Jong en oud dansen en genieten op Gaellus Open Air

Het Noord-Limburgse festival viert hun lustrumeditie

Stan Steeghs ,

Waar in het zuiden Pinkpop plaatsvindt, viert Gaellus tegelijkertijd vijf jaar Gaellus Open Air op de Pinksterzondag, met in de line-up namen als Bombay Show Pig, Antillectual en Baskerville. De perfecte dag voor een festival, mede door het heerlijke weer en een vrije pinksterdag in het vooruitzicht. 3voor12 limburg doet verslag van deze lustrumeditie.

In het Noord-Limburgse land, waar het uitgaansleven in de dorpen voor een groot deel wordt bepaald door de ‘sozencultuur’, vind je in bijna ieder dorp wel een jongerencentrum. In dit sozenland worden dan ook door vele jongerensozen een jaarlijks festival georganiseerd. Zo vinden we in Tienray (Op z’n Limburgs: Tiendere) het festival Gaellus Open Air. Dit jaar een bijzondere editie. Vijf jaar geleden werd daar voor het eerst dit gratis toegankelijke festival op poten gezet door vrijwilligers van OJC Gaellus. De locatie: een grasveld, gelegen direct naast het jongerencentrum, tussen de bomen, middenin in het dorp.

Wanneer we iets na zessen het festivalterrein oplopen zien we in de verte Yesterday’s Men bezig aan het laatste nummer van de set. De pauze-dj’s zorgen zomerse deuntjes en er hangt al een fijn sfeertje op het festivalterrein, waar opvallend veel ouderen aanwezig zijn. Na een uurtje wachten betreedt Antillectual het podium. Het uit Nijmegen afkomstige punkrock trio heeft al een aantal albums op zak en is al jaren internationaal actief. Zo werd de laatste plaat ‘Start From Scratch’ wereldwijd uitgebracht op tien verschillende labels, tourden ze de hele wereld over en deelden het podium met verschillende grote bands als The Gaslight Anthem, Against Me! en Boysetsfire. Na een wat stroef openingsnummer, wordt de set vervolgd met 'Sponsorship For Life', afkomstig van het album ‘Testimony’ en begint de punkrockshow pas écht. Mede door strakke drums van Riekus wordt het een prettige set. De gitaarloopjes van gitarist en zanger Willem klinken af en toe wat slordig, maar dit is niet echt storend te noemen. Gaandeweg het optreden wordt ook dit beter. De afgelopen jaren regelmatig gewisseld van bassist, maar dit is vandaag niet te merken aan de kwaliteit van de muziek. De bassist speelt strak en de samenzang is ook erg prettig. Kenmerkend aan de band zijn de uitgesproken teksten over de politiek, oorlogen en de huidige crisis. Dit wordt benadrukt door de anti-Wilders sticker op de gitaar van zanger Willem, die ook door het publiek niet onopgemerkt blijft. Drummer Riekus komt halverwege de set dan ook sarcastisch uit de hoek bij een de aankondiging van een anti-wilders nummer: “Deze is voor Geert”. De boodschap van Antillectual is duidelijk en gemeend. Strak, krachtig, hard en melodisch. Zo spelen ze werk van de verschillende albums. Wederom een krachtige set van Antillectual. De band behoort tot de beste punk-hardcorebands van Nederland en bewijst dit vandaag wederom.
 
Na Antillectual is het de beurt aan Bombay Show Pig. Waar in Landgraaf datzelfde weekend Blood Red Shoes en The Ting Tings op het podium staan, staat in Tienray een man-vrouw-duo van éigen bodem op de planken. Een jaar geleden nog een trio, sinds augustus vorig jaar een duo bestaande uit Linda van Leeuwen en Mathias Janmaat. Begin mei werd de debuutplaat 'Vulture/Provider' uitgebracht onder leiding van Simon Akkermans (C-Mon & Kypski) Dit eerste album werd met open armen ontvangen in Nederland.
 
De band opent sterk met ‘Shackles and Chains’, de tweede single van het debuutalbum. Meteen is al te horen dat hier een band staat met een eigen geluid. Met toetsen, verschillende samples en sterke gitaar-loops weten ze met z’n tweeën een volle sound neer te zetten. Zowel rustige als snelle nummers van het album klinken goed en zorgen voor de nodige variatie. De eerste single van het album ‘Sancho Panza’ komt uiteraard ook voorbij en hier komt het rauwe geluid naar voren, dat ook in vele andere nummers duidelijk te horen is. Helaas laat vanmiddag het geluid het duo in de steek door verschillende technische problemen waardoor het er niet allemaal even goed uit komt. Bombay Show Pig komt dan ook het beste tot zijn in recht in donkere clubs, waar ook de lichtshow helemaal tot zijn recht komt. Hoe dan ook, een duo waar we (nog) meer van gaan horen in de toekomst. Misschien wel meer dan Blood Red Shoes en The Ting Tings. Deze zomer staat de band op veel festivals, waaronder Oerol op Terschelling, De Beschaving in Utrecht, Metropolis in Rotterdam en de Affaire in Nijmegen. Geen Lowlands? “We hebben nog niets van Lowlands gehoord” Aldus gitarist en zanger Mathias. 
 
Inmiddels is de zon helemaal verdwenen en wordt het donker boven het festivalterrein. Daarnaast stroomt ook het publiek steeds meer naar voren. De perfecte omstandigheden voor het elektronische Dearworld, zo blijkt. Een nog relatief onbekende band in Nederland. Toch stond deze band al op grote festivals als Paaspop en Solar en waren daarnaast ook al te horen op 3FM. De vierkoppige band heeft er zin in vanavond en dat is dan ook vanaf het begin te zien op het podium. De band begint rustig, maar de energieke electrorock valt al snel in de smaak bij het publiek, vooral als het tempo wat omhoog gaat. Opvallend is het aantal covers in de set. In het begin horen we sterk uitgevoerde cover van ‘God Put a Smile Upon Your Face’ van Coldplay, laterna een cover van ‘Sweet Dreams (Are Made Of This)’. Op de een of andere manier lijkt de hele set een cover-show, maar de dansbare muziek valt goed in de smaak bij het publiek en richting het einde van de set wordt dan ook de eerste crowdsurfer van het festival gesignaleerd. Een sterk optreden, mede door het energieke bandleden en de lichtshow. Ook de eigen nummers zijn al met al redelijk goed. De afsluiter, een cover van Muse, ‘Knights Of Cydonia’ wordt luidkeels meegezongen door het publiek. Aan originaliteit heeft Dearworld nog heel wat te winnen, maar zal op de festivals deze zomer zeker in de smaak gaan vallen bij het publiek. Net zoals vandaag op Gaellus Open Air.
 
Hoofdact en afsluiter van het festival is Baskerville. Het duo, bestaande uit Thijs van der Klugt en Bart Possemis staat achter de draaitafels en wordt bijgestaan door Bart van Liemt (voormalig zanger van The Sheer). Het is een tijdje rustig geweest rond Baskerville, maar daar is vanavond niets van te merken. Ze knallen er vanaf het begin al goed hard in met ‘The Loops Of Fury’. Technisch zit alles goed in elkaar en Bart probeert het publiek mee te krijgen, wat goed lukt. “Kom op Gaellus” schalt regelmatig over het terrein. Je verwacht eigenlijk dat hij onderdeel wordt van de nummers, maar zijn rol beperkt zich tot het opzwepen van het publiek. Aan de ene kant is dit jammer, omdat je dit verwacht, maar hij vervult op het podium goed zijn rol. De set vol electro en een vleugje techno wordt goed opgepakt door het publiek en de voetjes gaan dan ook nu weer van de vloer. De mannen zorgen voor een goede variatie in de set: naast een paar eigen tracks zijn ook veel tracks en remixes te horen van Bart B More. Niet gek natuurlijk, het duo werkt al jaren samen met de grote dj. Tegen het einde gaat het volume een stuk zachter. Een nadeel van een festival middenin een dorp. Hierdoor kakt het vanzelfsprekend wat in, maar dat is niet aan te rekenen aan de mannen van Baskerville. Een sterke, variërende set als afsluiter op het buitenpodium.
 
Voor degene die er niet genoeg van konden krijgen, ging het binnen door in de soos. De afterparty word ingewijd door de mannen van De Reserveploegen. Daar zorgen zij nog voor een mooi feestje met de nodige nu-disco. Hierna was het aan Klankarbeit om de vijfde editie van Gaellus Open Air definitief af te sluiten met diepe minimal/techno tot in de kleine uurtjes, voor de echte die-hards. 
 
Het blijkt de perfecte festivaldag voor de vijfde editie van Gaellus Open Air, voor jong en oud. Muzikaal van hoog niveau, een goede sfeer, een heerlijk zonnetje en een vrije dag in het vooruitzicht na een mooie festivaldag.