As Heavens Collide probeert clichés te vermijden

Interview met Sittardse DIY-band

Joséphine Kurvers ,

Sinds de oprichting in 2008 wisselde de metalcore band As Heavens Collide uit Sittard een aantal keer van bezetting. In de huidige bezetting voelt de band zich sterker dan ooit. "We zijn een hechte vriendengroep en dat zorgt ervoor dat we heel veel plezier hebben in de dingen die we als band doen, zoals het schrijven van nummers, repeteren, het spelen van shows en zelfs het repareren van onze trailer".

Naast As Heavens Collide, zijn er nog tal van andere metalcore bands. Met een mix van melodische riffs, breakdowns en atmosferische stukken, probeert de Sittardse band zich te onderscheiden. Geïnspireerd door bands als This Or The Apocalypse, Texas In July en The Ghost Inside, in combinatie met de kritische kijk op het genre van de bandleden zelf, ontstaat de muziek die As Heavens Collide kenmerkt. "We proberen clichés zoveel mogelijk te vermijden en zoveel mogelijk vernieuwende aspecten in onze nummers te verwerken. We proberen ook verder te kijken dan alleen genres als metal en hardcore. Iedereen in de band heeft zijn persoonlijke inspiratiebronnen buiten die muziekstromingen, bijvoorbeeld, rock, punk of zelfs hip-hop".

Eerder brachten de heren van As Heavens Collide al een EP uit, getiteld "What They Fear The Most". Sindsdien werken ze hard aan nieuw werk. "We zijn bezig met het schrijven van een opvolger van onze EP. We hebben als doel om volgende zomer een full length album uit te brengen. We nemen graag de tijd om goed werk af te leveren. Verder proberen we zoveel mogelijk shows te spelen, want dat is wat we het allerliefst te doen. En als er tijd over is, zijn we altijd wel bezig met iets dat betrekking op de band heeft. Zo bouwen we zelf fight cases en werken we aan onze trailer. Ook maken we zelf preproducties van nieuwe nummers. Deze proberen we zo goed mogelijk en in detail uit te werken, zodat we goed beslagen ten ijs komen wanneer we de studio ingaan. Wat dat betreft zijn we een echte do-it-yourself-band".

As Heavens Collide heeft inmiddels goed voor ogen waar ze mee bezig willen zijn en wat ze nog willen doen en bereiken met de band. "We hebben altijd van alles op onze to-do-list staan. Naast het opnemen en uitbrengen van een nieuwe plaat zouden we ook graag weer een Europese tour willen doen om bijvoorbeeld ons album te promoten. In de tussentijd willen we zoveel mogelijk shows doen en willen we ons ook richten op onze Duitse en Belgische buren. Op korte termijn staan er een aantal shows op de planning waar we ons erg op verheugen, zoals bijvoorbeeld Breakfest in Landgraaf".

Inmiddels heeft de band ook een videoclip voor het nummer "False Kingdom" gemaakt. "De video is opgenomen en geregisseerd door Gideon van As' Enemies Arise. Het nummer en de clip gaan over het verschil tussen rijk en arm, machtig en onderdanig. De video volgt het leven van een rijke drukke zakenman en die van een zwerver. Je ziet schrille contrasten, maar verrassend genoeg ook overeenkomsten. En de zwerver, die kennen jullie wellicht van de band As Enemies Arise".

Het nummer False Kingdom is gratis te downloaden. Voor veel bands een manier om hun muziek te promoten. Dit gaat ook op voor de band uit Sittard. "We willen graag onze muziek zoveel mogelijk verspreiden en delen met iedereen. Door middel van een gratis download hopen we dat onze muziek meer bekendheid krijgt. Eigenlijk is er weinig veranderd ten opzichte van vroeger. Toen werden er ook al mixtapes gemaakt en kopieën van muziek verspreid, alleen op kleinere schaal dan nu. Wij vinden dit alleen maar mooi. Op deze manier krijgen veel nieuwe bands de aandacht die ze verdienen. Daar staat wel tegenover dat elke band, en ook As Heavens Collide, moet rondkomen en onkosten heeft, als vervoer naar shows en het opnemen van nummers. Dus we hopen dat de fans hun favoriete bands wel blijven steunen door het kopen van merchandise".