Op Weg Naar De Finale Met Lesoir Op Weg Naar De Finale Met Lesoir

"We willen een totaal beleving creëren"

, Bas Stienen

Op Weg Naar De Finale Met Lesoir

"We willen een totaal beleving creëren"

Bas Stienen ,

In de serie 'Op Weg Naar De Finale Met...' spreekt 3VOOR12/Limburg met de bands die in de finale van Nu Of Nooit spelen. In dit deel is Maartje Meessen, frontvrouw van de band Lesoir, aan het woord.

"We willen een totaal beleving creëren"

De naam Lesoir is ontstaan toen de band vorig jaar twee weken in Brussel in de Jet Studio verbleef, toen nog onder de naam 'Maze'. Samen met producer Rudy Coclet werkten ze aan een nieuwe sound die uiteindelijk ook resulteerde in een nieuwe band. De naam omhelst de sfeer die de band voelde als ze na een dag hard werken ’s avonds besloten een biertje te gaan drinken en gezamenlijk door de straten van Brussel liepen.

De sound van Lesoir is overigens volgens de band niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Maartje hierover: "Hetgeen we als Lesoir willen uitstralen is dat onze muziek en live performance een concept is, in die zin dat we de nummers zo maken en achter elkaar zetten, dat een het een compleet beeld, een totaal beleving is. We hopen dan ook in de toekomst de live performance uit te breiden met visuals om dit concept compleet te maken. We schrijven nummers waarbij de spanning opgebouwd wordt en dan weer afneemt, die verschillend zijn, soms iets duisterder en zwaarder, soms meer up-tempo. Ik hoop dat het publiek ons in het alternatieve circuit positioneert."

Waarom is het terecht dat Lesoir in de finale speelt?

"Ik vind het wel cool dat we dit nu eindelijk een keer bereikt hebben. Kijk, we zijn al zo lang bezig met deze band, met periodes van vallen en opstaan. Ik gun het onszelf dus om nu eindelijk een keer in de finale te staan. We zitten namelijk al wat langer in de scène en we hebben altijd ons best gedaan. Bij Maze waren we een beetje vastgeroest en we stonden nog te boek als een halve cover band, omdat we in het verleden van die combinatie optredens deden. Ze bellen ons nog steeds, terwijl we dit al vijf jaar niet meer doen! Er is echter een wezenlijk verschil tussen nu en twee jaar geleden. Toen waren we er nog niet klaar voor, nu wel. Ook staan we op dit moment meer achter wat we aan het doen zijn. Hier is heel bewust voor gekozen".

Wat kunnen we van Lesoir verwachten in de finale?

"Het is qua periode niet haalbaar om voor de finale de visuals toe te voegen. We zijn echter wel aan het stoeien. We willen iets extra’s doen, maar het tijdsbestek tot aan de finale is erg kort en het feit dat we niet waren voorbereid op het behalen van de finale helpt niet. In de set iets veranderen is lastig, Qua nummers is er weinig ruimte. We hebben bewust voor de nummers en de volgorde gekozen vanwege het concept.. Er zijn dus wel ideeën maar er is nog niets concreets. Laat jullie maar verassen."

Met welke andere band had Lesoir graag in de finale gestaan?

"Ik persoonlijk heb maar twee voorronden gezien, maar ik heb goede dingen gehoord over Lambshade. Die jongens zijn zo hard gegroeid en weten wat ze willen. Daarnaast zijn ze goed bezig, ze spelen overal, krijgen alles voor elkaar en hebben een nieuw album. Voor hun zou het wel een mooi moment geweest zijn om samen met ons in de finale te spelen."

Hoe zou het ideale Pinkpop moment van Lesoir er uitzien en bij welke band staan jullie zelf vooraan?

"Ons ideale pinkpop moment! Wel grappig dat ik deze vraag, net nu ik er zelf ook over nagedacht heb, als concrete vraag voor mijn kiezen krijg. De hele dag is natuurlijk een happening, volgens mij gaat deze voorbij in een roes, sta je op en voor je het weet lig je weer in bed en is het voorbij. Voor mij persoonlijk is het hoogtepunt toch echt het moment dat we op het podium staan, dat is echt het moment waar ik naar uitkijk. Het andere kan me eigenlijk gestolen worden. Ik vraag me af hoe het bij ons zal zijn. We zijn niet zo een bekende band dat de mensen de nummers gaan meeschreeuwen maar ik hoop dat de reactie die we van het publiek terugkrijgen ons een nog sterker gevoel geven.

Qua bands, staat er momenteel nog niet echt iets op Pinkpop waarvan ik zeg wauw. Ik persoonlijk ben ook niet iemand die gauw vooraan staat. Eigenlijk alleen bij Skunk Anansie is dit twee keer voorgekomen."

Waarom moeten we Lesoir ook na de finale in de gaten blijven houden?

"In het hele live aspect staan er nog dingen te gebeuren. De totaal beleving waar ik het al over had; we zijn er nog niet compleet klaar voor om dat te kunnen brengen. Ook willen we graag ons album uitbrengen. Dit album was er al voordat we ons voor Nu of Nooit inschreven. We hebben al flink gelobbyd, maar het is lastig, een nieuw begin. Je moet je best doen een nieuw publiek op te bouwen, en het publiek dat je al had mee te trekken. Dat is ook wel het antwoord van veel platenmaatschappijen, eerst de live ervaring, kijken hoe het zich ontwikkeld en dan gaan we verder praten.

Twee weken geleden hebben we een clipje opgenomen en nu we in de finale staan beginnen de boekingen ook aan te trekken. Ik denk dat we deze nodig hebben. Als band moeten we het namelijk wel overbrengen dat Lesoir vanuit een bepaalde beleving is. We zijn ons wel bewust van het feit dat we moeten oppassen om ons niet kapot te spelen. Hopelijk kunnen we over een tijd de locaties kiezen waar we als band het beste bij passen en waar de technische mogelijkheden er zijn om je als band goed voor te kunnen bereiden op de gewenste totaal beleving."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg