Marike op jacht naar de Maastrichtse nacht Marike op jacht naar de Maastrichtse nacht

Marike Jager in haar element tijdens try-out in Muziekgieterij

, Hans van Eijsden

Marike op jacht naar de Maastrichtse nacht

Marike Jager in haar element tijdens try-out in Muziekgieterij

Hans van Eijsden ,

Het try-out concert van Marike Jager als voorloper van haar clubtour
"Here Comes The Night" bewijst de klasse van drie topmuzikanten.
3VOOR12/Limburg was er op zondag 3 april bij in de Maastrichtse Muziekgieterij.

Marike Jager in haar element tijdens try-out in Muziekgieterij

Het was zondagavond rond half negen toen de formatie MADI besloot er eens flink tegen aan te gaan om te laten zien en horen dat ze de terechte winnaars zijn van Nu of Nooit 2011. Vanaf de eerste tonen van dit hechte team zit de sfeer er direct in bij de vele fans die Madi had meegenomen. In korte tijd is de groep enorm gestegen naar een geheel dat staat als een huis en zeer enthousiast is en bereid er helemaal voor te gaan. Het gezicht van deze formatie wordt bepaald door zangeres Madi Hermens, maar naast de grote inbreng van gitarist/zanger Sander Ruijters doen de andere leden ook een behoorlijke duit in het zakje en het plezier dat ze op het podium hebben straalt over naar het publiek dat graag de helpende hand biedt bij het meezingen daar waar dat gevraagd wordt. Naast het feit dat Madi Pinkpop 2011 mag openen, spelen ze later ook nog in het voorprogramma van UB40. Het is ze meer dan gegund Madi is een waardige opwarmer voor het hoofdmenu van de avond.

Na en korte podiumaanpassing komen Marike Jager, Henk Jan Heuvelink (toetsen en bas) en Nicky Hustinx (drums) op om ons te verrassen met een muzikale reis door de nacht. Marike geeft aan dat het een try-out is en dat er hier en daar wel iets mis zou kunnen gaan maar dat we dat voor lief moeten nemen, hoewel achteraf blijkt dat alles geheel naar wens (behoudens wellicht een muzikale grap van Heuvelink op toetsen) verliep. Het optreden is een aaneenschakeling van alle songs die op het nieuwe album staan Wel worden de nummers in een andere volgorde gespeeld. Het publiek dat in het begin nog wat mat was, werd naarmate de avond vorderde steeds enthousiaster. Dit tot groot plezier van Marike. Voor de meesten was het een eerste kennismaking met de nieuwe songs (het album kwam pas op 1 april uit) maar zeer zeker een prettige. De veelzijdigheid van Marike komt volledig naar voren gedurende deze set. Wisselende songs waarbij ze veelvuldig wisselde van gitaar volgden elkaar op.

Tussendoor vertelde Marike over haar verleden als studente in Maastricht. Het voelde voor haar vanavond als een thuiskomen. Mooier kon dat niet uitkomen dan tijdens het nummer 'Back Home'. Marike is natuurlijk het middelpunt, maar de inbreng van haar mannen is van bijzondere meerwaarde. Op een bescheiden manier vullen Henk Jan en Nicky Marike precies aan en vormen ze een hecht trio dat precies de gevoelige snaar weet te raken. Het titelnummer 'Here Comes The Night' van haar nieuwste album geeft al aan in welke richting de muziek zal gaan, namelijk in meerdere aangename richtingen. Het is een meeslepende, heerlijk rockende opzwepende song. Tijdens het concert dankt Marike het publiek omdat het muisstil is tijdens de rustige nummers. Iets dat helaas vrijwel niet meer voorkomt tijdens popconcerten, daar menigeen liever tijdens de muziek blijft doorkletsen en telefoons blijven rinkelen. Het hitgevoelige 'Traveller' wordt hier en daar al herkend en voorzichtig meegezongen en zoals het gezegde al klinkt: Time flies when you are having fun.

Nadat alle songs van deze set gespeeld waren en Marike het podium verliet, stak het publiek haar waardering voor dit concert zeer zeker niet onder stoelen of banken, hetgeen resulteerde in meerder toegiften. Terugkijkend was het een concert dat begon als een kabbelend beekje om af en toe te ontaarden in een heerlijke stroomversnelling. Van popliedjes, tot heerlijke rock, van Tom Waits sound tot muziek a la PJ Harvey en van het jazzy geluid van Lavalu tot de gevoelige sound van Johan, alles zat in het concert deze avond. Het was een groot verschil met het concert dat ze hier ruim twee jaar geleden gaf dat toen nog voornamelijk bestond uit lieve rustige popsongs, waar nu meer plaats was voor een mix tussen dergelijke songs en het ruigere werk. Een duidelijke vooruitgang waarmee ze het publiek weet te boeien van begin tot eind.

Voor diegenen die er niet waren een gemiste kans want het zou zo maar eens kunnen dat Marike Jager naar aanleiding van haar nieuw album en haar komende clubtour (waarvan het optreden in Paradiso zo snel was uitverkocht dat er inmiddels een extra show is ingelast) straks alleen nog maar grote zalen gaat vullen en een zaal als Muziekgieterij snel te klein zal zijn voor een dergelijk concert.

De medewerkers van de Muziekgieterij zullen ondanks dit geweldige concert toch een nare smaak aan deze avond overhouden daar enkele uren na afloop werd ingebroken in deze poptempel en er aanzienlijke schade werd aangericht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg