Gretchen Peters vertelt Gretchen Peters vertelt

Singer-songwriter zingt wat ze voor anderen schreef

, Joost Bazelmans

Gretchen Peters vertelt

Singer-songwriter zingt wat ze voor anderen schreef

Joost Bazelmans ,

De naam Gretchen Peters zegt in Nederland niet zoveel. Dat komt omdat haar eigen cd's niet zo heel bekend zijn in Nederland. Maar als je wat verder kijkt, dan heeft ze toch heel wat betekend in de muziekwereld. Zo schreef ze voor de grootste country-artiesten in de Verenigde Staten en schrijft ze mee aan veel nummers van Bryan Adams. 20 Maart trad ze op in Venlo, voor ongeveer tachtig liefhebbers

Singer-songwriter zingt wat ze voor anderen schreef

Eigenlijk is het nauwelijks voor te stellen dat iemand die in de Verenigde Staten voor een vol stadion zingt in Venlo slechts tachtig man op de been krijgt. Maar dat zijn dan wel tachtig man die speciaal voor haar komen. Die wel weten dat ze heeft geschreven voor de grootste country-sterren en voor Bryan Adams. En die ook weten dat ze maar liefst negen albums op haar eigen naam heeft staan.

Een optreden van Gretchen Peters betekent dat je moet luisteren. Dat dwingt ze ook af door veel over de nummers te vertellen die ze ten gehore brengt. Ze vertelt altijd waar het nummer over gaat en ook waarom ze het nummer heeft geschreven. Je gaat dan extra op de tekst letten. Ze vertelt bijvoorbeeld ook dat Sarah Palin dit in de aanloop van de presidentsverkiezingen van 2008 ook beter had kunnen doen. zij gebruikt het nummer Independance Day namelijk voor haar campagne als een patriotisch nummer, terwijl het nummer eigenlijk over huiselijk geweld gaat. Independance Day is overigens een nummer wat voor Reba McEntire geschreven, maar uiteindelijk heeft Martina McBride het nummer opgenomen. Met de bijbehorende clip won ze zelfs op de Country Music Awards de prijs voor Video of the year.

Gretchen Peters laat meer nummers horen die ze voor anderen geschreven heeft. Maar gelukkig ook nummers die ze alleen zelf heeft uitgebracht. De kers op de taart is natuurlijk het nummer 'Woman on the Wheel' dat op haar nieuwe album komt dat in september verschijnt. Een verrassing is haar eigen versie van 'the Letter' van The Boxtops als eerbetoon aan de vorig jaar overleden Alex Chilton.

Na twee sets van ongeveer drie kwartier komt er een einde aan het optreden. Het is onvoorstelbaar hoe Gretchen Peters de zaal heeft weten te boeien met haar zang, een gitaar en een piano, die bespeeld wordt door haar echtgenoot Barry Walsh. Maar dat levert tenminste wel pure muziek op die enthousiast door het publiek werd ontvangen. Zo enthousiast dat ze nog 'even' terugkomt voor een toegift van maar liefst vier nummers, waaronder 'Jezebel' en 'Snowin on Raton'. als laatste brengt ze het door Martina McBride uitgebrachte M'y baby loves me just the way I am' ten gehore, waardoor ze zelfs het publiek in Venlo in beweging krijgt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg