Maastricht Bruisssssssst! Mondial

Muzikale wereldreis met als vertrekpunt de Markt in Maastricht

Hans van Eijsden ,

Wereldmuziek, dans, hiphop, dj's, workshops, kinderanimatie en als kers op de taart Babylon Circus maken van Bruis een groot cultureel muziekfeest voor duizenden. De samenwerking tussen de Muziekgieterij en het Mondiaal Centrum resulteert op zondag in een wereldse middag

Muzikale wereldreis met als vertrekpunt de Markt in Maastricht

Het festival Bruis is een muzikale samensmelting mede georganiseerd door de Muziekgieterij als het Mondiaal Centrum. Op de zaterdag was het de pop en rockmuziek, op de zondag is wereldmuziek de rode draad op de tweede dag van dit festival.

Al vroeg in de middag is het genieten geblazen. Het lekkere weer helpt wederom een handje mee en het gevarieerde Bruisprogramma zorgt ervoor dat iedereen zich kan vermaken. Naast muziek is er veel dans te aanschouwen en zijn er diverse workshops waar men zich vrij kan uitleven. Ook zijn er diverse wereldse eetkraampjes en vele infostands die ons het belang van het samenleven in deze huidige maatschappij willen aantonen. Het thema voor vandaag is één wereld. Voor de kinderen is het sowieso een en al feest. Leren goochelen, djembé spelen met een Afrikaanse leraar, paaldansen, schminken en op de foto gaan met 2 giraffen zijn maar enkele voorbeelden.

De muziek op deze dag is dansbaar en dat wordt dan ook veelvuldig gedaan. Op de mainstage wordt gestart met de formatie Mdungu die ons een portie funky afrobeat voorschotelt. Een mix van funk, rock, jazz en samba is hun recept en het publiek hapt dankbaar toe. Nummers als Mali Express, Boulow Gambia en Walk to Togo zorgen voor een heerlijke sfeer die de hele dag zal blijven rondhangen op dit gezellige festival. De organisatie heeft er echt alles aan gedaan om dit gratis festival voor iedereen toegankelijk te maken in de breedste zin van het woord.

Noord Afrikaanse fusion staat op het programma van de formatie Kasba. Deze band tourt regelmatig door Marokko en werd al eerder genomineerd als beste Nederlandse wereldmuziekgroep. Nummers van hun laatste cd 'Darna' worden met veel enthousiasme ontvangen door het zeer gemêleerde publiek . Met passie wordt hun muziek gebracht en het plezier van de muzikanten is duidelijk hoorbaar in hun optreden. Niet alleen Prinses Maxima en Koonprins Willem-Alexander zijn fan van deze groep, maar na dit energieke optreden ook een groot deel van het Bruispubliek in Maastricht.

Okan is een damesgroep uit Cuba. Ze spelen een mix van Cubaanse en Latijns Amerikaanse muziek vermengd met latin- jazz en reggae. Veel melodieuze songs en het blijkt dat heel wat landgenoten van deze formatie de weg naar Bruis gevonden hebben. Het is een en al swingen geblazen en de salsa en merengue wordt door velen gedanst op deze heerlijke muziek. Er mogen zelfs een aantal dames uit het publiek hun kunsten vertonen op het grote podium onder luid applaus van de menigte.

De headliner voor vandaag is het Franse Babylon Circus. Ze brengen ons een mix van ska en reggae vermengd met wat ze zelf noemen Franse feestmuziek. De Markt in Maastricht lijkt wel een explosie van vreugde als deze groep ons meeneemt op hun muzikale reis. Vrijwel niemand kan bij deze muziek stil blijven staan en het is een waar feest om een dergelijk optreden te mogen meemaken. Het publiek gaat volledig aan zijn dak en de mannen uit Lyon kunnen niet vertrekken zonder het geven van enkele toegiften. Af en toe lijkt het wel theaterspel op het podium, daar waar plots zowel de zanger als bassist als dooie mussen op de grond liggen om later opgejoeld door het publiek nog een keer alles geven om het feestje compleet te maken. Babylon Circus dankt de geweldige organisatie en publiek en maakte het Bruisfeestje inderdaad helemaal compleet. A bientot!