Home is where the heart is Home is where the heart is

Oude post punk tijden herleven met Luxury Stranger en Chameleon Vox in de Nieuwe Nor

, Ron Loontjes

Home is where the heart is

Oude post punk tijden herleven met Luxury Stranger en Chameleon Vox in de Nieuwe Nor

Ron Loontjes ,

Afgeladen vol. De Nieuwe Nor heeft ook nu nog aantrekkingskracht op gothics en grufties en veel eighties revival mensen ten tijde van de Inpoet. Dit keer kwamen ze af op Chameleon Vox. Na meer dan tien jaar niet in Nederland te hebben opgetreden doen de Chameleons Nederland weer aan. Echter voor het eerst in Heerlen. Luxury Stranger maakt dan ook vreemde luxueuze tijden mee als voorprogramma van Chameleon Vox.

Oude post punk tijden herleven met Luxury Stranger en Chameleon Vox in de Nieuwe Nor

Staat Roberth Smith op het podium bij Luxury Stranger? Ze zien er niet alleen uit als The Cure, ze klinken ook nog als The Cure.

Bij onbekende bands in het voorprogramma wordt meestal een afstand gehouden. Bij Luxury Stranger was dit niet het geval. Het publiek stond snel vooraan. Waarom? Tja. Luxury Stranger bestaat uit Simon York (zang en gitaar) Chris Tuck, (bas en backing vocals) en Neal Spowage, (drum en percussie). Simon York en consorten zijn afstammelingen uit vervlogen gothic tijden met adepten van de Cure-clan. Ze gaan met volle vlam, witte schmink en een mond als een hooischuur er vol tegenaan. De live favorieten 'Korruption' en 'On+On&OnandOn' werden gebracht met de grandeur van Lou Reed en Bowie. Een van de verrassendste undergroundacts van Engeland.

De Chameleons is een van de meest ondergewaardeerde bands uit het Post Punk tijdperk en nu glorieus uit het verleden naar het heden getild. De geschiedenis van de Chameleons start in 1981 toen o.a. Mark Burgess de band oprichtte. Dit was de tijd van o.a. Echo And The Bunnymen en The Cure. Ondanks dat de Chameleons het zelfde niveau of zelfs hoger haalden hebben ze nooit het “commerciële” succes bereikt van eerder genoemde bands. Desondanks is 'Script Of The Bridge een van de belangrijkste albums van de post-punk periode. De Chameleons heeft een vaste schare fans en mag daaronder mag zeker een groot deel muzikanten zoals  Editors en White Lies onder rekenen. Maar ook nieuwere bands zoals I Like Trains zijn beïnvloed door de Chameleons.

Mark Burgess heeft diverse projecten na de Chameleons opgezet. Het huidige project Chameleon Vox is opgestart met John Lever. Zij zijn de enigen uit de originele Chameleons aangevuld met een bassist en drie gitaristen. Burgess is The Vox zonder bas.

Mark Burgess had er duidelijk zin in. Zijn enthousiasme sloeg snel over op de rest van de band. Dit was duidelijk veroorzaakt door het publiek dat wachtte op 'Pleasure And Pain' en andere bekende songs. Bij 'Nostalgia' ging de vlam er in. Mark bedankte het publiek constant en genoot met volle overgave. Het hoogtepunt was het meesterstuk van de Chameleons, 'Second Skin'. Alleen was het jammer dat bij de laatste 15 minuten het geluid begon te vervormen. De stem van Mark was bijna niet meer te horen. Het bleek veel mensen echter niet op te vallen.

De volle zaal schreeuwde na 'Second Skin' voor meer. Ze brengen nog o.a. 'Don’t Fall' en 'Swamp Things' ten gehore. De Nieuwe Nor is volledig in de 80's teruggekeerd en behoeft geen aanmoediging om in extase over te gaan. "Someone banging on my door?" Een briljante avond met muziek die niets heeft verloren van zijn magie. Voor een volgende keer wil ik geen tien jaar meer wachten. Het vinyl thuis zal wel weer overuren gaan maken.

Nadien was het swingen op 80's new-wave met onze grote vrolijkheid DJ Kitty.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg