De tent in met UB40

Openingsconcert ECI Cultuurfabriek

Jörg de Groot ,

Roermond is een nieuwe cultuur- en muziektempel rijk: de ECI Cultuurfabriek. Vandaag wordt gevierd dat de overdracht van het ECI gebouw aan de organisatie een feit is. En dat doe je...in een tent. Niemand minder dan oudgedienden UB40 knallen hun gevestigde reggae sound Roermond in. 3voor12 limburg was er uiteraard bij.

Het programma van de ECI Cultuurfabriek is al stevig gevuld vanaf september terwijl het pand nog moet worden ingericht. In ieder geval zullen muziek, theater, kunst en de mogelijkheid tot eten en drinken een plek krijgen in het industrieel rijksmonument waar vroeger de Elektro Chemische Industrie gehuisvest was. In plaats van te slopen is gekozen om dit smaakvolle terrein inclusief gebouwen een nieuwe bestemming te geven. Iets wat meer gemeentes zouden moeten doen in mijn optiek.

Als je dan voor een opener zou moeten kiezen dan ga je voor groots en meeslepend. Dat is de programmeur dan ook aardig gelukt. Niemand minder dan UB40 opent de muzikale poort van de ECI Cultuurfabriek. In een tent, niet in een gebouw zelf, want alleen de overdracht van de gebouwen is een feit. Nu moet er de komende maanden hard gewerkt worden aan de aankleding van de huisvesting ten behoeve van, onder andere, het eerder genoemde programma.

UB40 zullen de meeste oudere jongeren wel kennen. Met name in de jaren '80 en '90 enorm populair waarin de ene na de andere hit hoog in de hitlijst eindigde en waarbij opmerkelijk is dat de meeste nummers covers zijn. Denk aan 'Red Red Wine', 'Can't Help Falling In Love', 'Rat In My Kitchen', het idyllische 'Kingston Town' en 'Breakfast In Bed'. Allemaal nummers overgoten met een dikke reggae saus. Appetijtelijk en zomers. Dat laatste kan vandaag vergeten worden al is het wel lekker warm in de goedgevulde tent.

Een tent die komt voor een ding: having a good time. De geoliede machine van UB40 zorgt niet voor verrassingen maar dat maakt vanavond niet uit. Gewoon plezier is wat telt. Op naar de rest van het fabrieksprogram in september.