Vinyl is meer! Ron Koerts en Tim Schobben vertellen

#RSD14: Record Store Day 2014 in Limburg - deel 2

Jörg de Groot ,

Ooit al eens van Record Store Day gehoord? Hoe dan ook is zaterdag 19 april 2014 de dag voor de vinylliefhebber. Én een dag met aandacht voor de onafhankelijke platenzaak. Een hoop artiesten brengen alleen op die dag een speciale release uit op vinyl. Van bestaand tot nieuw werk. In ieder geval gelimiteerd en exclusief. Er worden intieme instores georganiseerd. Hoe leeft Record Store Day in Limburg en hoe levend is vinyl eigenlijk? Wij gingen op onderzoek uit en spraken in dit tweede deel met Ron Koerts (Celluloid Gurus) en Tim Schobben (Vinilo Gifts & More, Maastricht).

Record Store Day ontstond in 2007 toen een klein gezelfschap een dag rondom de onafhankelijke platenzaak organiseerde. Artiesten en vinylliefhebbers pikten dat signaal snel op. Anno 2014 is het een groot feest waarbij meer dan 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers komen op één dag wereldwijd bij elkaar komen om de kunst van muziek in de onafhankelijke platenzaak te vieren. Er doen meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan aan mee en Record Store Day claimt hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld te zijn.

Ron Koerts

Vinyl is tegenwoordig hotter dan hot. Veel artiesten brengen hun werk niet alleen digitaal uit maar ook op het oude vertrouwde vinyl. Wat spreekt je aan in vinyl? "Alles! De hoes. Lekker groot, in dat opzicht is het veel mooier dan een cd-hoesje. Het ritueel. Plaat uit de hoes, voorzichtig op de draaitafel leggen, naald op de plaat leggen, en dan halverwege omdraaien. De geur. Ik vind een lp lekker ruiken. Tweedehands vaak een beetje muffig, je ruikt het echt als een plaat geleefd heeft. Analoog. Je kunt zeggen wat je wilt, maar het klinkt echt anders dan een cd. En een mooi kraakje op zijn tijd is prima."

Welke plaat kocht je zelf als eerste? "Een singeltje van Musical Youth: 'Pass The Dutchie'. Geweldig singeltje nog steeds! Het eerste singeltje dat ik kreeg was Procol Harum met 'A Whiter Shade of Pale'. Kreeg ik van mijn moeder. Helemaal grijs gedraaid op haar kamertje, omdat op dat nummer mijn vader haar voor de eerste keer ten dans vroeg."

Wanneer ben je begonnen met het verzamelen van vinyl? Hoeveel platen telt je collectie? "Volgens mij begon ik echt met verzamelen toen ik een jaar of 15 was. Ik heb geen idee hoeveel ik er heb. 22 Vakken, verdeeld over de woonkamer en de zolder :-). Het meest trots ben ik op de Vollanalog! LP die ik zelf met de Celluloid Gurus heb uitgebracht." En waar ben je het meest trots op? "Trots vind ik verder een beetje apart in dit kader, ik ben niet zo van eerste persingen enzo. En hoeveel een plaat waard is interesseert me al helemaal niet."  

Wat heb jij aan Record Store Day-releases in je platenkast staan en waar kijk je deze editie naar uit? "Wat betreft Record Store Day heb je aan mij geen goede, ik heb elke dag record day. Ik kijk uit naar de nieuwe van DeWolff, maar dat heeft niks met Record Store Day te maken. Ik ben gewoon benieuwd hoe het nieuwe werk klinkt."

Welke release heb je onlangs zelf aangeschaft en wat staat nog op je verlanglijstje? "Eagles of Death Metal – Death By Sexy (eindelijk op vinyl!),  Raphael Saadiq – Stone Rollin', Blaudzun – Promises Of No Man's Land, Fuzz – Fuzz, Ty Segall – Melted en The Liminanas – Costa Blanca. Er staat altijd meer op mijn verlanglijst dan ik kan aanschaffen. Ik noem er een paar: De nieuwe van Birth of Joy, Afghan Whigs, Gallon Drunk, Charles Bradley.

Tot slot: Waarom is de plaat op de foto jouw favoriet? "Ik heb deze plaat gekocht in Berlijn in het Kaufhaus des Westens. De muur stond er nog, en ik had maar geld voor 1 plaat. Ik had er twee in mijn hand: Depeche Mode en Iggy Pop. De keus (Iggy Pop - Lust For Life) die ik op dat moment maakte is richtingbepalend geweest in mijn muzieksmaak."

Tim Schobben

Wie ben je, wat doe je en hoe ben in de 'platelarij' terechtgekomen? "Tim Schobben, 27 jaar, zaakvoerder Vinilo. In 2012 opende Vinilo Gifts & More zijn deuren in Maastricht. Binnen het concept staan vinyl, cadeau's en kaarten centraal. Vinilo is een samenwerking met mijn vader Peter Schobben, die al vele jaren ervaring heeft in de cadeaubranche. Beide zijn wij muziekliefhebbers, en de combinatie van vinyl met cadeau-artikelen leek ons een vernieuwende en geslaagde formule."

Vinyl is tegenwoordig hotter dan hot. Veel artiesten brengen hun werk niet alleen digitaal uit maar ook op het oude vertrouwde vinyl. Wat spreekt je aan in vinyl? "Vinyl is voor mij een muziekbeleving die verder gaat dan alleen luisteren.  Het is het complete plaatje, wat begint bij het doorspitten van vinyl bakken tot aan het opleggen van de naald."

Wat is opvallend bij het verkoop van vinyl tegenwoordig? Wat voor platen gaan nou als broodjes over de toonbank? Zijn het vooral ouderen of ook jongeren? "Opvallend zijn de verbaasde gezichten van klanten die niet weten dat er nog steeds vraag is naar vinyl. Herpersingen van oude rock/pop klassiekers maar ook nieuwe releases van bijvoorbeeld Bastille en Stromae doen het goed. Zowel jong en oud verzamelt vinyl."   

Welke plaat kocht je zelf als eerste? En welke verkocht je als eerste? "De eerste plaat die ik kocht was Bob Dylan - Desire. The Beatles - Abbey Road was de eerste plaat die ik verkocht."

Indien je zelf ook verzamelt: Wanneer ben je begonnen met het verzamelen van vinyl? Hoeveel heb je er? "Na het openen van de winkel ben ik begonnen met verzamelen van vinyl. Ik heb er nu 200+." Waar ben je het meest trots op? "Het meest trots ben ik op de 5LP box van Bruce Springsteen & The E street band- Live/1975-85, welke ik tweedehands uit Canada heb laten overkomen."

Wat heb jij aan Record Store Day-releases in je platenkast staan en waar kijk je deze editie naar uit? "Naar de volgende Record Store Day-releases kijk ik het meest uit: Black Crowes - Warpaint, Bruce Springsteen - American Beauty, Jimi Hendrix - Live at Monterey en The Strypes - Four Track Mind EP."    

Waarom is de plaat op de foto jouw favoriet? "The National - Boxer (2007): Van eerste tot laatste nummer, kippenvel gevoel."

Tot slot: zijn er nog activiteiten die jullie zelf organiseren op RSD 2014? "Ja, vanaf 11.00u spelen Hunting the Robot, Southern Sunrise, Reena Riot en Coppersky bij ons in de zaak."

Meer info over Record Store Day vind je hier.