Bevrijdingsfestival Roermond Bevrijdingsfestival Roermond

Deel 1: vrijheid = muziek op de Markt

, Bianca Stommel

Bevrijdingsfestival Roermond

Deel 1: vrijheid = muziek op de Markt

Bianca Stommel ,

Afgelopen zondag 5 mei werd traditioneel de vrijheid gevierd. Op twaalf locaties in Nederland streek het Bevrijdingsfestival neer om onze vrijheid te vieren. Op de Markt en op de Sena Talent Stage bij het station in Roermond strijkt een keur aan artiesten neer om de vrijheidsviering te overgieten met een smakelijk muzikaal sausje. 3voor12 Limburg was er uiteraard om verslag te doen van een van de leukste muzikale feestdagen van het jaar. Het eerste deel vanaf de Markt.

Het zonnetje schijnt, het humeur is goed en het is lekker druk in Roermond. De meeste mensen zijn niet goed voorbereid op het brandende april zonnetje gezien de steeds rozer wordende aanwezigen. Dat deert de meesten niet. Vrijheid betekent vandaag bandjes kijken. En ervan genieten uiteraard.

Chef'Special

Dit jaar is huisband Chef'Special ambassadeur van de vrijheid. De heren mogen vandaag per helikopter alle Bevrijdingsfestivals afreizen en beginnen met hun een-daagse Nederlandse toer op het Bevrijdingsfestival Limburg in Roermond. De heren hebben er geen moeite mee dat de meeste bezoekers nog moeten arriveren. De trouwe fans staan vooraan te springen en mee te zingen. Een goed begin voor een warme dag.

Ontsteken van het vuur

Het vuur wordt overhandigd aan burgemeester en wethouders. Daarna wordt het vuur ontstoken: de officiële start van het Bevrijdingsfestival. Tijdens het 5voor5 moment wordt stil gestaan bij de vrijheid met enkele verhalen van mensen die de oorlog overleefd hebben, hebben gevochten in een oorlog. Na dit moment van bezinning is er tijd voor het vieren van de bevrijding en worden er opblaasballen het publiek ingegooid en slingers de lucht in geschoten.

Drive Like Maria

Op het hoofdpodium liet Drive Like Maria zien en horen waarvoor ze staan: rockmuziek zoals het hoort: krijsende gitaren en een beat die je niet los laat. Fantastisch. Dit vond de inmiddels propvolle Markt ook.

New Cool Collective

New Cool Collective is en blijft een swingende band. Hun stijl blijft moeilijk te omschrijven. Swing, soul, afro en blues. Gewoon lekker meebewegen en vooral genieten van de zuidelijke sfeer!

Anne-Linde van de Veen

Op 25 april van dit jaar won Anne-Linde van de Veen de finale van Freedom op Zpeech en verwerft daarmee een plek op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival Limburg. Van de Veen begint haar optreden met een soort rap, waarin ze vertelt dat ze niet zo zit te wachten op liefdeloze seks. De tekst is recht voor zijn raap en wordt zonder enige gène voorgedragen. Gedurfd. Hierna volgen enkele liedjes begeleid door een gitarist en een percussionist. De tien minuten speeltijd worden optimaal benut.

Fin de Siècle

Bij deze finalisten van Nu of Nooit 2013 kun je niet stil blijven staan. De voetjes gaan vanzelf trappelen en van de vrolijkheid van de bandleden word je gewoon helemaal blij. Lekker swingende muziek bij inmiddels een knallende zon en een overvol marktplein. Zo hoort de vrijheid gevierd te worden!

REBZJIE

Ook Limburgse klanken zijn vandaag op het hoofdpodium te horen. De Maastrichtse band Rebzije gaat in het dialect te keer. De springende frontman en de swingende band laten zien en horen dat in Limburgs zingen best wel sexy kan zijn.  De heren zijn helaas gestrand in de voorrondes van Nu Of Nooit. We zullen ze echter nog wel vaker gaan horen, dat is zeker.

Peter Beeker & Ongenode Gaste

Peter Beeker & Ongenode Gaste zorgen voor een feestje op het podium en op de Markt. Het is dan erg overduidelijk te zien dat ook de band zich kostelijk amuseerde. Dat steekt aan.

Minyeshu

Daily Bread

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg