Met Roger McGuinn terug naar de sixties Met Roger McGuinn terug naar de sixties

Een les popgeschiedenis met de Amerikaanse tegenhanger van de Beatles

, Antoine Bongers

Met Roger McGuinn terug naar de sixties

Een les popgeschiedenis met de Amerikaanse tegenhanger van de Beatles

Antoine Bongers ,

De oprichter en zanger van de sixties popband The Byrds speelde woensdag 19 oktober in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen.

Een les popgeschiedenis met de Amerikaanse tegenhanger van de Beatles

Een opvallend fitte en goed uitziende McGuinn komt al gitaar spelend het podium op lopen. De herkenbare sound van The Byrds vult meteen de zaal. De nummers worden afgewisseld met verhalen.

Het zijn de mooie anekdotes uit het roerige leven van een popartiest. Zo vertelt hij dat het nummer ‘King Of The Hill’ samen met Tom Petty is geschreven tijdens een reis in de tourbus. Vervolgens komt ‘All I Really Want to Do’, een nummer geschreven door Bob Dylan. Een leuke anekdote is dat Dylan dit nummer hoorde en vroeg van wie het was. Hij herkende zijn eigen nummer niet omdat McGuinn het had aangepast op de twaalf snarige gitaar. Zo probeerde hij in Europa te scoren. Eén van de hoogtepunten is ‘Chesnut Mare’. Met ‘Don’t You Write Her Off’ komt ook het werk na The Byrds aan bod. McGuinn verteld dat het nummer ‘Mr. Tamborine Man’ oorspronkelijk heel anders klonk.

Om in Europa airplay te krijgen werd het met “the Beatles Sound” opgekrikt. Zo werd ook ‘Eight Miles High’ aangepast. Geschreven in een vliegtuig was de oorspronkelijke hoogte heel anders maar (alweer) The Beatles hadden net een kraker met ‘Eight Days A Week’. Gevolg was dat men in Amerika dacht dat het over drugs ging. Als laatste volgt de Byrds hit ‘Turn, Turn, Turn’.

Een zichtbaar genietende McGuinn komt nog terug voor enkele toegiften. Dit wordt door het dankbare publiek gewaardeerd met een staande ovatie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg