Literaire rock -n-roll? Literaire rock -n-roll?

Ook Voor Vrouwen

, Roy Engelen

Literaire rock -n-roll?

Ook Voor Vrouwen

Roy Engelen ,

Nico Dijkshoorn en Leon Verdonschot staan op 7 oktober samen in het Laaglandtheater te Sittard met een avondvullend programma vol literaire rock-n-roll. Hierin worden zij muzikaal bijgestaan door The Hank Five & Denvis. Diegenen die zich afvragen wat ‘Literaire rock-‘n-roll’ precies is, hebben nog tot het einde van dit jaar de kans om een dergelijk uniek optreden elders in Nederland te ervaren.

Ook Voor Vrouwen

Vlak voor aanvang van de voorstelling heb ik nog geen benul van wat mij die avond te wachten stond. Temeer omdat ik me bijster weinig kan voorstellen bij de kreet ‘Literaire Rock-n-Roll’, zoals deze show van Nico Dijkshoorn en Leon Verdonschot op de affiche wordt omschreven, behalve dat ik kon bedenken dat de literaire wereld en die van de rock-‘n-roll nogal tegenpolen zijn. Geen idee wat ik daar van moet denken. Ik stel mezelf gerust dat de titel ‘Ook Voor Vrouwen’ impliceert dat ik het als mannelijke toeschouwer vanzelfsprekend naar mijn zin zal hebben.

Na binnenkomst in het Laaglandtheater in Sittard, doet alles aanvankelijk nogal schools aan. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat deze monumentale tweelaags gangschool naar het ontwerp van architect J. Beurskens vanaf 1921 dienst heeft gedaan als Rooms Katholieke meisjesschool. Zou de titel van de theatervoorstelling ‘Ook Voor Vrouwen’ dan hiernaar verwijzen?

Dit gevoel wordt nog eens versterkt doordat de hoofdgang ineens volloopt met jeugdigen die waarschijnlijk zojuist een repetitie achter de rug hebben van het jeugd- en jongerentheater dat de tegenwoordige bewoner is van dit pand. Niet lang daarna loopt de gang langzaam vol met publiek, dat mij minder snel als ‘meneer’ zal aanspreken, en krijg ik al meer het gevoel daadwerkelijk in een foyer te zitten.

Zodra de eerste gruizige rock-‘n-roll geluiden uit de Fender Twin Reverb gitaarversterker en de Fender Super Bassman 100 basversterker schallen, kan de avond wat mij betreft niet meer stuk.

Maar hoe past Nico Dijkshoorn in dit plaatje? De meesten zullen hem ongetwijfeld kennen als de huisdichter van ‘De Wereld Draait Door’ of vanwege zijn columns in De Pers, OOR en Voetbal International. Daarnaast is Nico een groot fan van de rock-‘n-roll van Denvis en speelt daarbij zelf niet onverdienstelijk gitaar. De gedichten op zijn Dijkshoorns zijn briljant grappig en komen erg goed tot hun recht als intermezzo tussen of als aankondiging van de muziek van Denvis en The Hank Five.

Bij de naam Leon Verdonschot gaat wellicht minder snel een belletje rinkelen, al komt zijn gezicht je ongetwijfeld bekend voor. Deze journalist, columnist voor de Revu, tv presentator en Kink FM radiomaker weet je met zijn verhalen echt te boeien tussen al het muzikale geweld. Ze zijn een mooie combinatie van autobiografische, absurde en grappige elementen en zijn de perfecte tegenpool van de onstuimige humor van Nico. De rode draad in hun gedichten en verhalen is de kennismaking met hun (muzikale) helden.

Ook noemenswaardig is het lokale tintje dat aan de voorstelling gegeven wordt. Om te beginnen is Leon Verdonschot in Geleen geboren en getogen (en durft hij daar openlijk voor uit te komen voor het Sittardse publiek). Verder wordt ene Jos uit Sittard verbaal gebasht door Nico vanweg zijn Marktplaats advertentie voor een schilderij van Scarface dat is voorzien van verlichting met maar liefst acht knippermogelijkheden.

Ook hebben de beide heren een column geschreven naar aanleiding van een willekeurige foto van twee broers uit het Dagblad De Limburger en laat Nico als klap op de vuurpijl zien dat hij meesterlijk kan improviseren door ter plekke een gedicht te schrijven tijdens een interview met Janine uit het publiek.

De theatervoorstelling ‘Ook Voor vrouwen’ is een perfecte mix van tegenpolen. Ik heb echt genoten van de rock-n-roll van Denvis & The Hank Five, heb dubbel gelegen om de absurde humor van Nico en heb me laten meevoeren in de verhalen van Leon. Het enige minpunt is dat ik achteraf nog steeds geen idee heb waar de titel ‘Ook Voor vrouwen’ op slaat! Of Nico heeft geen zin om voor een mannelijk slachtoffer een gedicht te schrijven?

Diegenen die deze voorstelling ook graag willen meemaken zullen hiervoor buiten onze provincie moeten reizen. Nog tot het einde van het jaar staat het gezelschap in diverse theaters door heel het land. Details zijn te vinden op agentsafterall-theater.nl.

 

 

 

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg