Moss speelt met plezier in Venlo

Verlegen I Am Oak een zeer waardig voorprogramma

Joep Gielens ,

Afgelopen donderdag streek de najaarstour van Moss neer in Venlo. Voor het eerst tijdens deze tour verzorgde het Utrechtse 'I Am Oak' het voorprogramma.

Verlegen I Am Oak een zeer waardig voorprogramma

Waar veel concerten tijdens de najaarstour van Moss reeds zijn uitverkocht, is dit in Perron55 net niet helemaal het geval. Toch is de zaal heel goed gevuld. Klokslag negen uur opent 'I Am Oak' de avond. De band heeft nu al een mooi jaar met het uitbrengen van de voor een 3VOOR12-Award genomineerde plaat 'On claws', deelname aan de Popronde en een optreden op Crossing Border afgelopen weekend.

Vooraf is het altijd afwachten of het publiek er bij zo'n rustige opener niet te hard doorheen gaat praten. Helaas kan men zich achterin de zaal niet stil houden. Het publiek vooraan probeert een aantal keren het geklets van achteren te sussen. Dit lukt maar beperkt, maar dat mocht de pret van het niveau van het optreden gelukkig niet drukken. Zanger Thijs Kuijken geeft nerveus en verlegen aan blij te zijn met de grote opkomst, waarbij hij direct aangeeft dat dit vooral door Moss komt maar dat dat voor hen niet uitmaakt. Na een een van de gloedvolle nummers krijgt hij een aantal lachers op zijn hand door na het applaus vrolijk op z'n Venloos 'Jaojao' te roepen. Buiten de aankondiging van de  plek waar T-shirts en cd's verkocht worden, wordt er door de band buiten het beleefde 'dankjewel' tussen de nummers niets gezegd. Muzikaal is er echter ruim voldoende te genieten van de band. Thijs Kuijken heeft een bijzondere, nasale stem die mooi bij de muziek past en het samenspel en samenzang met de rest van de band is uitstekend verzorgd. Na het laatste nummer wordt de band door de voorste rijen van het publiek dan ook beloond met een luid applaus. En dan Moss.

Na een zeer succesvol optreden op Lowlands stond Moss in de daaropvolgende week op het Zomerparkfeest in Venlo. Het niveau van dat optreden was begrijpelijkerwijs niet zo hoog dan dat van het optreden op Lowlands, maar blijkbaar toch voldoende om Perron55 op een donderdagavond nagenoeg uit te laten verkopen. Na Lowlands volgden optredens in wereldsteden als Berlijn, Parijs, New York en Londen. Eind oktober werd de single 'Angry Young Man' uitgebracht. Alweer de derde single van het album 'Never be scared, don't be a hero' waarmee de band de 3VOOR12-Award in de wacht sleepte. Het gaat Moss dus voor de wind en dit was ook op het podium te merken. Het spelplezier straalt er vanaf het begin met nummer 'Apparatos' meteen vanaf.

Van praatjes tussen de nummers door moet ook Moss het niet hebben. Zanger Marlien Dorleijn komt niet verder dan de flauwe grap dat Moss en 'I Am Oak' samen een mooi bos kunnen vormen. Maar de intense beleving van de band bij het spelen van hun muziek spat van het podium af en slaat over naar het publiek. Ook de live-visuals doen hun werk om het plaatje compleet te maken. Mooi bewerkte live-beelden verschijnen door twee flinke beamers op een groot wit doek op de achtergrond van de band.

De band speelt een nieuw nummer dat een mooie voorbode is voor het volgende album. Verder vielen de lang uitgesponnen versies van 'The Brick Moon' en 'Silent Hill' op. In de toegift gaat de band helemaal los op het podium met een cover van 'Silent Shout' van The Knife die na een, door de complete band uitgevoerde, drumshow ontaard in een freaky versie van 'No Limit'. Bassist Jasper Verhulst sluit het optreden af met de mededeling: 'Wij waren 2 Unlimited, dankjewel!', waarna het publiek tevreden huiswaarts keerde.