Nederweert Live Open Air houdt het droog met afwisselend programma Nederweert Live Open Air houdt het droog met afwisselend programma

Sungrazer / Handsome Poets / Mintzkov / Moss

, Tekst en foto's: Erik Daems en Joost Bazelmans

Nederweert Live Open Air houdt het droog met afwisselend programma

Sungrazer / Handsome Poets / Mintzkov / Moss

Tekst en foto's: Erik Daems en Joost Bazelmans ,

Het Raadhuisplein in Nederweert was afgelopen weekend omgebouwd tot een festivalterrein voor Nederweert Live Open Air (NLOA). En ook dit jaar weer met een afwisselend programma. Van popmuziek tot stoner-rock en van stevige gitaarrock tot funky soul. De grootste vraag van dit jaar was of de weergoden het festival goed gezind zouden zijn.

Sungrazer / Handsome Poets / Mintzkov / Moss

Als eerste band staat Sungrazer op het Raadhuisplein in Nederweert. Festivals openen, dat kunnen die mannen van Sungrazer wel. Deden ze ook met Pinkpop, nadat ze in 2010 Nu of Nooit gewonnen hadden. Geen muziek die je opzet als je je bekakte tante op de thee hebt. Wel stoner, psychedelica, rock die je oppakt en de hele kosmos doorsleurt. Een Sungrazer-nummer is net een weerbericht. Het begint met een licht bewolkt basloopje en een klein gitaarbriesje met hier en daar en drupje drums. Gaandeweg nemen de gitaarwolken toe, waaruit hagel en gierende windstoten kunnen ontstaan. Af en toe kan het flink knallen. Sungrazer heeft net een nieuw album uit. Bassist Sander verwelkomt “die gast in het publiek met die coole witte zonnebril”, bij wie de tweede plaat gemaakt is. “En dan nu twee nummers van de vorige plaat.” Bij afsluiter van de set weer dat onheilspelende, dat spannende begin dat langzaam opbouwt tot iets groots met dromerige, uitgesmeerde zangpartijen. Negen minuten later is het optreden afgelopen. Nederweert Live Open Air 2011 is begonnen. Knappe jongens die de stemming nu nog kapot krijgen. (ED)

De mannen van Handsome Poets zouden deze klus dus moeten opknappen. Het is wel even wennen als je eerst Sungrazer hebt gehoord en hier van hebt staan te genieten. Maar als je daar eenmaal doorheen bent heb je meteen door dat NLOA een band als Handsome Poets nodig heeft. Lekker poppy liedjes die het goed doen op 3FM en dus ook publiek trekken. Voor de kritische luisteraars is er genoeg op aan te merken, zoals de zang die af en toe niet helemaal zuiver is. Maar feit is dat het Raadhuisplein inmiddels redelijk gevuld is en de jeugdige luisteraars vooraan staan om hun helden te horen en te zien. En zonder dit publiek is NLOA niet mogelijk en kunnen we ook niet genieten van de andere bands. (JB)

Voor de liefhebber van obscure Belgische bandjes was er ook wat: Mintzkov. Mintzkov is een Antwerpse band die als Mintzkov Luna in 2000 de Humo Rock Rally prijs won en in 2006 de naam inkortte. De muziek van Mintzkov is niet hard, maar raakt wel diep. Als een gevatte opmerking waarvan het kwartje pas later valt. Mintzkov speelt onder meer Arno’s hit 'Putain Putain' (“voor alle Belgen hier vanavond”) en 'Mimosa', afkomstig van het debuutalbum. Toegankelijk klinkende, melodische liedjes, maar toch hangt er iets duisters omheen. Als dan na een korte drumsolo ook nog een vleermuis langs het podium voorbij fladdert, is het donkere sfeertje compleet. (ED)

Moss is weer zo'n band die populaire muziek maakt, maar er tenminste over nadenkt hoe ze die muziek maken. Je vindt veel invloeden in hun muziek terug. Van Neil Young tot The Editors en dat zegt ook genoeg over de variatie in de muziek. En het klopt ook allemaal wat ze doen. Het podium is lekker compact opgebouwd voor Moss, maar bijkbaar hebben ze toch nog genoeg ruimte om bij de ruigere nummers uit hun dak te gaan. Opvallend zijn de losse trommels die bij ieder bandlid staan opgesteld waar ook regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Tegen het einde van de set krijgen we zelfs een percussie intermezzo waar je je vingers bij af kan likken. Een waardige afsluiter voor dag één van Nederweert Live Open Air 2011. (JB)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg