The Ex kraken als vanouds The Ex kraken als vanouds

Ab Baars zorgt voor onvergetelijke aanvulling

, Ron Loontjens

The Ex kraken als vanouds

Ab Baars zorgt voor onvergetelijke aanvulling

Ron Loontjens ,

Op 6 november 2010 liet The Ex horen wat een stel oude rotten uit het vak nog konden bewerkstelligen. In het Venlose Perron 55 gingen ze van start, na een onvergetelijk voorprogramma van Ab Baars, die later nog enkele nummers met The Ex meespeelde.

Ab Baars zorgt voor onvergetelijke aanvulling

The Ex was het hoofdprogramma, maar degenen die op 6 november aanwezig waren in het Perron55 te Venlo zullen Ab Baars niet licht vergeten. Een saxofoon, klarinet en een hoop lucht. Lucht die wordt omgezet in klanken die het gehoor kan waarderen, of... personen kijken elkaar aan en vragen zich af wat dít in hemelsnaam is.

De saxofonist, die ook klarinet en shakuhachi speelt, is bekend van Duo Baars-Henneman, het ICP-orkest en zijn eigen Ab Baars trio. Hij is een van de weinige muzikanten die zijn eigen persoonlijke muzikale wereld heeft gecreëerd. Ab Baars speelt zeer experimentele jazz of is het geen jazz. Het zijn radicaal bewerkte stukken van onder andere Duke. Hij blaast op zijn toeter alsof zijn leven er van afhangt. Ab is onvolprezen... al moeten je oren er wel aan wennen.

Toen was de beurt aan The Ex. Op een slof en oude gitaren, met wat nieuwe zangers en wat andere oude rotten, losspringende snaren en strijkstokken gaven ze hun visitekaartje af. 

The Ex, 30 jaar bij elkaar, de halve wereld bereisd én afkomstig uit de krakersbeweging, had er vanavond zin in. Niks links terrorisme. Terrorisme voor de oren? Nee hoor. De invloeden van Sonic Youth, Steve Albini, The Fall en Ethiopie blijven hoorbaar. Grijze haren? So what. De fun straalt er bij Terrie Hessels, het enige overgebleven bandlid van het eerste uur, duidelijk vanaf. De snaren springen er van af. Hijzelf grijnst en springt ook in de rondte.

Katharina zit met een grote smile achter de drums en speelt een strakke set. G.W. Sok wordt niet gemist. Arnold de Boer is volledig zichzelf. Om deze reden komt hij opmerkelijk genoeg vanzelf in de buurt van Sok. Het vierde lid, Andy, speelt zijn set en laat zijn baritongitaar lekker doorloeien en scheuren.
 
Ab Baars liet zijn sax nog bij enkele nummers mee vibreren. Je hoeft niet te vragen of er chemie is tussen the Ex en Ab. Een Ex-baars?

The Ex, buiten Nederland vele malen groter dan in eigen land waar alleen een zogenaamde "voice of" nog belangrijk is. Jammer dat er niet meer gekraakt mag worden, maar deze Ex-krakers kraken gewoon vrolijk door. Na het optreden was het lekker nagenieten met de LP "Catch my shoe".

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg