Authentieke 2 Tone ska met The Beat & The Skarabeez in Fenix Authentieke 2 Tone ska met The Beat & The Skarabeez in Fenix

Er wordt nog goed geskankt in Sittard

, Bart Notermans

Authentieke 2 Tone ska met The Beat & The Skarabeez in Fenix

Er wordt nog goed geskankt in Sittard

Bart Notermans ,

Na een reünie in 2003 is The Beat weer bezig met toeren. Vanavond staan de heren uit Birmingham (Verenigd Koninkrijk) in het Sittardse poppodium met als voorprogramma The Skarabeez uit Venlo.

Er wordt nog goed geskankt in Sittard

2 Tone skaband The Beat scoorde in de jaren '80 enige bekendheid met de hits 'Mirror In The Bathroom' en 'Too Nice To Talk To'. Ze werden opgemerkt door onder andere Talking Heads en The Pretenders door op te treden in diens voorprogramma.

Na samenwerking met The Specials (The Special Beat) en vele tournees als voorprogramma van bands als R.E.M. en The Police, splitste The Beat zich in twee met The English Beat en General Public. In 2003 komt er een reünie en spelen weer met de originele zanger Ranking Roger met zijn zoon Ranking Junior, drummer Everett Morton en toetsenist Mickey Billingham (Dexys Midnight Runners/General Public) weer verder als The Beat.

Het voorprogramma vanavond in poppodium Fenix wordt verzorgd door de Venlose Skarabeez. Deze tienkoppige band brengt lekker in het gehoor liggende ska nummers verreikt met twee saxofonisten, trompet, trombone en een Hammond orgel. Helaas zijn er bij The Skarabeez weinig mensen voor het podium te vinden. Ze spelen dan ook voor een haast lege Fenix. Zal het publiek thuis zijn gebleven voor de finale van 'The Voice Of Holland'?

Na een wat ruime ombouwperiode mag het Britse The Beat het Sittardse poppodium trakteren met hun 2 Tone ska. Duidelijk is dat het aanwezige publiek speciaal voor deze band naar Sittard is gekomen. Voor het podium is het aanzienlijk drukker geworden en er wordt volop 'geskankt'. Sittard wordt getrakteerd met skahits als 'Mirror In The Bathroom', 'Hands Off… She's Mine' en 'Too Nice To Talk To'.

De muziek van The Beat kenmerkt zich door de typische zang van Ranking Roger, het 'toasten' (toasten is de Jamaicaanse voorloper van rappen) van zijn zoon Ranking Junior en de veelgebruikte saxsolo's. Live komt dit allemaal ook erg goed tot zijn recht in de Fenix. De band oogt erg enthousiast. Tijdens het spelen volgt een eerbetoon aan Joe Strummer (The Clash) met een eigen versie van 'Rock The Casbah'. Het geluid is iets wat hard maar goed gemixt. Na ruim anderhalf uur wil Fenix nog meer en worden er nog drie toegiften gegeven. Dj Jan (Music Machine) draait aansluitend de beste ska-hits tot in de late uurtjes.

Toch had The Beat vanavond misschien wel beter in het onlangs verbouwde Ernesto's Cantina kunnen staan. Dit is toch hét (ska)podium waar je elke skaband wilt zien spelen. Dan kon deze show op het lijstje naast de legendarische shows van onder andere The Slackers, Pietasters, Jaya The Cat en onlangs Doreen Shaffer (Skatalites).

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg