Early Adopters heeft goud in handen Early Adopters heeft goud in handen

Ijzersterk debuut voor vrijgevochten vijftal

, Ernst Jan Hölscher, foto's Jörg de Groot

Early Adopters heeft goud in handen

Ijzersterk debuut voor vrijgevochten vijftal

Ernst Jan Hölscher, foto's Jörg de Groot ,

In de serie 'Limburg Spotlight' belichten we Limburgse artiesten. In deze editie de 'jonge honden' Early Adopters. Het kwintet uit Horst scoort goed in den lande. Tijd om hen aan de tand te voelen. Een interessant gesprek over vinyl, een hutje in de Ardennen, concessies en de toekomst.

Ijzersterk debuut voor vrijgevochten vijftal

In de serie 'Limburg Spotlight' belichten we Limburgse artiesten. In deze editie de 'jonge honden' Early Adopters. Het kwintet uit Horst scoort goed in den lande. Tijd om hen aan de tand te voelen. Een interessant gesprek over vinyl, een hutje in de Ardennen, concessies en de toekomst.

Ik ben op bezoek bij Erik Muijsenberg en Bram Jacobs, de twee gitaristen van Early Adopters, een gitaarpop-band uit Noord-Limburg. We zitten in de oefenruimte van de band, omringd door dozen met het vinyl van hun zojuist uitgebrachte plaat Lucky People. De keuze voor het twaalf inch formaat blijkt een hele bewuste; “Vinyl is gewoon heel erg cool!”. Daarmee is de toon van het interview meteen gezet. Ik praat hier met een ontzettend gedreven stel muzikanten, dat bijzonder goed weet waar ze mee bezig zijn. 

Bram schrijft de basis van alle songs, “maar daarna gaan we met z’n allen aan de slag om de sfeer en de ‘sound’ van het nummer te bepalen”. Producer Wouter Budé is al vanaf dat moment nauw betrokken bij het proces. “Dat heeft de nummers veel meer ‘breedte’ gegeven, Wouter heeft hele goede ideëen”. Zo werd het instrumentarium van de band aangevuld met onder andere een Mellotron, en werd in de studio volop geëxperimenteerd met de daar voorhanden apparatuur. De band toog naar een ‘cabin’ in de Ardennen om te werken aan ‘Lucky People’, vergezeld van ‘zesde bandlid’ Budé en een hele berg apparatuur. Daar waar de nummers hun definitieve vorm aannamen werd tevens de pre-productie van de plaat gedaan. Heel bewust kozen de Early Adopters voor deze werkwijze, die de band lijkt te passen als de spreekwoordelijke handschoen.  

Het resultaat is een mooie, volwassen plaat. Een uitgebalanceerd geheel, met een homogene ‘feel’. De ironie van de titel wordt gaandeweg het bijna negenendertig minuten durende trip steeds duidelijker. De ingetekende ‘lachebekjes’ op de hoes vormen daarmee het ontbrekende vraagteken. “It’s hard to be a liar when she doesn’t want to know the truth”, zingt frontman Jack Baeten in het ijzersterke sluitstuk “Love like liars”. De arrangementen, het dynamische maar toch ietwat ingehouden geluid van de plaat geeft het vijftal uit Noord-Limburg een haast Belgische charme. Het woord “België” triggert beide bandleden dan ook meteen; “Ja, Sukilove, dEUS, Balthazar, dat zijn bands waar we absoluut een bepaalde verwantschap mee voelen. Belgische bands kenmerken zich vaak door een soort vrijgevochtenheid, en daar hebben we wel iets mee”.

Concessies wilde de band niet doen, niet in de aanpak, niet ten aanzien van het eindresultaat. En dat resultaat mag er wezen. Early Adopters heeft een enorme progressie gemaakt sinds de finale van de Grote Prijs van Nederland in 2009. Met “Lucky People” ligt er een plaat om trots op te zijn. Met die plaat onder de arm zijn het vooral de bandleden zélf die hard aan de weg timmeren; “We doen zoveel mogelijk zelf. Zalen bellen, optredens regelen, zorgen dat de plaat in de juiste winkels komt te liggen. Alle bandleden leveren zo hun bijdrage”. De band heeft dan ook geen boeker of management, maar er is wel een ‘vrijblijvend klankbord’, dat meedenkt over zaken als strategie, promotie en marketing. 

Het komende halfjaar wordt cruciaal. “We hopen dat deze plaat het voor ons mogelijk maakt om dit te blijven doen; muziek maken, platen uitbrengen. Dat is voor ons het belangrijkste. Natuurlijk willen we daarnaast dat zoveel mogelijk mensen onze muziek horen”. Het gratis digitaal beschikbaar stellen van ‘Lucky People’ is daarin een hele bewuste keuze geweest. Verder trekt de band dit najaar het land in voor een tour langs zalen en muziekcafé’s. Op een grote doorbraak is het wellicht nog even wachten. “Publiek zal ons op de een of andere manier moeten leren kennen. Het zou mooi zijn als een grote band ons mee zou nemen als support-act. Moss bijvoorbeeld, of Roosbeef, dat zou érg tof zijn”. Op tour met Jeff Tweedy’s Wilco blijkt voor Bram en Erik de ultieme droom. 

Mocht deze release een dezer weken in het juiste postvak belanden, dan zou het nog wel eens heel hard kunnen gaan met de Early Adopters. Noorderslag 2012 zou een mooie springplank zijn voor wat onmiskenbaar een van de beste nieuwe Nederlandse acts van dit moment is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg