Colossa is geboren om geluid te maken Colossa is geboren om geluid te maken

Hard aan het werk in de studio

, Jörg de Groot

Colossa is geboren om geluid te maken

Hard aan het werk in de studio

Jörg de Groot ,

Colossa tekende onlangs een platencontract. De zomer is bijna voorbij en voor velen een rustpunt geweest. Voor het trio echter niet want er er is hard gewerkt aan de opnames voor de nieuwe full-length plaat die gepland staat voor release in het begin van 2011. 3VOOR12/Limburg sprak met Colossa over het verleden, het heden, de toekomst en over een primeur!

Hard aan het werk in de studio

Colossa tekende onlangs een platencontract. De zomer is voor velen een rustpunt geweest en bijna voorbij. Voor het trio echter niet want er  er is hard gewerkt tijdens de opnames voor de nieuwe full-length plaat die gepland staat voor release in het begin van 2011. 3VOOR12/Limburg sprak met Colossa over het verleden, het heden, de toekomst en over een primeur!

De afgelopen tijd
Na de EP is er veel getoerd en opgetreden. Nu is er dan de opname tijd voor de eerste longplayer. Hoe gaat het met Colossa?  "Het is net een rit in een achtbaan. Onze eerste show was op Mama’s Pride festival in mei 2009 ter ondersteuning van de EP en nu een jaar verder en al zoveel mooie shows achter de rug, de titel 3FM Serious Talent en nu in de studio met producer Guido Aalbers voor het album dat uitkomt bij Goomah Music. Dromen komen uit en het voelt allemaal heel natuurlijk."

De nieuwe plaat
Hoe gaat het met de opnames van de nieuwe plaat? Liggen jullie op koers? "De afgelopen maanden hebben we veel geschreven en geoefend. Zowel in Sittard als in Utrecht werd er aan nieuw materiaal gewerkt en dus elke week iemand anders die de A2 trotseerde. Na de 3FM Serious Talent titel in oktober vorig jaar hebben we veel gespeeld. Hierdoor hadden we maar schaarse momenten om fatsoenlijk te repeteren/schrijven. Het schrijfproces kwam moeizaam op gang. Maar tussen april en juli dit jaar beleefden we ons creatieve hoogtepunt. Zoiets kun je helaas niet afdwingen, dat overkomt je gewoon. Maar op de momenten dat het komt, gaat het heel snel bij ons.  We hebben in vijf dagen tijd alle instrumenten (drums, bass, gitaren, en andere objecten binnen handbereik) in Studio Lobbes opgenomen. Deze studio ligt op de grens van Groningen en Friesland, heeft een goede akoestiek, is in het bezit van een analoge tafel en heeft het grootste arsenaal aan mics/outboard in Nederland. Producer Guido Aalbers neemt hier vaker op, wat zorgde voor een natuurlijke omgeving. De studio grenst aan een uitgestrekt weiland, dus is totaal afgezonderd van de drukte in de stad. Echt een aanrader voor bands om in dit soort omgevingen op te nemen. Voor ons heeft het goed uitgepakt om in alle rust met de plaat bezig te zijn zonder afleiding en druk." 

"Op dit moment zijn we bezig met de zangopnames in de studio van Guido. Zeven van de twaalf nummers zijn al voorzien van zang en eind september gaan we hiermee verder." 

In een eerder gesprek gaven jullie aan dat er een iets andere muzikale koers gevaren zou worden. In hoeverre zijn jullie een bepaalde muzikale kant uit gegaan? En hoeveel wijkt dat af van de EP? "De EP was de eerste ronde, de kennismaking met elkaar en ieders invloeden. De EP is niet het achterste van onze tong. Daar is de EP te kort en te een-dimensionaal voor. Na het vele spelen en schrijven zijn we nu echt bewust wat we live spelen en op de cd zo goed mogelijk willen evenaren. We zijn alledrie ontzettend verschillend qua ideeën, invloeden en muzikale smaak. Die verschillen hebben we samen weten te brengen op de plaat zonder dat het een onsamenhangend geheel wordt. Je zult dus een aantal ‘rustigere’ nummers tegenkomen en een handjevol knallers en alles wat er tussen in valt. Heel dynamisch allemaal. Er is vooral gezocht naar een eigen sound die wij te gek vinden ipv andere bands te kopiëren. Het album wekt meer emoties op dan we tot nu toe hebben laten horen."

Hoe is het schrijfproces verlopen? Zijn jullie samen gaan schrijven of doet de een de teksten en de ander de arrangementen? "Het schrijfproces binnen Colossa gaat vaak via een vast stramien. De oorsprong van het nummer ligt meestal bij Remco. In de oefenruimte wordt dit idee dan samen met Bas en Dennis uitgewerkt. Vaak wordt het nummer een aantal keer gespeeld en in verschillende structuren. De teksten zijn van Remco’s hand en worden pas later geschreven. Het komt haast niet voor dat een tekst eerder is dan de muziek." 

De EP is in eigen beheer opgenomen. Hoe verloopt de samenwerking met de producer? Is dit wezenlijk anders dan alles in eigen beheer opnemen? "Samenwerken met Guido Aalbers is een verrijking. Wij zijn zelf niet zo thuis in het opnemen van een cd. Daarin is Guido voor ons de aangewezen persoon die onze visie weet vast te leggen zoals wij het graag hebben. Guido heeft veel ervaring met artiesten die hun muziek serieus nemen. Hij heeft voor ons een duidelijk plan opgesteld. In de voorbereiding hebben we de muziek en structuren uitgeschreven en vertaald hoe bepaalde stukken moesten klinken, welke instrumenten we waar wilden gebruiken enz. We werden getriggerd om meer stil te staan bij de keuzes die we maakten. Op die manier blijf je gefocussed op je werk en zorg je ervoor dat ieder nummer de aandacht krijgt die het nodig heeft." 

"Wij hebben niets aan een producer/mixer die op ‘record’ drukt en het geen zak scheelt. Guido denkt mee en zet zich in voor zijn visie op de songs en de structuur. Soms levert het discussies op, maar uiteindelijk leidt dat tot een geweldig eindresultaat waar alle partijen zeer tevreden over zijn. Deze werkwijze had voor sommige nummers een dergelijke impact dat we ze behoorlijk onder handen namen en in een enkel geval zelfs een nummer herschreven." 


Is er een thema te noemen voor het album of zijn het allemaal korte verhalen? "Het is geen concept album, maar de nummers hebben wel een onderlinge connectie. Vriendschap is een belangrijk thema in ons leven dat op de plaat vaker terugkomt. Dat wordt wel mooi bezongen in verschillende vormen. En natuurlijk de meiden, die blijven terugkomen." 

Colossa in de studio

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg