Lambshade presenteert album in vol Maaslandcentrum

Tweede album voor de vijfmansformatie uit Elsloo

Sander Stijnen ,

Er zijn maar weinig (Limburgse) bands die bij de releaseshow van hun nieuwe album ruim 400 bezoekers trekken. Lambshade doet dit wel! Voor de albumpresentatie van 'Memories & Masquerades' is het Maaslandcentrum in Elsloo afgeladen vol om Lambshade hun loon naar werken te geven.

Tweede album voor de vijfmansformatie uit Elsloo

Er zijn maar weinig (Limburgse) bands die bij de releaseshow van hun nieuwe album ruim 400 bezoekers trekken. Lambshade doet dit wel! Voor de albumpresentatie van 'Memories & Masquerades' is het Maaslandcentrum in Elsloo afgeladen vol om Lambshade hun loon naar werken te geven.

Aan de album release is een hoop werk vooraf gegaan. Met producer Ferry 'Punto' Duijsens (bekend van Viberider / Psychoschq.) heeft de band de tracks geproduceerd en opgenomen, waarop het schijfje vervolgens gemasterd is door Jaques de Haard. Dit maakt het een veelbelovend stukje werk om je vingers bij af te likken.

De plaat opent met een aantal typische Lambshade songs. Met 'Wishing Too Late', 'The Author' en later ook 'The Genius' laat de band horen waar ze het allerbeste in zijn; veel dynamische songs met verschillende gitaarpartijen en dubbele zanglijnen. In deze songs ligt de absolute kracht van de band en laten ze zien wat ze op muzikaal gebied écht goed kunnen.

Ruimte voor experimenten is er ook. Bij 'A Change Of Season' is zelfs een akoestische gitaar te horen, en de groove in de basslijn zet een totaal andere sfeer neer dan de overige nummers van het album. Dit aangevuld met de meerstemmige vocalen maakt het uiteindelijk toch weer tot een echt Lambshade nummer. Ook 'Absence' is een goed voorbeeld van experimenteren. Een fragile liedje waar de basis gevormd wordt door de akoestische gitaar en de vocalen van Aäron. Het is klein en breekbaar maar breekt niet, en dat is erg knap.

Ander uiterste is dan weer 'Self Inflicted', de nummer drie op het schijfje. Deze doet een beetje denken aan bands als Nickelback en 3 Doors Down. Niet alleen muzikaal, ook tekstueel trouwens. Lekker agressief en lekker rauw! Zelfde principe geldt ook voor 'We're In This Together' waarin de bass van Ivo lekker door grooved en drummer Bob veel variatie in zijn drumpartijen legt. Het poppy gedeelte van het album wordt neergezet door 'From A Distance'. Een radiovriendelijke song waarbij de tekst lijkt te gaan over iemand die dierbaar en onbereikbaar is. Dit aangevuld met een pop-geluid maakt het tot een radiovriendelijke single. Om te voorkomen dat het langdradig zou kunnen worden wordt er in de break even een totaal ander akkoordenschema ingezet waardoor er even een totaal andere sfeer wordt neergezet.

Wat ook erg goed is, is dat de albumtitel 'Memories & Masquerades' in tweeën is neergezet en uit ieder een losse track bestaat. Zo vormt 'Memories' de opmaat van de song 'Subtle Silence' en is 'Masquerades' het bruggetje naar het één na laatste nummer van de langspeelplaat, 'Borders'. Creatief goed doordacht!

Lambshade is een band die met de release van dit album en de album release show zijn naam nog maar eens even dik onderstreept heeft. Met hun plek in de selectie van bandcompetitie Nu of Nooit 2011 en op diverse festivals en podia in Limburg zullen we nog veel van deze band gaan zien en horen!