Meadow geeft eigen tint aan populaire folkmuziek Meadow geeft eigen tint aan populaire folkmuziek

Meerstemmigheid, aparte drumritmes en vreemde akkoorden maken prachtige nummers

, Bas Machiels

Meadow geeft eigen tint aan populaire folkmuziek

Meerstemmigheid, aparte drumritmes en vreemde akkoorden maken prachtige nummers

Bas Machiels ,

Folkmuziek is zeer populair de laatste jaren en met bands als Mister & Mississippi en Blaudzun wordt het genre in Nederland steeds bekender. Ook in Limburg mag de folk niet ontbreken en zo bracht de band Meadow met frontman Marcel Jansen dit jaar de mooie EP 'Kings & Queens' uit. Gitaren, drums en meerstemmige zang zorgen voor een relaxte, dromerige sfeer.

Als de gitaar bij het eerste nummer 'Cracked' invalt wordt meteen de toon gezet voor de gehele EP. De sfeer die doet denken aan Bon Iver, vooral als de drums later in het nummer worden toegevoegd. De John Mayer-achtige stem van Marcel Jansen ondersteunt deze sfeer heel goed, in zowel de eenstemmige en de meerstemmige passages. Aparte maatsoorten, mooie gitaargeluiden en meerstemmige zang maken dit nummer tot een goed begin van de EP.

De meerstemmigheid wordt doorgezet in 'Kings & Queens', de titeltrack van deze EP. Dit keer weer begeleid door unieke drumritmes en onverwachte akkoorden die toch erg mooi in het gehoor liggen. 'Neath The Moon-Lit Skies' start met de piano die ik nog miste in de vorige twee nummers. De combinatie piano, gitaar en drums geeft weer een hele andere sound aan het nummer, een welkome afwisseling op deze gitaar gecentreerde folkplaat.

'Once I Was' voegt ook een typerend instrument binnen de folkmuziek toe, de pedal steel. Dit keer de combinatie piano, gitaar, pedal steel en drums. Weer een mooi nummer, al ben ik wel benieuwd hoe deze drie mannen dit nummer live ten gehore zullen brengen. De EP eindigt met 'Somewhere On The Road', opnieuw met de relaxte sfeer waar de plaat ook mee begon, die typische sound die Bon Iver bekend heeft gemaakt.

Meadow heeft een talent, ze laten onregelmatige maatsoorten en aparte akkoorden goed bij elkaar passen in hun dromerige muziek. Ik gun het deze heren echt om meer bekendheid te vergaren, hopelijk is er nog plaats voor Meadow in de vele folkbands van deze tijd. 
 
Beluister de EP op:
 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg