Drie maal is scheepsrecht

Mimas, Atlantis & Caspian hadden er duidelijk zin in tijdens een stevige rocknacht in de Muziekgieterij.

Hans Van Eijsden ,

Buiten raasde de ijzige wind de kou de nacht in, maar binnen werd het
alsmaar warmer door de heavy sound en performance van deze drie groepen.

Mimas, Atlantis & Caspian hadden er duidelijk zin in tijdens een stevige rocknacht in de Muziekgieterij.

Nadat 's middags een grote delegatie vanuit de Muziekgieterij vertrok richting de Markt om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen van de regering op het gebied van Cultuur, was het 's avonds rocken geblazen in deze Maastrichtse poptempel.

Opener van de avond was Mimas (Danish Dynamite). Het was voor het eerst dat deze Denen in Nederland speelden en het was voor hun onduidelijk of ze nu in Holland of The Netherlands waren, maakte verder niet uit want ze hadden Belgisch bier tot hun beschikking, dus internationaal was het al.

Mimas had er duidelijk zin in om meteen maar een goed visitekaartje af te geven en  het plezier van dit viertal sloeg direct over op het publiek. Veel korten rockende songs waar opvallend regelmatig de trompet een hoofdrol eiste. Noem het post-rock of death-indie, het maakt Mimas allemaal niets uit, zolang ze kunnen spelen wat ze zelf leuk vinden is het voor deze Denen oké. Songs van hun laatste album 'Lifejackets' werden afgewisseld met songs van enkele jaren geleden. De sfeer zat er in ieder geval goed in door het enthousiasme van deze Denen.

Na een korte podiumswitch was het de beurt aan de Nederlandse gitaarband Atlantis om het publiek te vermaken. Heavy gitaren, synthesizers en samples zijn de hoofdmoot van hetgeen deze band te bieden heeft. Filmische songs overgoten met een pittig sausje, puur instrumentaal, welke herinneringen oproepen aan de 70's, maar ook een vergelijk met Sungrazer is hier op zijn plaats.
Dit optreden het wel wat langer mogen duren, na een kleine 40 minuten was de koek helaas al op en het smaakte echt naar meer.

Toen was het tijd voor de hoofdact van deze avond, uit Boston de band Caspian. Het was de tweede keer dat deze band hier speelde en vanaf de eerste tonen was het al duidelijk, deze band zou het aanwezige publiek in extase gaan brengen met hun power en energie. De volumeknoppen werden nog wat verder doorgedraaid en het publiek werd opgezweept door de muziek van een band die er helemaal voor ging deze avond. 

Ik moest even denken aan Punto en zijn kompanen van Viberider, die kunnen ook zo lekker tekeer gaan en het hele podium gebruiken, maar dit was ff een trapje hoger. Wat een geweld, wat een gitaarrock, wat een beleving. Songs van 'You Are The Conductor' en 'Tertia' werden afgewisseld met ouder werk. De mannen gaven echt alles en het publiek genoot van begin tot eind.

Ook nu werd door de bands de organisatie en crew van de Muziekgieterij in het zonnetje gezet voor de goede ontvangst en verzorging en als het aan Caspian ligt komen ze volgend jaar graag weer terug.