Cuca Roseta, fadozangeres van allure

Loepzuiver

Joep Deumes ,

De dag is 12 april 2014 en de locatie is het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Op het podium staat Cuca Roseta, een fadozangeres uit Portugal. Een zangeres met verhalen: een groot gedeelte van de teksten zijn door haarzelf geschreven. En een loepzuivere stem.

Cuca begon pas op haar achttiende met fado, wat vrij laat is. Haar eerste stappen in de muziek waren op heel ander gebied. Thuis luisterden ze klassiek, en als zangeres bij Toranja zat ze meer in de pop/rock-hoek. Maar haar eerste ontmoeting met de fado sloeg in als een bom. Bij haarzelf en bij de mensen die haar dit repertoire hoorden zingen. De rest is geschiedenis. Op haar drieëntwintigste was ze vaste zangeres in de Clube de Fado; een hele prestatie.

In die tijd studeerde ze psychologie, en begon zij gedichten te schrijven om haar gevoelens te uiten. Wat erg bijzonder is, is dat Cuca haar teksten zelf schrijft. In de fado worden levenservaringen bezongen, en daar zij haar eigen teksten schrijft zijn het ook haar ervaringen. Erg persoonlijk dus.

Met drie van de beste Portugese gitaristen sloot ze deze zaterdagavond haar tour door de Benelux af in Heerlen.