Heerlijk avondje huiskamerconcerten in Venray

Van lokale held Stef Classens tot het Groningse folkfeest van Town Of Saints

Joep Gielens ,

Zaterdag 23 februari vond in de bovenzaal van grand-café De Rooijerie, de voormalige raadszaal van gemeente Venray, de eerste editie van 'An evening with HKConcerten' plaats. Georganiseerd door een boekingsbureau voor huiskamerconcerten, opgericht door singer-songwriter Sandy Dane die deze avond zelf ook optrad. Daarnaast waren er optredens van lokale held Stef Classens, Ed Struijlaart en Town Of Saints.

Al ruim een jaar organiseert de Venrayse muziekfreak Marc Gommans huiskamerconcerten in zijn eigen appartement. Dit is zo goed aangeslagen dat hij samen met het boekingsbureau de handen ineen heeft geslagen voor een mini-festival op dit gebied. De avond kan wat betreft het bezoekersaantal vooraf al niet meer stuk, want de honderd kaarten voor de avond waren al ruim vooraf compleet uitverkocht. Plaats van handeling is het tot grand-café omgebouwde oude gemeentehuis van Venray. Op de tweede verdieping van het pand bevindt zich de statige oude raadszaal die tegenwoordig vooral dienst doet als trouwzaal. Een perfecte locatie voor de eerste editie van 'An evening with HKConcerten'.

De artiesten die deze avond optreden zijn veelal afgereisd uit plaatsen als Leidschendam-Voorburg, Almere en Groningen. De eerste zanger van de avond is echter 'ingevlogen' vanuit het nabij gelegen dorpje Veulen. Stef Classens opent de avond met het indrukwekkende nummer "Us Is Now Gone" en krijgt de volle zaal daarmee direct stil. Het nummer is ook uitgebracht als single waarvan de opbrengsten ten goede komen aan Pink Ribbon. Een jaar geleden overleed zijn beste vriend en aangezien Stef niet zo'n prater is heeft hij er het liedje "Hello, Goodbye My Friend" over geschreven. Hij geeft na twee nummers aan eigenlijk een beetje ziek te zijn en vraagt het publiek om hem de eventuele missers te vergeven. Dat is echter helemaal niet nodig. Stef Classens geeft een overtuigend en mooi opgebouwd concert. De rustige nummers worden mooi afgewisseld met een paar uptempo nummers die tijdens een paar dagen in eenzaamheid op de Veluwe zijn geschreven. Nog een ontroerend moment tijdens het optreden is de aankondiging van "Waiting 'Till The Day Cancer Dies" dat hij 'speciaal voor mam' speelt. Met "Say What's On Your Mind" brengt Stef de show tot een vrolijk einde.

Het tweede optreden van de avond is van Sandy Dane. Opgepikt via internet werd zij ooit vastgelegd door Sony Music. Dit avontuur bleek helaas slechts een plaat te duren, maar hierdoor heeft ze zich niet uit het veld laten slaan. Naast het runnen van het boekingsbureau brengt zij haar muziek nu in eigen beheer uit via het crowdfunding principe. Fans kopen het album vooraf en wanneer er genoeg geld is gegenereerd duikt zij de studio in. Dit is inmiddels het geval en in juni moet haar derde album gaan verschijnen.

Vanavond laat Sandy Dane zich bijstaan door een gitarist en toetsenist. Opvallend is hoeveel relaties met mannen hebben geleid tot mooie liedjes. Zoals ze zelf zegt is ze de eerste maand down maar nadat het een liedje heeft opgeleverd is ze er weer helemaal bovenop. Hitje "One Way Ticket" wordt twee keer ingezet omdat blijkt dat ze tot hilariteit van band en publiek per ongeluk de microfoon heeft uitgeschakeld. Ze sluit het degelijke optreden af met haar laatste catchy single "New Generation".

Dan is het de beurt aan Ed Struijlaart. Hij brak het afgelopen jaar door met het album Head, Heart and Hands en stond onder meer op Concert At Sea. Onlangs werd hij uitgeroepen tot 'meest sexy man van de maand' van Glossy magazine. "Niet bepaald het ultieme doel in het leven", zegt Ed hierover zelf enigszins beschaamd. Tweede nummer van de set is zijn laatste single "Deeper In Love". De video van dit nummer is nog in de maak. Mensen kunnen zelf filmpjes met hun geliefde insturen om erin te figureren. Over "Anything" vertelt Ed over de clip die bij dit nummer is opgenomen met actrice Jennifer Hofman: "Heel wat voor een onzeker mannetje met een baard." Naast zijn humor weet hij ook te ontroeren met een verhaal over een inmiddels overleden fan waar hij op zijn uitdrukkelijke verzoek "Let Me Loose From My Body" op de crematie ten gehore heeft gebracht. Verder heeft hij met songs als "Face Down" en "Woman, Stuck In The Middle" veel hitgevoelig materiaal in zijn repertoire. Enkele jaren geleden besloot Ed alleen nog maar te doen waar hij passie voor heeft en dat is een uitstekende keuze gebleken.

Laatste act van de avond is het Groningse Town Of Saints. De band begint nog enigszins aarzelend aan het optreden. Wellicht komt dit doordat men bij het eerste optreden op Limburgse bodem het publiek nog wat moet aftasten. Bij de start van het derde nummer "Trapped Under Ice" krijgt men het publiek echter muisstil wat de ommekeer in de show betekent. Langzaam maar zeker gooit de band alle remmen los en wordt de oude raadszaal het toneel van een waar folkfeest. Bij een van de nummers zingt het publiek zelfs 3-stemmig mee en later springen zanger-gitarist Harmen Ridderbos en zijn Finse vriendin en violiste Heta Salkolahti door de opgezweepte zaal heen. Nadat de band voor het eerst het podium verlaat vraagt organisator Marc Gommans hen snel voor nog een toegift, en wordt er nog een maal gefeest alsof het de 'Last Day of the Year' is. Een mooi einde voor een zeer geslaagde eerste editie.

De volgende editie staat alweer gepland voor zaterdag 25 mei 2013 met een veelbelovende programmering. Dan staan namelijk Inlakech, Mr. A Balladeer, Case Mayfield en Mister and Mississippi op dezelfde locatie. Meer info is hier te vinden.