Vinyl is zoeken! Joost Peeters en Geert Driessen vertellen

#RSD14: Record Store Day 2014 in Limburg - deel 3

Jörg de Groot ,

Ooit al eens van Record Store Day gehoord? Hoe dan ook is zaterdag 19 april 2014 de dag voor de vinylliefhebber. Én een dag met aandacht voor de onafhankelijke platenzaak. Een hoop artiesten brengen alleen op die dag een speciale release uit op vinyl. Van bestaand tot nieuw werk. In ieder geval gelimiteerd en exclusief. Er worden intieme instores georganiseerd. Hoe leeft Record Store Day in Limburg en hoe levend is vinyl eigenlijk? Wij gingen op onderzoek uit en spraken in dit derde deel met Joost Peeters (Colossa) en Geert (Sounds, Venlo).

Record Store Day ontstond in 2007 toen een klein gezelfschap een dag rondom de onafhankelijke platenzaak organiseerde. Artiesten en vinylliefhebbers pikten dat signaal snel op. Anno 2014 is het een groot feest waarbij meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers komen op één dag wereldwijd bij elkaar komen om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. Er doen meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan aan mee en Record Store Day claimt hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld te zijn.

Joost Peeters

Vinyl is tegenwoordig hotter dan hot. Veel artiesten brengen hun werk niet alleen digitaal uit maar ook op het oude vertrouwde vinyl. Wat spreekt je aan in vinyl? "Het heeft me altijd al aangesproken, als kind al. Die plaat uit de hoes halen, op de platenspeler leggen en luisteren maar. Ondertussen de hoes eens goed bekijken… je moet je er in ieder geval voor gaan zitten om een plaatje te draaien. Het heeft in ieder geval heel veel charme. In het heden heeft onder andere het vinylverhaal nog een boost gehad door twee vinylreleases van bands waar ik zelf in speel (Bitcho en Colossa). Vinyl heb ik thuis altijd wel al gehad, maar nu loopt het met momenten nogal uit de klauwen met de aanschaf van vinyl hahaha! Ik denk erg herkenbaar voor velen."

Welke plaat kocht je zelf als eerste? "Mijn eerste plaat was Thriller van Michael Jackson. Deze zit helaas nog ergens tussen de platencollectie van ouders…. ergens op zolder….en is helaas nog niet gespot, zo vol staat het daar dus ik hoop dat deze snel een keer gevonden gaat worden, zodat ik die collectie bij mijn eigen collectie kan voegen ;)"

Wanneer ben je begonnen met het verzamelen van vinyl? Hoeveel platen telt je collectie? "De verzamelboost heeft vooral de afgelopen twee jaar een beetje plaatsgevonden, maar heb altijd wel een aantal platen thuis gehad. Ik ben nog erg benieuwd naar de collectie van mijn ouders. Ik ben dus nog niet zo heel erg lang een vinylverzamelaar, maar ik denk dat ik nu zo’n 80 LP’s heb. Vrij weinig nog dus." En waar ben je het meest trots op? "Ik heb niet echt een LP waar ik trots op ben. Ik ben gewoon heel erg tevreden met wat ik nu heb staan, en koop ook alleen LP’s die ik te gek vind." 

Wat heb jij aan Record Store Day-releases in je platenkast staan en waar kijk je deze editie naar uit? "Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo heel erg bezig ben met huidige releases, ok…hier en daar wat uitzonderingen. Ik heb de Record Store Day-releaselijst eens bekijken, maar heb er geen van in mijn kast staan, oeps hahaha….moet dat? Muzikaal gezien ben ik veelal opgegroeid met muziek uit de jaren ‘60/’70/’80, dus daar ligt mijn interesse onder andere.  Eind jaren ’80, begin jaren ’90 ontwikkelde ik een beetje mijn eigen smaak qua muziek. Mijn eerste albums waren onder andere van Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine, Claw Boys Claw, Alice in Chains en dergelijke. Dus in dat tijdperk ligt ook veelal mijn interesse. Zelf hebben we ook nog een coole actie omtrent Record Store Day. Check onze site voor meer info ;-)"

Welke release heb je onlangs zelf aangeschaft en wat staat nog op je verlanglijstje? "Pas geleden nog twee platen van Eurythmics, een van Dire Straits, een 12" van Slo Burn, twee verzamelaars met voor mij onbekende punk en rock 'n roll bands op en het eerste album van Urban Dance Squad. Op mijn verlanglijstje staan er nog genoeg hahaha, maar zoals ik al eerder zei moet ik mezelf af en toe even in toom houden."

Tot slot: Waarom is de plaat op de foto jouw favoriet? "Deze plaat, Alice In Chains - Dirt, kocht ik (toen nog op cd, sorry!) begin jaren negentig, toen de plaat net uit was. Voor mij in ieder geval een tijd waarin ik veel voor mij ‘nieuwe’ muziek ontdekte en dit toch wel echt een te gekke plaat vond/vind. De hele sfeer van de plaat, de stem van Layne Staley, de nummers... Voor mij een van de beste grungeplaten uit die tijd, samen met Badmotorfinger van Soundgarden."

Geert Driessen

Wie ben je, wat doe je en hoe ben in de 'platelarij' terechtgekomen? " Ik ben Geert Driessen. 30 Jaar geleden in het vinyltijdperk begonnen samen met compagnon Leo Hagens, nadat we beiden 10 jaar in een platenzaak in Venlo hadden gewerkt. Liefde voor muziek en het vak deed ons besluiten om Sounds te beginnen. Gestart in een klein pand met 3000 titels uitgegroeid tot een van de grootste in Nederland met zo’n 80.000 titels op cd en 40.000 op lp."

Vinyl is tegenwoordig hotter dan hot. Veel artiesten brengen hun werk niet alleen digitaal uit maar ook op het oude vertrouwde vinyl. Wat spreekt je aan in vinyl? "Het formaat, de beleving en vaak ook het geluid."

Wat is opvallend bij het verkoop van vinyl tegenwoordig? Wat voor platen gaan nou als broodjes over de toonbank? Zijn het vooral ouderen of ook jongeren? "Vinyl spreekt blijkbaar veel meer tot de verbeelding dan cd’s en vooral Mp3. Van bands als The National, Nick Cave en Arctic Monkeys verkopen we in eerste instantie net zoveel LP’s als CD’s. Daarnaast zie dat jongeren een basis collectie aanleggen, Eagles, Led Zeppelin, Doors, etcetera, waarschijnlijk van hun ouders meegekregen. Ouderen kopen vaak reïssues, en muziek van oude helden: Young, Springsteen en dergelijke."   

Welke plaat kocht je zelf als eerste? En welke verkocht je als eerste? "Bij mijn eerste Philips platenspeler kreeg ik de lp Dutch Pop Giants, met onder andere Cuby, The Motions en Q65. Heb ik nog steeds. In de punk en New Wave tijd moest vooral de muziek van daarvoor plaats maken, maar die heb ik inmiddels weer allemaal 'terug verzameld'."

Indien je zelf ook verzamelt: Wanneer ben je begonnen met het verzamelen van vinyl? Hoeveel heb je er? "Begin jaren '70. Inmiddels zijn  het er over de 10.000." Waar ben je het meest trots op? "Ik ben nergens specifiek trots op, maar de collecties van Captain Beefheart en The Fall hebben wel een speciale plek."

Wat heb jij aan Record Store Day-releases in je platenkast staan en waar kijk je deze editie naar uit? "Er zit elk jaar wel iets van The Grateful Dead bij, dat is het enige. Voor de rest is het: klanten eerst! Los hiervan zoek ik nog Nathan Davis Quintet – The Hip Walk, misschien dat iemand van de lezers deze nog 'in de aanbieding' heeft."    

Waarom is de plaat op de foto jouw favoriet? "Verzamel LP Beyond Addis, muziek van nu geïnspireerd door de geweldige Ethiopische jazz uit de jaren '70."

Waarom is de plaat op de foto jouw favoriet? "Captain Beefheart And His Magic Band - Trout Mask Replica: Volslagen uniek, de abstracte mix van blues, freejazz en avant garde gespeeld door een volledig door Beefheart gehersenspoelde Magic Band klinkt altijd als je hem draait vernieuwend."

Tot slot: zijn er nog activiteiten die jullie zelf organiseren op RSD 2014? "Ja, vanaf 8.00u is de winkel open en om 10.00 uur trappen we af met Afterpartees, 11.00 uur Mintzkov, 13.00 uur Triggerfinger, 14.15 uur Blaudzun, 15.30 uur Doug MacLeod en om 17.00 uur Chef' Special. Kijk wel even vooraf op onze site omdat we een grote opkomst verwachten."

Meer info over Record Store Day vind je hier.