt hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld te zijn.

's Morgensvroeg om 10 uur al rocken? Jazeker! De jongens van Afterpartees hebben bewezen dat ze dit kunnen. Je zal ongetwijfeld wel iets hebben gehoord over deze band uit Horst, ze staan dit jaar onder andere op Pinkpop en hun single is gratis verkrijgbaar bij je aankoop tijdens Record Store Day.

Ze beginnen deze ochtend met hun hit 'First/Last' en na een paar nummers spelen ze zelfs een nieuw nummer dat ze nog nooit live hebben gespeeld. Zanger, Niek, vertelde dat het nummer is geschreven door zijn neefje voor een schoolwerkstuk, toen Niek aan zijn neefje vroeg wat voor cijfer hij had gekregen zei hij trots: 'Een 8!'. Het is nog niet erg druk, maar daar laten ze zich daar niet door weerhouden om een strakke set neer te zetten. Dus mensen, onthou de naam Afterpartees goed. We zullen nog veel van ze horen schat ik zo in. (Kris Riem)

Mintzkov oogt nog wat slaperig als ze hun gig starten en dat geven ze grif toe. Na een uitvoerige en kleurrijke intro door presentator van de dag, Sef Derkx (oud-voorzitter Zomerparkfeest, Venlo), starten de Vlamingen met een compacte set en is er niks te merken van enige vermoeidheid. Een mooie opluistering van de ochtend en de inmiddels toegenomen hoevelheid bezoekers geniet van de akoestische klanken en de fijne samenzang van basiste Lies Lorquet en zanger/gitarist Philip Bosschaerts.

Verrassing! Niet op de poster maar wel op het podium: Frankly. Een frisse, virtuoze, funky rockband uit het Venlose. Soms rauw, soms zoet, soms meeslepend, soms up-tempo. Frank Kranen beheerst zijn gitaar bovengemiddeld maar ook de fretloze bas mag er zijn. Leuk detail is dat zangeres Thessy Segers buiten haar vrije tijd menig muziekliefhebber met cd's, lp's en andere goodies helpt als medewerkster van Sounds.

Rond twaalven begint de platenzaak nog voller te stromen en wordt er rondom het kleine podium en de ruimte daarvoor een lint gespannen. De happy few mogen binnen het lint staan en de rest zal een plaatsje opzoeken rond datzelfde lint. De temperatuur stijgt en zo ook de spanning. Er wordt een groene kliko het podium op gereden. Wat gaat daar dan mee gebeuren? We zullen het zien.

Het podium wordt in gereedheid gebracht voor Triggerfinger, jawel. Roadies zuchten en steunen omdat ze een tweetal keyboards, een aantal statieven, microfoons, krukken, een twaalfsnarige gitaar en een bas kwijt moeten. Als echte professionals lukt ze dat. En iets na een uur en na een korte soundcheck is het dan toch echt zover: Ruben Block, Monsieur Paul en Mario Goossens betreden de bühne. De sharp dressed men checken hun instrumenten, Sef Derkx zorgt voor wederom een ludieke introductie en de mannen beginnen aan hun krachtige set. De sfeer is ongedwongen en Block geeft aan dat we vandaag een aantal alternatieve bewerkingen van bestaande liedjes mogen verwachten. Sounds hangt aan de lippen van Block en zijn mannen. Alle tracks waaronder de nieuwe single 'Perfect Match', een cover van Los Lobos en 'By Absence Of The Sun' (titeltrack van de nieuwe plaat) worden prima ontvangen. Een energieke set.

Nadat Triggerfinger bijna alle aanwezigen van een handtekening heeft voorzien op een van de aangeschafte em/of meegebrachte geluidsdragers is het de beurt aan Blaudzun. Boomlange frontman Johannes Sigmond en de zijnen moeten het ook zien te doen met het kleine podium. Dat lukt wonderwel. Niet meer weg te denken uit de Nederlandse scene doet Blaudzun waar het goed in is: het ten gehore brengen van wonderschone liedjes en het zorgen voor metershoog kippenvel.

Nadat Blaudzun the building heeft verlaten is het tijd voor rust. Helaas is het niet meer zo vol als bij de vorige twee acts maar dat schijnt Doug MacLeod niets uit te maken. Een portie rauwe, laidback, blues vult de muziekzaak. Aanwezigen genieten zichtbaar van MacLeod's set en daar gaat het om.

De dag vliegt voorbij en dan kom je vanzelf bij de laatste act van de dag. Chef'Special maakt zijn opwachting. Opvallend veel jonge(re) dames zijn aanwezig vanmiddag. Of dat aan de muziek of de looks van de band ligt, wie zal het zeggen. De mannen zijn in ieder geval populair.

Met een zonnige, funky set voor de boeg schijnt het zonnetje binnen. Frontman Joshua Nolet heeft er zin in en bedankt presentator Derkx voor de lovende aankondiging. Er wordt tijdens de set veel geklapt, gedanst, meegezongen en een traantje weggepinkt. Vooral tijdens het laatste nummer 'In Your Arms', opgedragen aan een recent overleden dierbare van iemand in het publiek, wordt menig traan gedept. Zo ook ik kan de brok in de keel niet wegslikken en veeg na afloop mijn tranen weg. Erg ontroerend. En zo sluit deze track de intense dag vol met muziek af. Wij hebben oprecht genoten van deze, wat ons betreft, zeer geslaagde Record Store Day 2014.